Η NASA προτιμά το νέο ρόβερ Phoenix απ' όσο τα δύο ρόβερ Spirit και Opportunity

Πηγή: Popular Science, 15 Φεβρουαρίου 2008

Όταν το αρειανό ρόβερ Φοίνιξ της NASA θα προσεδαφιστεί στα περίχωρα του Βόρειου Πόλου του Άρη στις 25 Μαΐου του 2008, τότε η NASA  θα έχει τρία ρόβερ μαζί με τα Spirit και Opportunity στην επιφάνεια του πλανήτη. Και, όπως είναι συνηθισμένο το πιο μικρό παιδί, ο Φοίνικας, θα έχει τη μεγαλύτερη προσοχής της NASA κατά τη διάρκεια της αποστολής του.

Phoenix Lander: Το νεώτερο ρόβερ της NASA. Τα δύο αρειανά παλαίμαχα ρόβερ Spirit και Opportunity θα κάνουν στην άκρη για να επιτραπεί η τεράστια μεταφορά δεδομένων από το πολικό ρόβερ

Ο Φοίνικας αναμένεται να προσεδαφιστεί στην μόνιμα παγωμένη έκταση του Άρη και να ξοδέψει μεγάλο μέρος του χρόνου του σκάπτοντας το πάνω μέρος του παγωμένου εδάφους. Με τα στοιχεία που θα συλλέξει, οι επιστήμονες θα μπορούν να καταλάβουν καλύτερα την ιστορία του νερού του πλανήτη και να μάθουν ενδεχομένως εάν ο Άρης φιλοξενούσε κάποτε ζωή.

Αλλά, επειδή το κλίμα στον πόλο είναι πολύ πιο σκληρό από αυτό των λόφων και πεδιάδων στον ισημερινό του πλανήτη, όπου τα δύο ρόβερ περιπλανώνται, - κάτι σαν τη Βραζιλία με τη Σιβηρία - το ρόβερ αυτό πιθανώς δεν θα ζήσει τόσο πολύ μετά το πέρας της 90-ήμερης αποστολής του.

Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού παραθύρου η NASA θα κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος του εύρους της ζώνης της (bandwidth), για να στέλνει εντολές και να παίρνει δεδομένα και εικόνες από τον Φοίνικα.

Αλλά μην νομίζεται ότι θα είναι πολύ λυπηρό για τα δύο παλιά ρόβερ: Όταν όρισε η NASA την αποστολή τους αναμένονταν να δουλέψουν μόνο για 90 μέρες. Και τα δύο έκλεισαν πρόσφατα 1.400 μέρες υπηρεσίας. "

Οι συνδυασμένες πληροφορίες από τα δύο ρόβερ και τον Φοίνικα πρέπει να βοηθήσουν τη NASA ώστε επισημάνει την περιοχή προσεδάφισης για την αποστολή Mars Science Laboratory (MSL), που θα ακολουθήσει αυτές των Spirit και Opportunity. Η αποστολή MSL,  θα είναι το Lamborghini των Αρειανών ρόβερ, που σχεδιάζεται να προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη κάποια στιγμή το καλοκαίρι του 2010.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η αποστολή Φοίνιξ της NASA θα ερευνήσει μια παγωμένη περιοχή του Άρη

Home