Έρευνα έδειξε ότι τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου των σιελογόνων αδένων

Πηγή: Yahoo News, 7 Δεκεμβρίου 2007

Οι ακτινοβολίες μικροκυμάτων που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν σαφώς τον κίνδυνο του καρκίνου των παρωτίδων - ο μεγαλύτερος από τους σιελογόνους αδένες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ισραηλινούς ερευνητές.

Οι κίνδυνοι να αναπτύξει κάποιος καρκινικό όγκο στους αδένες αυτούς είναι σχεδόν κατά 50% υψηλότεροι μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν συχνά κινητά τηλέφωνα (22 ώρες το μήνα), σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας.

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος αν οι χρήστες τοποθετούν τη συσκευή στο ίδιο αυτί ή αν δεν διαθέτουν ακουστικό ή αν βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει σχέση αιτιότητας ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και την ανάπτυξη όγκων στους σιελογόνους αδένες", καταλήγουν οι ερευνητές.

Σε μια ομάδα 460 ασθενών, 58 ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους και 402 καλοήθεις όγκους στους σιελογόνους αδένες, σε μια έρευνα που διεξήχθη από το 2001-2003.

Την έρευνα, της οποίας ηγήθηκε ο δρ. Siegal Sadetzki του ιατρικού κέντρου Chaim Sheba του Τελ Αβίβ, χρηματοδότησε η Διεθνής Ένωση κατά του Καρκίνου στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μια προηγούμενη σουηδική μελέτη είχε βρει μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης - για τουλάχιστον 10 χρόνια - των κινητών  και ενός αυξημένου κινδύνου για την ανάπτυξη ενός σπάνιου καλοήθους όγκου στο νεύρο προς την πλευρά όπου οι χρήστες κρατούν συνήθως το τηλέφωνο.

Εντούτοις, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης των κινητών και ενός αυξημένου κινδύνου για καρκίνο, όμως ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για "να καθοριστεί με περισσότερη βεβαιότητα εάν τα κινητά είναι ασφαλή."


Η χρήση των κινητών έχει ενοχοποιηθεί από καιρό τώρα για κάποια επίδραση στην ανάπτυξη των όγκων. Άλλες μελέτες έχουν βρει ένα περίεργο συσχετισμό μεταξύ της συχνής χρήσης των κινητών και αρκετών μορφών όγκου.

Δύο μελέτες, η μία στην Αγγλία και η άλλη στη Γερμανία, βρήκαν έναν αυξημένο κίνδυνο για γλοίωμα - ένα συχνά θανατηφόρο είδος καρκίνου του εγκεφάλου - στους ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει τα κινητά για περισσότερο από 10 χρόνια.

Η γερμανική μελέτη σύγκρινε μια ομάδα 749 ασθενών με όγκο στον εγκεφάλου με 1.494 παρόμοιους ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τα κινητά, και να διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος για γλοίωμα ήταν διπλάσιος σε αυτούς που είχαν χρησιμοποιήσει τα κινητά για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Οι βρετανοί επιστήμονες σύγκριναν 996 ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο με 1.716 υγιείς ανθρώπους που δεν χρησιμοποίησαν τα κινητά, και βρήκαν κίνδυνο για καρκίνο στον εγκέφαλο αυξημένο κατά 20% στους μακροπρόθεσμους χρήστες. Όπως και στην ισραηλινή μελέτη, οι βρετανοί ερευνητές βρήκαν μεγαλύτερο κίνδυνο στην πλευρά εκείνη όπου οι χρήστες κρατούν συχνότερα το κινητό τους.

Μια τρίτη μελέτη στη Σουηδία το 2004 διαπίστωσε ότι οι συχνοί χρήστες των κινητών διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη ακουστικού νευρώματος - ένας μη καρκινικός όγκος στον εγκέφαλο. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τα προηγούμενης γενιάς αναλογικά κινητά (όχι τα σημερινά ψηφιακά), ξεκινώντας 15 χρόνια πριν από τη διάγνωση, ανέπτυξαν ακουστικό νεύρωμα σε τετραπλάσιο του κανονικού  ποσοστό.

Οι περισσότερες μελέτες των κινητών δεν είναι μακροχρόνιες, αλλά τα αποτελέσματά τους προκαλούν ανησυχία. Τα συμπεράσματα της ισραηλινής μελέτης, όταν συνδυάζονται με εκείνα των ερευνών για τα πρώτα κινητά, υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για το συσχετισμό μεταξύ της χρήσης των κινητών και των όγκων.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η μακροχρόνια χρήση του κινητού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο
Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει ότι η κινητή τηλεφωνία αρρωσταίνει
Μια τεράστια έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο από τα κινητά
Το κινητό ακτινοβολεί και σκοτώνει...
Καμιά σύνδεση όγκου στον εγκέφαλο και κινητών αλλά προσοχή στην χρήση τους
Δεν συνδέεται η χρήση των κινητών με τους όγκους στον εγκέφαλο
Κάθε δόση της ακτινοβολίας ενέχει υψηλό κίνδυνο
Τα κινητά δεν θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά
Το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την πιθανότητα για όγκο στα αυτιά
Ημερίδα του ΕΕΤΤ για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Home