Διπλάσιο πάχος έχει ο Γαλαξίας μας

Πηγή: ABC, 20 Φεβρουαρίου 2008

Ο Γαλαξίας μας είναι διπλάσιος σε πάχος από όσο νομίζαμε μέχρι τώρα, λένε Αυστραλοί επιστήμονες. Ο καθηγητής Bryan Gaensler από το πανεπιστήμιο του Σύδνευ διαπίστωσε ότι ο Γαλαξίας μας, μια τεράστια συλλογή άστρων και αερίου μέσα σε τεράστιες σπείρες έχει πάχος 12.000 έτη φωτός, ενώ μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι είναι πάχους όχι πάνω από 6000 έτη φωτός.


Εάν ο Γαλαξίας μας είναι πιο παχύς από όσο νομίζαμε μέχρι τώρα, τι άραγε αυτό να σημαίνει για τα άλλα ζητήματα στην αστροφυσική; Παραδείγματος χάριν, μήπως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς σχηματίζονται τα αστέρια ή πώς είναι σε συνοχή οι γαλαξίες;


Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψή τους χωρίς κανένα εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας ή με ισχυρά τηλεσκόπια.

Αντίθετα, έλεγξαν τα διαθέσιμα στοιχεία που υπήρχαν στο διαδίκτυο και τα ανέλυσαν προσεκτικά.

"Χρειαστήκαμε μερικές ώρες μόνο για να το υπολογίσουμε," λέει ο Gaensler. "Σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε λάθος, κι έτσι το ελέγξαμε και το επανελέγξαμε το αποτέλεσμα και δεν μπορούσαμε να βρούμε κανένα λάθος."

Το εκπληκτικό νέο αποτέλεσμα βγήκε επειδή οι ερευνητές διέκριναν κάποια στοιχεία που δεν ταίριαζαν στην έρευνα τους.

Επιλογή σωστών πάλσαρ

Για να μετρήσουν το μέγεθος του Γαλαξία, οι ερευνητές μελετούν το φως που προέρχεται από τα πάλσαρ, ένας τύπος άστρου που στέλνει ακτίνες φωτός στο διάστημα, όπως ένας προβολέας που περιστρέφεται.

"Καθώς το φως από αυτά τα πάλσαρ ταξιδεύει προς εμάς, αυτό αλληλεπιδρά με τα ηλεκτρόνια που είναι διασκορπισμένα μεταξύ των άστρων, που επιβραδύνει το φως," εξηγεί ο Gaensler.

Οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτά τα ηλεκτρόνια ως Θερμό Ιονισμένο Μέσο, ή WIM.

Το WIM έχει μεγαλύτερη επίδραση στα πιο μακρά μήκη κύματος του φωτός, που είναι πιο κόκκινα, απ' ό,τι στο πιο βραχέα μήκη κύματος, δηλαδή στο μπλε φως.

"Έτσι βλέποντας πόσο καθυστερεί το κόκκινο χρώμα έναντι του μπλε, μπορούμε να υπολογίσουμε μέσα σε πόση ποσότητα του WIM έχει ταξιδέψει ο παλμός," λένε οι ερευνητές.

Συγκρίνοντας αυτή την επίδραση με το φως από διαφορετικές αποστάσεις άστρων από μας, οι ερευνητές μπορούν να βρουν που σταματά το WIM. Με άλλα λόγια, την άκρη του Γαλαξία.

Το τέχνασμα για να βρούμε το ακριβές πάχος βρέθηκε επιλέγοντας τα σωστά πάλσαρ σε αυτή την ανάλυση, διευκρινίζει ο Gaensler.

"Επιλέξαμε τα πάλσαρ που είναι είτε ψηλά πάνω από το Γαλαξία είτε κάτω από αυτόν, και όχι αυτά που είναι μέσα στο Γαλαξία, που ποτέ κανείς πριν δεν το είχε κάνει."

Κάνοντας το άθροισμα

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους πρόσφατα στην 211η Συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης στο Ώστιν του Τέξας.

"Γενικά, οι περισσότεροι άνθρωποι το δέχτηκαν επειδή συμφώνησαν ότι η ανάλυσή μας είχε καλύτερη προσέγγιση από αυτήν που είχε γίνει στο παρελθόν. Και το περισσότερο, αυτό καθορίζει πολλά πράγματα που δεν είχαν νόημα στο Γαλαξία μας, "λέει ο ίδιος.

"Διπλασιάζοντας το πάχος του Γαλαξία μας, δωδεκάδες άλλοι φαινομενικά ανεξάρτητοι υπολογισμοί ξαφνικά λειτουργούν τώρα." 

Παραδείγματος χάριν, το διπλάσιο πάχος μας βοηθά να κατανοήσουμε πόσο μαγνητικός είναι Γαλαξίας, λέει.

Ο νέος αριθμός θα μπορούσε επίσης να μας οδηγήσει να ξανασκεφτούμε τον ευρύτερο Κόσμο.

"Πολλοί από τους λεπτομερείς υπολογισμούς που κάνουν οι άνθρωποι για τους γαλαξίες σε όλο τον Κόσμο - για παράδειγμα πώς το αέριο μετατρέπεται σε αστέρια, και πώς τα αστέρια μετατρέπονται σε αέριο, και το πώς η βαρύτητα και η πίεση ισορροπούν για να σταματήσουν τη μεταξύ τους απομάκρυνση των γαλαξιών - χρησιμοποιούν αυτό το πάχος," εξηγεί ο Gaensler.

Home