Νανοεργαλείο ανοίγει νέους δρόμους στη γενετική έρευνα

Πηγή: Reuters, 10 Ιανουαρίου 2007

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα ερευνητικό νανοεργαλείο το οποίο εκτιμάται ότι μελλοντικά θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να διερευνούν τη δραστηριότητα των γονιδίων και των πρωτεϊνών ακόμη και μέσα στο κάθε κύτταρο. Η νέα αυτή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science», ανοίγει την πόρτα σε μια νέα εποχή όσον αφορά τη γενετική έρευνα.

Το εργαλείο που ανέπτυξαν ειδικοί του Ινστιτούτου Βιοσχεδιασμού του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να κάνει την ίδια δουλειά με τα υπάρχοντα γονιδιακά τσιπ τα οποία χρησιμοποιούνται για τον ταυτόχρονο έλεγχο χιλιάδων γονιδίων σχετικά με ενδεχόμενες μεταλλάξεις. Είναι ωστόσο φτιαγμένο σε νανο-επίπεδο - μιλάμε δηλαδή για αντικείμενα δεκάδες χιλιάδες φορές μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινα τρίχας.

«Δημιουργήσαμε μικροσκοπικά τσιπ που λειτουργούν όπως τα γονιδιακά τσιπ αλλά είναι φτιαγμένα σε μοριακό επίπεδο» ανέφερε ο Stuart Lindsay, καθηγητής της Φυσικής και συμμετέχων στη μελέτη, και προσέθεσε: «Τα τσιπ αυτά έχουν τη δυναμική να χρησιμοποιούνται για την ανάλυση μεμονωμένων κυττάρων».

Τα σημερινά γονιδιακά τσιπ αναλύουν ολόκληρες σειρές κυττάρων. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει πολύ πιο εκλεπτυσμένη ανάλυση η οποία είναι σε θέση να ανιχνεύσει γενετικές αλλαγές από το ένα κύτταρο στο άλλο.

Η έρευνα, της οποίας ηγήθηκε ο Hao Yan, μέλος του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοφυσικής, κάνει χρήση μιας μορφής νανοτεχνολογίαες που ονομάζεται «DNA οριγκάμι». Η μέθοδος αυτή αφορά «δίπλωμα» μιας μακράς έλικας DNA τέτοιο ώστε να προκύπτει μια πολύπλοκη δομή. Τα νανοεργαλεία συγκεντρώνονται μέσα σε μια υδατοδιαλυτή ουσία και μπορούν να δημιουργηθούν με πολύ χαμηλό κόστος.

«Καταλήγουμε με 10.000 δισεκατομμύρια εργαλεία στον δοκιμαστικό σωλήνα» εξήγησε ο φυσικός Lindsay.

Ο Lindsay είπε ότι το νέο σύστημα είναι μια από τις πρώτες πρακτικές εφαρμογές της δομικής νανοτεχνολογίας του DNA, η οποία χρησιμοποιεί τις ιδιότητες του DNA για να δημιουργήσει διαφορετικές νανοδομές.

"Νομίζω ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες από τη νανοτεχνολογία," είπε ο Lindsay. "Αυτή η σειρά είναι το πρώτο βήμα μας προς εκείνη την κατεύθυνση."

Home