Ο κομήτης 17P/Holmes φαίνεται σαν να είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο στο ηλιακό σύστημα

Πηγή:

Μια εξαιρετική θέα πρέπει να είναι ορατή απόψε στον ουρανό καθώς ένας γιγαντιαίος κομήτης περνά μπροστά από ένα αστέρι. Ο κομήτης 17P/Holmes που προκαλεί  τους ερασιτέχνες αστρονόμους εδώ και τρεις εβδομάδες, αναμένεται απόψε να λάμψει ακόμα πιο πολύ καθώς περνά μπροστά από το Mirfak, το φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό του Περσέα.

Ο κομήτης 17P/Holmes εμφανίζεται στον ουρανό μας κάθε 7 χρόνια περίπου, συνήθως ως μία πολύ αμυδρή λάμψη φωτός. Αλλά στις 24 Οκτωβρίου του 2007 οι αστρονόμοι έμειναν έκπληκτοι που είδαν ξαφνικά να γίνεται έκρηξη στον κομήτη με ένα κολοσσιαίο φως, ένα εκατομμύριο φορές πιο φωτεινά απ' ό,τι ήταν πριν, και καθαρά αρκετά για να τον δουν ως ένα συγκεχυμένο σημείο με γυμνό μάτι.

Οι διαστάσεις της ξεπέρασαν και το μέγεθος του Δία. στον ουρανό δε φάνηκε να έχει το 1/3 του μεγέθους του φεγγαριού. Η λαμπρότητα του που συνήθως είναι 18, παρατηρήθηκε στις 24 Οκτωβρίου με φωτεινότητα 2.8 που σημαίνει ότι ήταν ορατός με γυμνό μάτι.

Αν και ο παγωμένος πυρήνας του κομήτη έχει διάμετρο μόνο 3 km, η άλως (ο φωτοστέφανος) του φωτός γύρω του ήταν σαν μια σφαίρα διαμέτρου 1.5 εκατομμυρίων χλμ, το μεγαλύτερο φως στο ηλιακό σύστημα, μεγαλύτερο και από τον ήλιο, που είναι διαμέτρου μόνο 1,39 εκατομμύρια χλμ.

Δεν είναι σίγουρο τι είναι αυτό που προκάλεσε την έκρηξη του κομήτη, αλλά μπορεί να είχε συγκρουστεί με ένα μικρό αστεροειδή. Εναλλακτικά, μπορεί να είχε γίνει μια έκρηξη του αερίου, του πάγου και της σκόνης μέσα στην καρδιά του κομήτη εξ αιτίας της θερμότητας του ήλιου, αν και το συνολικό ποσό του υλικού που εκτινάσσεται σε μια τέτοια έκρηξη θα ήταν πιθανώς περίπου το 1% της συνολικής μάζας του κομήτη.

Οποιοσδήποτε και να είναι η αιτία της έκρηξης, ο κομήτης είναι απίθανο να καταστραφεί από την έκρηξή του. Πράγματι, ο ίδιος κομήτης υποβλήθηκε σε μια παρόμοια έκρηξη τον Νοέμβριο του 1892, όταν το επισήμανε αρχικά ο Edwin Holmes, ένας ερασιτέχνης άγγλος αστρονόμος από τον οποίο πήρε και το όνομα του, προτού να εξασθενίσει και να περιέλθει στο σκοτάδι πάλι.

Δεξιά: εικόνα του κομήτη 17P/Holmes με τη βοήθεια του Hubble. Τα ιονισμένα αέρια του κομήτη καθώς απορροφούν τις ακτίνες(φωτόνια) του ήλιου διεγείρονται και αποδιεγειρόμενα εκπέμπουν ακτινοβολία. Τα χρώματα προκαλούνται στο ισχνό ιονισμένο αέριο από CO2 (μπλε) και CO+ (πράσινο).

Με ένα μικρό τηλεσκόπιο η εικόνα του κομήτη μοιάζει με μία γιγάντια μέδουσα, που το κεφάλι της να αποτελείται από αέριο και σκόνη (που λέγεται κόμη), και με πλοκάμια από φορτισμένα σωματίδια από τον ηλιακό άνεμο. Αν και το φως έχει γίνει κάπως διάχυτο πρόσφατα, απόψε Δευτέρα ο κομήτης αναμένεται να εμφανιστεί πολύ πιο φωτεινός καθώς θα περνά άμεσα μπροστά από το άστρο Mirfak. Ο συνδυασμός του φωτός του άστρου και του κομήτη πρέπει να είναι ορατός με το γυμνό μάτι, ακόμη και μέσα στην Αθήνα αν και θα εμφανιστεί φωτεινότερο μακριά από τα φώτα της πόλης. Αν το επιτρέψει ο καιρός, ο κομήτης θα εμφανιστεί ψηλά στο βορειοανατολικό ουρανό το βράδυ και θα ανέβει σχεδόν πάνω μας, όπου θα παραμείνει ορατός καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ο κομήτης Holmes θα συνεχίσει να λάμπει και στις ερχόμενες ημέρες.

 


  • - Ο κομήτης Holmes είναι 241 εκατομμύρια χλμ από τη γη, μεταξύ του Άρη και του Δία

  • - Οι κομήτες, είναι φτιαγμένοι από πάγο και σκόνη, και δημιουργούνται στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Καθώς πλησιάζουν τον ήλιο, αναπτύσσουν μια φωτεινή ουρά

  • - Μπορούν να περιέχουν αμινοξέα, μία από τις δομικές μονάδες της ζωής. Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι κομήτες που χτυπούν τη γη μπορεί να είχαν μεταφέρει τα βασικά συστατικά της ζωής

  • - Μια θεωρία για το άστρο της Βηθλεέμ λέει ότι ήταν ένας κομήτης

Home