Η σκοτεινή ενέργεια ίσως είναι μια λανθασμένη ιστορία λέει μια νέα ανακοίνωση

Πηγή: ABC, 3 Ιανουαρίου 2008

Η "σκοτεινή ενέργεια", που για χρόνια προσπαθούν εξονυχιστικά οι ερευνητές να ανακαλύψουν τη φύση της, δεν είναι απαραίτητη για να εξηγήσει τον Κόσμο μας τελικά, σύμφωνα με μια νέα λύση στη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Αυτό βεβαίως είναι αντίθετο με την άποψη ότι η σκοτεινή ενέργεια αποτελεί το 76% του Κόσμου μας, όπως θεωρούν πολλά κοσμολόγοι.

Μόλις ληφθεί υπόψη η ανώμαλη κατανομή της ύλης, δεν χρειαζόμαστε τη σκοτεινή ενέργεια για να εξηγήσουμε την επιταχυνόμενη διαστολή του Κόσμου, λένε οι ερευνητές

Η έρευνα, που έγινε από το Δρ David  Wiltshire ένα φυσικό στο πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρυ της Νέας Ζηλανδίας, είναι το αποτέλεσμα πρόσφατων παρατηρήσεων της κατανομής της ύλης στον Κόσμο, παρατηρήσεις που δεν είχαν γίνει στο καιρό του Αϊνστάιν.

Η έρευνα του Wiltshire, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physical Review Letters, εστιάστηκε στην άμορφη κατανομή της ύλης στο σύμπαν όπως αυτό εξελίχθηκε, κι όχι στην ομαλή κατανομή όπως υπέθεσε ο Αϊνστάιν.

Μόλις ληφθεί υπόψη αυτή η ανώμαλη κατανομή, λέει, δεν χρειαζόμαστε τη σκοτεινή ενέργεια για να εξηγήσουμε την επιταχυνόμενη διαστολή του κόσμου.

David  Wiltshire"Η σκοτεινή ενέργεια, αυτή η μυστήρια ουσία στο κενό του διαστήματος που αναγκάζει τον Κόσμο να επιταχύνεται, είναι η βάση για την Καθιερωμένη Κοσμολογία σήμερα επειδή εξηγεί ένα μεγάλο μέρος αυτού που εμείς βλέπουμε," λέει ο Wiltshire.

Οι γαλαξίες εμφανίζονται να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον και με ένα ολοένα πιο μεγάλο ρυθμό, εξηγεί.

Αλλά ο ίδιος λέει ότι αυτή η επιτάχυνση είναι προφανής, και εάν το βλέπετε ή όχι εξαρτάται από πού παίρνετε εσείς τις μετρήσεις στον Κόσμο, μέσα από ένα κενό ή μέσα από ένα γαλαξία.

Η ύλη με την ύλη

Όταν οι κοσμολόγοι έλυσαν αρχικά τις εξισώσεις του Αϊνστάιν πριν 80-90 έτη, δεν ήξεραν πώς κατανέμεται η ύλη ή με τι μοιάζει πραγματικά ο Κόσμος.

"Οι πρώτες λύσεις, τις οποίες ακόμα το Καθιερωμένο Μοντέλο της κοσμολογίας χρησιμοποιεί, υπέθεταν μια πολύ απλή δομή όπου ο Κόσμος είναι ομοιόμορφα ομαλός και χωρίς καμία διαφορά, και που εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις," λέει ο Wiltshire.

Αλλά διευκρινίζει ότι μέσω των παρατηρητικών προγραμμάτων όπως η Ψηφιακή Έρευνα του Ουρανού Sloan και την έρευνα 2 Degree Field, έχουμε τώρα μια πολύ καλύτερη εικόνα της μεγάλης κλίμακας δομής του Κόσμου και ξέρουμε ότι οι γαλαξίες δεν κατανέμονται ομοιόμορφα.

"Αντίθετα, οι γαλαξίες είναι σε σμήνη που περιβάλλονται από τεράστια κενά μήκους εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών φωτός," λέει.

