Μήπως τα μυστηριώδη νέφη που λάμπουν τη νύχτα φαίνονται πιο συχνά λόγω της αλλαγής του κλίματος;

Πηγή: National Geographic News, 11 Δεκεμβρίου 2007

Μυστηριώδη νέφη που λάμπουν τη νύχτα και φωτίζουν τους πολικούς ουρανούς έχουν γίνει φωτεινότερα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, και οι επιστήμονες νομίζουν ότι μπορεί να φταίει η αλλαγή του κλίματος.

Νέφη που λάμπουν τη νύχτα φαίνονται πάνω από τη Φινλανδία σε αυτήν την φωτογραφία. Οι επιστήμονες λένε ότι το φαινόμενο είναι πιο έντονο λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Τα νέφη που λάμπουν τη νύχτα ή Πολικά Μεσοσφαιρικά Νέφη όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, ραβδώνουν τον ουρανό σε ποικίλα χρώματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις πολικές περιοχές. Τελευταία είναι δέκα φορές φωτεινότερα από όσο προηγουμένως θεωρούσαμε, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από το δορυφόρο της NASA Aeronomy of Ice in the Mesosphere (AIM), που πέταξε τον προηγούμενο Απρίλιο.

Ο δορυφόρος ΑΙΜ θα παρατηρήσει δύο ολοκληρωμένες περιόδους σύννεφων και στους δύο Πόλους, καταγράφοντας για πρώτη φορά έναν ολόκληρο κύκλο ζωής του αινιγματικού αυτού φαινομένου.

Τα πολικά μεσοσφαιρικά νέφη αποτελούνται συνήθως από σωματίδια πάγου που σχηματίζονται όταν συμπυκνώνεται ο υδρατμός πάνω στην ατμοσφαιρική σκόνη.

Ο αέρας εκεί είναι χίλιες φορές πιο στεγνός από τη Σαχάρα, και η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει στους μείον 148 βαθμούς Κελσίου -  ιδεώδεις συνθήκες για τα σύννεφα.

Η αποστολή AIM είναι η πρώτη λεπτομερής εξερεύνηση αυτών των νεφών, που σχηματίζονται περίπου 80 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης - κυριολεκτικά στην άκρη του διαστήματος, λέει ο κύριος ερευνητής του AIM James Russell.

Παρά την ονομασία τους, τα νέφη αυτά παρατηρούνται και σε χαμηλότερα πλάτη, ακόμα και στην Βουδαπέστη.

Όσο αφορά  την προέλευσή τους η NASA λέει ότι φταίνε τα καυσαέρια από τα διαστημικά λεωφορεία. Μια άλλη πιθανή πηγή είναι η σκόνη από μετεωρική σκόνη  ή από τα ηφαίστεια ή από κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Τα σωματίδια στην συνέχεια ψύχονται στις συνθήκες που είδαμε, και σχηματίζουν πάγο.

Οι νέες πληροφορίες, που αποκτήθηκαν από το δορυφόρο AIM από 25 Μαΐου έως 25 Αυγούστου 2007 και κάνουν λόγο για την αύξηση του φαινομένου, ίσως να δείχνουν σύνδεση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μια πιθανή εξήγηση για το κύμα των σύννεφων είναι ότι οι θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα έχουν γίνει ακόμα πιο ψυχρές λόγω της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τονίζει ο Russell.

Οι ετήσιες εκπομπές των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί περίπου 20% από το 1990. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η συγκέντρωση του αερίου αυτού προκαλεί την αλλαγή του κλίματος και θερμαίνει τη γήινη επιφάνεια.

Στην ανώτερη ατμόσφαιρα, εντούτοις, το διοξείδιο του άνθρακα δεν ενεργεί σαν ένα παχύ μονωτικό κάλυμμα της θερμότητας.

Αντιθέτως σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα, που επιτρέπει στη θερμότητα να δραπετεύσει, οι θερμοκρασίες να μειωθούν, και να σχηματιστούν σωματίδια του πάγου.

"Αυτά τα νέφη είναι το καναρίνι των ορυχείων της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου," σχολιάζει ο Russell.

Στους επόμενους μήνες ο δορυφόρος ΑΙΜ θα μελετήσει το φαινόμενο στο Νότιο Ημισφαίριο.

Home