Βιονικοί φακοί επαφής σαν ατομικές οθόνες

Πηγή: MSNBC, 21 Ιανουαρίου 2008

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανέπτυξαν το πρωτότυπο ενός ζευγαριού βιονικών φακών επαφής οι οποίοι έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε κουνέλια. Οι ερευνητές άρχισαν την προσπάθεια θέλοντας να δημιουργήσουν κάτι περισσότερο από φακούς - οι οποίοι απλώς αποκαθιστούν την όραση - αλλά και να αναπτύξουν κάποιο οπτικό βοήθημα με περισσότερες δυνατότητες.

Το πρωτότυπο αποτελείται από φωτοδιόδους (LED), βασικά ηλεκτρονικά κυκλώματα και μικροσκοπική κεραία. Οι ερευνητές συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στο πρωτότυπο με στόχο να τους αναβαθμίσουν. Σκοπός των ερευνητών είναι να κατασκευάσουν φακούς επαφής οι οποίοι θα επιτρέπουν σε αυτόν που τους φορά να περιηγείται στο Internet ή να παίζει βιντεοπαιχνίδια μέσω της εικονικής oθόvns που θα εμφανίζεται μπροστά στα μάτια τους.

Αυτό θα επιτυγχάνεται με την προσθήκη συστημάτων προβολής μέσα στους φακούς τα οποία θα προβάλλουν εικόνες και δεδομένα που θα μπορεί να δει μόνο αυτός που φορά τους φακούς και κανείς άλλος. Έτσι οι κάτοχοι των βιονικών φακών θα μπορούν να βλέπουν χρήσιμες πληροφορίες μπροστά στα μάτια τους, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για οδηγούς αυτοκινήτων, πιλότους κ.λπ.

Επίσης, η προβολή εικόνων μέσω των φακών επαφής θα μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην εκπαιδευτική διαδικασία διαφόρων τομέων (γιατρών, μηχανικών κ.ά.).

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της τεχνολογίας είναι ότι το μέγεθος των ηλεκτρονικών συσκευών συρρικνώνεται συνεχώς αλλά οι χρήστες θέλουν να έχουν ευχρηστία η οποία δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί σε τόσο μικρές κλίμακες. Μικραίνοντας οι συσκευές μικραίνουν όπως είναι επόμενο και οι οθόνες  με αποτέλεσμα οι χρήστες να δυσκολεύονται να τις χρησιμοποιήσουν. Αν όμως εμφανίζεται οθόνη μπροστά στα μάτια του χρήστη, τότε έχουμε λύσει το πρόβλημα αφού και οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν άνετα συσκευές και συστήματα.

Άλλος ένας τομέας στον οποίο θα τύχουν εφαρμογής οι βιονικοί φακοί επαφής είναι ο ιατρικός αφού θα μπορούν να παρακολουθούν την οργανική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάτοχοι τους. Η προσθήκη βιοαισθητήρα στους βιονικούς φακούς θα επιτρέψει την παρακολούθηση της κατάστασης του χρήστη. Ο αισθητήρας αυτός θα παίζει διπλό ρόλο αφού θα μπορεί να παρακολουθεί τον χρήστη και να μεταδίδει τα δεδομένα σε κέντρο ελέγχου.

Μικροκάμερες μέσα στα μάτια

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αναπτύσσουν μικροκάμερα που θα εμφυτεύεται στο εσωτερικό του ματιού και θα αποκαθιστά την όραση ατόμων με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά προβλήματα σε αυτήν. Η κάμερα θα τοποθετείται στους φακούς του ματιού και κάθε εικόνα που καταγράφει θα οδηγείται σε τσιπάκι που θα είναι εμφυτευμένο στο πίσω μέρος του οφθαλμού το οποίο στη συνέχεια θα τροφοδοτεί με εικόνες το οπτικό νεύρο τυφλών ατόμων ή τα συστήματα βοηθείας ατόμων που δεν έχουν απολέσει εντελώς την όραση τους αλλά διαθέτουν ιδιαίτερα περιορισμένη όραση.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Vision of the future seen in bionic contact lens

Home