Αυτό περιπλέκει φυσικά την καθιερωμένη άποψη του κόσμου.

"Ο χώρος καμπυλώνεται γύρω από ένα βαρύ αντικείμενο, ακριβώς όπως ένα λαστιχένιο φύλλο σε ένα τραμπολίνο θα τεντωθεί γύρω από μια βαριά σφαίρα, αλλά και ο χρόνος επιβραδύνεται," εξηγεί ο Wiltshire.

Αλλά λέει ότι αυτό αντιπροσωπεύει μόνο τα συνδεδεμένα συστήματα όπως είναι οι γαλαξίες.

"Η επίπεδη άκρη του λαστιχένιου φύλλου είναι το σημείο αναφοράς για τα ρολόγια μας. Και μόνο αυτό το διάστημα πέρα από αυτήν την επίπεδη άκρη είναι που διαστέλλεται μόνο. Ο ρυθμός του ρολογιού και η κυρτότητα του χώρου μπορούν και τα δύο να μεταβάλλονται βαθμιαία καθώς εσείς κινείστε κατά μήκος ενός διαστελλόμενου κενού."

Και, δεδομένου ότι η μάζα επιβραδύνει το χρόνο, τα ρολόγια των παρατηρητών στα κενά, όπου είναι το μεγαλύτερο μέρος του κενού διαστήματος στον Κόσμο, θα εμφανιστούν να τρέχουν πιο γρήγορα από τα ρολόγια των παρατηρητών στους γαλαξίες.

Κι αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό, διευκρινίζει, εξηγεί το γιατί η σκοτεινή ενέργεια είναι περιττή.

"Αυτό που θεωρούμε ως κοσμική επιτάχυνση είναι μια φαινόμενη επίδραση, η οποία αρχίζει όταν τα κενά 'ανοίγουν'. Όταν ο Κόσμος ήταν πολύ νέος όλα τα ρολόγια ήταν συγχρονισμένα αλλά λόγω του τρόπου που τα κενά έχουν εξελιχθεί στον χρόνο, ο ρυθμός των ρολογιών είναι μεταβλητός σήμερα, " τονίζει ο Wiltshire.

Η ηλικία είναι σχετική επίσης

Η ηλικία του Κόσμου εξαρτάται επίσης από το πού στέκεστε, όπως ανακάλυψε ο Wiltshire με τους υπολογισμούς του όπως δημοσιεύτηκαν στο New Journal of Physics.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, ο Κόσμος είναι 14,7 δισεκατομμυρίων ετών, ένα δισεκατομμύριο έτη πιο μεγάλος από αυτήν που αποδεχόμαστε σήμερα, από το γαλαξιακό σημείο των παρατηρήσεων μας.

Αλλά η ηλικία του σύμπαντος είναι πάνω από 18 δισεκατομμύρια έτη αν την μετρήσουμε από μια μέση θέση σε ένα κενό.

Σε μια τρίτη ανακοίνωση, στο Astrophysical Journal Letters, ο Wiltshire και οι συνάδελφοι του εξετάζουν ανεξάρτητες παρατηρητικές δοκιμές που επιβεβαιώνουν αυτές τις ηλικίες.

Αν και η έρευνα αλλάζει εντελώς την άποψή μας για τον Κόσμο, δεν αλλάζει την καθιερωμένη φυσική.

"Η επανάσταση του Αϊνστάιν συνεχίζεται ακόμα," λέει ο Wiltshire. "Αυτή είναι μια ριζικά συντηρητική λύση για το πώς δουλεύει ο Κόσμος."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Σκοτεινή Ενέργεια: Στην επόμενη δεκαετία θα ξέρουμε περισσότερα γι αυτήν
Ένα σκοτεινό μέλλον για την κοσμολογία
Σκοτεινή ενέργεια: Κοιτάζοντας την καρδιά του άγνοιας
Η Σκοτεινή Ενέργεια Άρθρο του Robert Caldwell
Έξοδος από το σκοτάδι Άρθρο του Georgi Dvali
Επί τα ίχνη της σκοτεινής ενέργειας

Home