Ένα απόμακρο άστρο ρίχνει φως στη γέννηση των πλανητών

Πηγή: ScienceDaily, 3 Ιανουαρίου 2008

Αστρονόμοι μελετώντας προσεκτικά ένα νέο άστρο 180 έτη φωτός από τη γη βρήκαν αποδείξεις ότι την αστρική γέννηση μπορεί να ακολουθήσει ο σχηματισμός ενός πλανήτη λίγα εκατομμύρια  χρόνια μόνο μετά, χρόνος που αποτελεί μια στιγμή μόνο μέσα στο κοσμικό χρονοδιάγραμμα.

Η επικρατούσα θεωρία σήμερα λέει ότι οι πλανήτες σφυρηλατούνται από έναν δίσκο αερίου και σκονισμένων συντριμμιών που απέμειναν από τη δημιουργία ενός αστεριού.

Εν τούτοις, πόσο καιρό κρατά αυτή η διαδικασία είναι ένα θέμα υπό συζήτηση.

Η γη θεωρείται ότι σχηματίστηκε περίπου πριν 4,5 δισεκατομμύρια έτη όταν ο ήλιος ήταν περίπου 100 εκατομμυρίων ετών.

Αλλά οι παρατηρήσεις μερικών εξωπλανητών -- πλανήτες σε ηλιακά συστήματα εκτός του δικού μας -- προτείνουν ότι το κοσμικό αυτό χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σύντομο, ειδικά στο σχηματισμό γιγαντιαίων άστρων αερίου κι όχι σε βραχώδεις πλανήτες, όπως η Γη.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Johny Setiawan, αστρονόμος που γεννήθηκε στην Ινδονησία κι ανήκει στο Ινστιτούτο Max Planck στη Χαϊδελβέργη, βρήκε ένα τεράστιο άστρο αερίου, μεταξύ 5,5 και 13,1 φορές του μεγέθους του Δία, το οποίο είναι σε τροχιά μέσα στο δίσκο της σκόνης ενός πολύ γνωστού άστρου, του TW Hydrae.

Θέλει μόνα 3,5 γήινες μέρες για να στραφεί γύρω από το μητρικό άστρο του, που είναι σε απόσταση ακριβώς 600.000 χιλιομέτρων.

Το φως από το άστρο δείχνει ότι η ηλικία του είναι μεταξύ 8 και 10 εκατομμυρίων ετών μόνο, που υπονοεί ότι οι πλανήτες μπορούν να σχηματιστούν ακόμη και προτού να διαλυθεί ο δίσκος από τα αστρικά σωματίδια και την ακτινοβολία (αστρικός άνεμος).

Μέχρι τώρα, έχουν επισημανθεί 270 από αυτούς τους εξωπλανήτες, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια των εξωπλανητών (http://exoplanet.eu/). Ουσιαστικά όλες οι ανακαλύψεις έχουν γίνει έμμεσα, κυρίως από μια "ταλάντευση" στο φως, όπως το βλέπουμε από τη γη, όταν ταλαντεύεται ο πλανήτης γύρω από το άστρο του.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο σχηματισμός των πλανητών
Ανιχνεύτηκαν τα νεαρότερα ηλιακά συστήματα
Σχηματίζονται πλανήτες στο σμήνος των Πλειάδων
Εντοπίστηκε 5ος πλανήτης σε ένα πλανητικό σύστημα παρόμοιο με το δικό μας
Αφθονία των πλανητών στο μέγεθος της Γης βλέπει ένα μοντέλο της NASA
Εντόπισαν τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα εξωπλανήτη
Το διαστημικό παρατηρητήριο Spitzer βρίσκει υδρατμούς σε εξωηλιακό πλανήτη
Καυτά δίια συστήματα μπορεί να περιέχουν πλανήτες σαν τη Γη
Πλανήτης σε τρία άστρα

Home