Επιστήμονες εξηγούν τα μεγάλα λοφία ατμού στον Εγκέλαδο, το φεγγάρι  του Κρόνου

Πηγή: Reuters, 6 Φεβρουαρίου 2008

Επιστήμονες λένε ότι έχουν δώσει μια εξήγηση για το πώς σε ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου - στον Εγκέλαδο - μπορεί να αναβλύζει ένα γιγάντιο λοφίο υδρατμών, αυξάνοντας έτσι τις αποδείξεις ότι μια πηγή της ζωής -- το νερό στην περίπτωση αυτή -- βρίσκεται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού.


Λοφία από υδρατμούς αναβλύζουν από το εσωτερικό του Εγκέλαδου

Χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο γερμανοί ερευνητές έδειξαν ότι η θερμοκρασία στο κατώτατο σημείο των ρωγμών της επιφάνειας στον Εγκέλαδο πρέπει να είναι περίπου 0 βαθμούς Κελσίου, το τριπλό σημείο του νερού όπου μπορούν να συνυπάρξουν ο ατμός, ο πάγος και το υγρό νερό.

"Το γεγονός αυτό καθιστά αυτό το φεγγάρι πολύ ενδιαφέρον για επί πλέον μελέτη επειδή υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του υγρού νερού και της ζωής," λέει ο Sascha Kempf, φυσικός στο Ινστιτούτο Max Planck στη Χαϊδελβέργη. "Κι αυτό ελπίζουν να δουν οι πλανητικοί επιστήμονες."

Ο Άρης, το φεγγάρι Ευρώπη του Δία και ο Εγκέλαδος είναι οι μόνες θέσεις στο ηλιακό μας σύστημα με άμεσες αποδείξεις για νερό. Η ανακάλυψη οργανισμών διαφορετικών από εκείνους που βρίσκονται στη Γη μπορεί να δώσει στους επιστήμονες απαντήσεις σε ερωτήσεις, που κυμαίνονται από το πού προέρχονται οι ασθένειες έως στο πώς ο ήλιος και οι πλανήτες μας σχηματίστηκαν πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες παρατηρούν από κοντά ιδιαίτερα τον Εγκέλαδο, επειδή φαίνεται να έχει μια ομαλή επιφάνεια -- που δείχνει μια πρόσφατη γεωλογική δραστηριότητα που, στη συνέχεια, θα μπορούσε να σημαίνει υγρό νερό.

Οι ίδιοι επιστήμονες, επίσης, είναι περίεργοι για το λοφίο το ίδιο, ένα γιγάντιο γκέυζερ υδρατμών και μικροσκοπικών σωματιδίων πάγου. Ήταν μυστήριο για το πώς τα σωματίδια της σκόνης επιβραδύνονταν για να περιορίσουν το λοφίο ακίνητο από τη βαρύτητα του φεγγαριού, λέει ο Kempf, που δούλεψε στη μελέτη.

Το μοντέλο τους έδειξε ότι τα περισσότερα από τα σωματίδια της σκόνης συγκρούονται με τα τοιχώματα της ρωγμής της επιφάνειας καθώς εκτινάσσονται και περιορίζοντας έτσι τη ροή του αερίου κρατώντας το λοφίο κοντά στην επιφάνεια, αντί αυτό να εκτιναχθεί στην ατμόσφαιρα, πιστεύει ο Kempf.

Η ομάδα χρησιμοποίησε εικόνες του λοφίου και ιδιότητες των σωματιδίων του αερίου και της σκόνης για να τρέξει το μοντέλο τους. Έτσι βρήκαν ότι το λοφίο αναπαρήχθη μόνο όταν ήταν η θερμοκρασία ήταν μηδέν βαθμούς στο κατώτατο σημείο των ρωγμών, που υπονοεί ότι υπάρχει εκεί νερό σε υγρή μορφή.

"Η πυκνότητα του αέριου πίδακα μέσα στις ρωγμές είναι τόσο υψηλή που τα μικρά σωματίδια της σκόνης θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ταχύτητες για να δραπετεύσουν από τη βαρύτητα του φεγγαριού," εξηγεί. "Εάν αυτό ίσχυε δεν θα βλέπατε τα λοφία. Θα βλέπατε μεγάλους πίδακες να πετάγονται στο σύστημα."

Ο Κρόνος έχει τουλάχιστον 47 φεγγάρια και τουλάχιστον επτά δακτυλίους. Η κοινή διαστημική αποστολή - Αμερικής και Ευρώπης - Cassini, προωθήθηκε το 1997, έχει δε τέσσερα χρόνια που εξετάζει τον Κρόνο και τα φεγγάρια του.

Το διαστημόπλοιο Cassini σχεδιάζεται να πετάξει 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του φεγγαριού το Μάρτιο, που θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή χημική σύνθεση των σωματιδίων και του υδρατμού δεδομένου ότι οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν καλύτερα το λοφίο, λέει ο Kempf.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό Nature.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα γκέυζερ του Εγκέλαδου προέρχονται από την διάσπαση ραδιενεργών πυρήνων
Οι κοσμικές ακτίνες θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τα λοφία των υδρατμών από το παγωμένο φεγγάρι Εγκέλαδος του Κρόνου
Αποκαλύφθηκε ηφαιστειακή δραστηριότητα σαν συντριβάνι στον Εγκέλαδο
Το Cassini βρίσκει ένα ενεργό, υδάτινο κόσμο στο φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδο

Home