Τα κινητά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου λέει μια μελέτη 1000 ασθενών με καρκίνο του εγκεφάλου

Πηγή: Guardian, 6 Φεβρουαρίου 2008

Οι χρήστες των κινητών δεν διατρέχουν κανέναν αυξημένο κίνδυνο για όγκο στον εγκέφαλο από τους ανθρώπους που δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ, σύμφωνα με μια λεπτομερή μελέτη ασθενών με καρκίνο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, 322 από τους οποίους είχαν όγκο στον εγκέφαλο, σχετικά με τη χρήση που έκαναν στο κινητό τους και δεν βρήκαν καμία σύνδεση μεταξύ του καρκίνου και του χρονικού διαστήματος που αυτοί έκαναν χρήση του κινητού ή του πόσο πολύ το χρησιμοποίησαν. Η μελέτη, από ερευνητές στην Ιαπωνία, ακολουθεί μια έκθεση του 2007 από το πρόγραμμα έρευνας υγείας των κινητών.

Μια έρευνα στην Αυστραλία βρήκε ότι τα κινητά προξενούν μια αλλαγή στη λειτουργία του εγκεφάλου αλλάζοντας τα εγκεφαλικά κύματα, γνωστά ως άλφα κύματα, κυρίως στους νέους χρήστες.

Η έκθεση που κόστισε 12 εκατομμύρια χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση και την βιομηχανία των κινητών, συμπέρανε ότι τα κινητά δεν είχαν καμία βραχυπρόθεσμη συνέπεια στην υγεία των ενήλικων, αλλά δημιούργησε ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη χρήση τους, όταν βρήκε μια μικρή αύξηση στους κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου μετά από 10 χρόνια χρήσης.

Η πιο πρόσφατη μελέτη είναι η πρώτη που πήρε υπόψη της τη μεταβολή στα επίπεδα της ακτινοβολίας που απορροφάται από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την ομάδα, δεν υπήρξε καμία αύξηση σε όγκους στα μέρη του εγκεφάλου που απορρόφησε την περισσότερη ακτινοβολία.

Η ιαπωνική ομάδα, με επικεφαλής το Naohito Yamaguchi στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο, πήρε συνέντευξη από τους ασθενείς με διαφορετικά είδη όγκου στον εγκέφαλο. Το ιστορικό τους για τη χρήση που έκαναν στα κινητά συγκρίθηκε με 683 υγιείς εθελοντές των οποίων η ηλικία, το φύλο και οι τρόποι της ζωής τους επιλέχτηκαν για να ταιριάζουν με μεμονωμένους ασθενείς.

Από τη σύγκριση δεν υπήρξε καμία συνεπής αύξηση στον κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου μεταξύ των κανονικών χρηστών των κινητών, ούτε ο κίνδυνος αυξήθηκε για τους ανθρώπους που είχαν κινητά για μεγαλύτερη περίοδο, ή ξόδεψαν περισσότερο χρόνο με αυτά, εξήγησαν οι επιστήμονες. Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Έρευνα για τον Καρκίνο στη Βρετανία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer.

Οι όγκοι στον εγκέφαλο είναι σχετικά σπάνιοι, μόλις πάνω από 4.100 ανθρώπους εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία το 2003, λιγότερο από 2% όλων των καρκίνων.

Η έρευνα πάει λίγο πιο πέρα από μια άλλη πρόσφατη εργασία αναγνωρίζοντας ότι, μερικά μέρη του εγκεφάλου εκτίθενται σε περισσότερη ακτινοβολία από άλλα μέρη, και έτσι μπορούν να διατρέξουν μεγαλύτερο κίνδυνο για όγκο. Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα της ακτινοβολίας από τέσσερις διαφορετικούς τύπους κινητών τηλεφώνων και ακολούθως υπολόγισαν σε πόση ακτινοβολία εκτέθηκε κάθε μέρος του εγκεφάλου, όταν έγινε χρήση των κινητών.

Με αυτή τη μέτρηση, η ομάδα ήταν σε θέση να καταλάβει εάν οι όγκοι στον εγκέφαλο είχαν αναπτυχθεί σε περιοχές, που έλαβαν υψηλότερες δόσεις της ακτινοβολίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στον όγκο ήταν χαμηλότερα από 0.1W ανά χιλιόγραμμο, μακράν κάτω από το ασφαλές όριο των 2W ανά χιλιόγραμμο, όπως έχει τεθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Μη Ιονιστικής Ακτινοβολίας.

Η μελέτη αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από τα κινητά τηλέφωνα, την Interphone, που ιδρύθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Αντικαρκινικού Αγώνα το 2000. Η έρευνα θα συγκεντρώσει μελέτες από 13 χώρες και πρόκειται να δώσει στο κοινό τα τελικά συμπεράσματά της τη χρονιά αυτή. "Όλες οι επιδημιολογικές μελέτες πρέπει να συμπεριληφθούν όταν θα κάνουμε την τελική κρίση μας για αυτό το θέμα," λέει ο Yamaguchi. "Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μελετών από διαφορετικές χώρες θα είναι το σημαντικότερο γεγονός."

Η Julie Sharp, επιστημονική διευθύντρια πληροφοριών για την έρευνα του καρκίνου στη Βρετανία, λέει ότι αν και υπήρχε διαφωνία για τις επιδράσεις των κινητών τηλεφώνων στο παρελθόν, το μεγάλο βάρος των στοιχείων φαίνεται να μην παρουσιάζει καμία επίδραση για κίνδυνο εμφάνισης κάποιου καρκίνου."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Έρευνα έδειξε ότι τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου των σιελογόνων αδένων
Η μακροχρόνια χρήση του κινητού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο
Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει ότι η κινητή τηλεφωνία αρρωσταίνει
Μια τεράστια έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο από τα κινητά
Το κινητό ακτινοβολεί και σκοτώνει...

Home