Επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις αστραπές στην Αφροδίτη

Πηγή: China View, 29 Νοεμβρίου 2007

Εδώ και τριάντα χρόνια οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης παράγει κεραυνούς με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούνται και στη Γη. Την υποψία τους επιβεβαίωσε πριν από λίγα 24ωρα το ευρωπαϊκό σκάφος Venus Express, το οποίο εξερευνά την Αφροδίτη.

Κεραυνοί βομβαρδίζουν την επιφάνεια της Αφροδίτης: Καλλιτεχνική εικόνα που δείχνει την ομοιότητα της Αφροδίτης με τη Γη. Επί τρεις δεκαετίες οι αστρονόμοι έλεγαν ότι μάλλον η Αφροδίτη έχει αστραπές, γιατί μία διαστημοσυσκευή της NASA το 1978 έδειξε ίχνη ηλεκτρικής δραστηριότητας της ατμόσφαιρας της. Όμως δεν ήταν σίγουροι εξ αιτίας των παρασίτων μέσα στα σήματα.

"Εκτός από την πίεση και τη θερμότητα, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν και αστραπές στην Αφροδίτη -- ίσως ακόμη και περισσότερη δραστηριότητα από ό,τι υπάρχει εδώ στη Γη," λέει ο Christopher Russell της NASA ειδικός επιστήμονας για το Venus Express και επικεφαλής της εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Nature.

Η ανακάλυψη βάζει την Αφροδίτη σε μια εκλεκτή θέση μέσα στην πλανητική κοινότητα. Οι επιστήμονες ξέρουν αυτήν την περίοδο ότι μόνο άλλοι τρεις πλανήτες σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσιάζουν αστραπές -- η Γη, ο Δίας και ο Κρόνος.

Οι αστραπές στην Αφροδίτη -- καθώς επίσης και σε οποιοδήποτε άλλο πλανήτη -- είναι μια σημαντική ανακάλυψη επειδή οι ηλεκτρικές εκφορτίσεις βοηθούν στο σπάσιμο των μορίων της ατμόσφαιρας σε ιόντα, που μπορούν έπειτα να ενωθούν με άλλα ιόντα με απροσδόκητους τρόπους. Οποιεσδήποτε μελλοντικές αποστολές στην Αφροδίτη πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρά της.

Οι αστραπές στην Αφροδίτη είναι ξεχωριστές από αυτές που συναντάμε στη Γη, τον Δία ή τον Κρόνο δεδομένου ότι είναι η μόνη γνωστή αστραπή που δεν συνδέεται με υδάτινα νέφη. Αντίθετα, στην Αφροδίτη, η αστραπή συνδέεται με τα σύννεφα του θειικού οξέος.

Οι μετρήσεις που επιβεβαίωσαν τις ηλεκτρικές εκφορτίσεις έγιναν με τα στοιχεία που λήφθηκαν από το μαγνητόμετρο του Venus Express.

Η ύπαρξη των κεραυνών και ο τρόπος δημιουργίας τους αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης και κυρίως διέθετε μεγάλες ποσότητες νερού στην επιφάνεια της.

Για λόγους τους οποίους οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ανακαλύψουν, η Αφροδίτη (η οποία έχει μέγεθος, μάζα και σύνθεση ανάλογα με της Γης) κάποια στιγμή βίωσε το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην πιο ακραία του μορφή, με αποτέλεσμα η μέση θερμοκρασία να βρίσκεται πλέον στους 467 βαθμούς Κελσίου.

Τα νέα στοιχεία τα οποία έστειλε το Venus Express θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να συνθέσουν το κλιματικό ιστορικό της Αφροδίτης. Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να διαπιστώσουν αν στην Αφροδίτη υπάρχει ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Μετά την αρχική αποστολή του που ολοκληρώθηκε, το Venus Express θα αλλάξει αποστολή για να παρατηρήσει τον πλανητικό μας γείτονα για 234 γήινες μέρες ή 2 μέρες στην Αφροδίτη.

Δείτς και τα σχετικά άρθρα
Οι πρώτες φωτογραφίες από το Venus Express δείχνουν δίνες στο νότιο πόλο
Εκτοξεύτηκε τελικά το Venus Express το πρωί στις 9 Νοεμβρίου για ένα ταξίδι πέντε μηνών στην καυτή Αφροδίτη
Μια περιήγηση στη γειτονιά της Γης Η Αφροδίτη
Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης μπορεί να φιλοξενεί μικρόβια

Home