Κοσμικές αλληλεπιδράσεις

Πηγή: ESO, 23 Ιανουαρίου 2008

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου πήρε εικόνες τριών γαλαξιών που αλληλεπιδρούν με ένα κοσμικό χορό.

Οι τρεις γαλαξίες: NGC 7173 (πάνω), NGC 7174 (κάτω δεξιά) και NGC 7176 (κάτω αριστερά) βρίσκονται 106 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό Piscis Austrinus (Νότιοι Ιχθείς).

Οι NGC 7173 και 7176 είναι ελλειπτικοί γαλαξίες, ενώ ο NGC 7174 είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας με αρκετά διαταραγμένες λουρίδες σκόνης και μια μακριά, στριμμένη ουρά.

Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι οι δύο γαλαξίες στο κάτω μέρος αλληλεπιδρούν αυτήν την περίοδο, με τον NGC 7176 να δίνει φρέσκο υλικό στον NGC 7174. Παρουσιάζεται δε ύλη σε μεγάλη ποσότητα γύρω από τα μέλη της τριπλέτας,  κάτι που δείχνει ότι οι NGC 7176 και NGC 7173 έχουν αλληλεπιδράσει στο παρελθόν.

Οι αστρονόμοι έχουν προτείνει ότι οι τρεις γαλαξίες θα συγχωνευτούν τελικά σε μια γιγαντιαία "κοσμική νήσο" (όπως λέγονται οι γαλαξίες στη γλώσσα των αστρονόμων), δεκάδες έως εκατοντάδες φορές πιο βαρύς από τον Γαλαξία μας.

Η τριπλέτα είναι μέρος μιας αποκαλούμενης "Συμπαγούς Ομάδας", όπως βρέθηκε από τον καναδό αστρονόμο Paul Hickson στις αρχές της δεκαετίας του '80. Η ομάδα, η οποία είναι γνωστή ως HCG 90, περιέχει στην πραγματικότητα τέσσερα σημαντικά μέλη. Το ένα από αυτά τα μέλη - ο γαλαξίας NGC 7192 - βρίσκεται πάνω από τους τρεις γαλαξίες, έξω από αυτήν την εικόνα, και είναι ένας άλλος ασυνήθιστος σπειροειδής γαλαξίας.

Οι συμπαγείς ομάδες είναι μικρά, σχετικά απομονωμένα, συστήματα συνήθως με 4 έως 10 γαλαξίες κοντά ο ένας με τον άλλο. Ένα άλλο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι το Quartet Robert. Οι συμπαγείς ομάδες είναι άριστα εργαστήρια για τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ γαλαξιών και τα αποτελέσματά τους, ειδικότερα ο σχηματισμός νέων άστρων.

Όπως αποκαλύπτει η εντυπωσιακή εικόνα, υπάρχουν πολλοί άλλοι γαλαξίες στον χώρο. Μερικοί είναι απόμακροι, ενώ άλλοι φαίνονται να είναι μέρος της οικογένειας. Οι μελέτες που γίνονται με άλλα τηλεσκόπια πράγματι έχουν αποκαλύψει ότι η ομάδα HCG 90 περιέχει 16 μέλη, τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ μικρότερα στο μέγεθος από τα τέσσερα μέλη που είδαμε πριν.

Home