Χρονολογήθηκε το πιο αρχικό στάδιο του σχηματισμού των πλανητών στο ηλιακό σύστημα

Πηγή: SpaceDaily, 20 Δεκεμβρίου 2007

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Νταίηβις της Καλιφόρνιας υπολογίζουν το χρόνο του σχηματισμού των ανθρακούχων χονδριτών σε 4,568 δισεκατομμύρια έτη πριν, με ένα περιθώριο 910.000 χρόνια πριν από αυτή την ημερομηνία έως 1.170.000 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές έχουν χρονολογήσει το πρώτο πρώτο βήμα που έγινε για το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος -- όταν συγχωνεύτηκε μικροσκοπική διαστρική σκόνη σε χοντρά κομμάτια βράχου στο μέγεθος ενός βουνού -- σε 4,568 δισεκατομμύριο χρόνια πριν, με ένα εύρος περίπου 2.080.000 ετών.


Διαστρική σκόνη συγχωνεύεται σε χοντρά κομμάτια βράχου

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Frederic Moynier, ο Qing-zhu Yin βοηθός καθηγητής της γεωλογίας, και ο μεταπτυχιακός σπουδαστής Benjamin Jacobsen επαλήθευσαν τις ημερομηνίες αφού ανέλυσαν ένα ιδιαίτερο τύπο μετεωρίτη, που ονομάζεται ανθρακούχος χονδρίτης, που αντιπροσωπεύει το παλαιότερο υλικό που έμεινε από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος.

Η φυσική και ο χρονομέτρηση του πρώτου σταδίου του σχηματισμού των πλανητών δεν είναι αρκετά κατανοητές, λέει ο Yin. Έτσι, βάζοντας τους χρονικούς περιορισμούς στη διαδικασία θα πρέπει να καθοδηγήσει τα φυσικά μοντέλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τα εξηγήσουν

Στο δεύτερο στάδιο, μάζες στο μέγεθος ενός βουνού αυξήθηκαν γρήγορα σε περίπου 20 πλανήτες στο μέγεθος του Άρη και, στο τρίτο και τελικό στάδιο, αυτοί οι μικροί πλανήτες συνθλίφτηκαν ο ένας με τον άλλο σε μια σειρά γιγαντιαίων συγκρούσεων που άφησαν τους πλανήτες που ξέρουμε σήμερα. Οι ημερομηνίες αυτών των σταδίων επαληθεύονται αρκετά καλά.

Οι ανθρακούχοι χονδρίτες αποτελούνται από σφαιρίδια πυριτίου και κόκκους μεταλλικούς ενσωματωμένοι σε μια μαύρη μήτρα (στο περίβλημα δηλαδή), πλούσια σε οργανικά υλικά από διαστρική σκόνη. Η μήτρα είναι σχετικά πλούσια σε μαγγάνιο, και τα σφαιρίδια είναι πλούσια σε χρώμιο. Εξετάζοντας αρκετούς διαφορετικούς μετεωρίτες που συλλέχθηκαν στη Γη, οι ερευνητές βρήκαν μια απευθείας σχέση μεταξύ της ποσότητας του μαγγανίου με αυτή του χρωμίου, την ποσότητα της μήτρας στους μετεωρίτες, και της ποσότητας του χρωμίου-53.

Αυτοί οι μετεωρίτες δεν έγιναν ποτέ τόσο μεγάλοι για να θερμανθούν από τη ραδιενεργό διάσπαση, κι έτσι δεν έχουν λειώσει ποτέ, εξηγεί ο Yin. Είναι "κοσμικά ιζήματα," τόνισε.

Μετρώντας την ποσότητα του χρωμίου-53 θα μπορούσαν να βρούμε την ποσότητα του ραδιενεργού ισοτόπου μαγγανίου-53 ήταν αρχικά παρόν, δίνοντας έτσι μια ένδειξη της ηλικίας τους. Οι ερευνητές έπειτα σύγκριναν την ποσότητα του μαγγάνιου-53 με τους ελαφρώς νεώτερους πύρινους (λειωμένους) μετεωρίτες γνωστής ηλικίας, που οι ειδικοί τους λένε βασαλτικούς ανγκρίτες (angrites), που αποτελούνται από μεταλλικό πυρήνα και περίβλημα πυριτικό. Η ομάδα αυτή των πανάρχαιων μετεωριτών πήρε το όνομα της ένα μετεωρίτη, τον Angra dos Reis, που έπεσε στο Ριο ντε Τζανέιρο στις αρχες του 1869.

Οι ερευνητές υπολογίζουν τελικά τον χρόνο του σχηματισμού των ανθρακούχων χονδριτών σε 4.568 εκατομμύρια χρόνια πριν, με το εύρος που προαναφέρθηκε.

"Έχουμε λοιπόν συλλάβει μια στιγμή στην ιστορία όταν αυτό το υλικό 'συσκευάστηκε' μαζί," σχολιάζει ο Yin.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο σχηματισμός των πλανητών

Home