Κάμπινγκ στο φεγγάρι; Η NASA πειραματίζεται με σκηνές στην Ανταρκτική

Πηγή: IANS, 15 Νοεμβρίου 2007

Η NASA στέλνει έναν πρωτότυπο βιότοπο που θα φουσκώνει στην Ανταρκτική για να δει πώς θα συμπεριφέρεται κατά τη διάρκεια ενός έτους χρήσης του.

Δοκιμή του πρωτότυπου

"Δοκιμάζοντας το βιότοπο αυτό σε ένα από τα πιο σκληρά περιβάλλοντα, και το πιο μακρινό μέρος στη Γη, θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε τι θα γίνει αν το χρησιμοποιήσουμε για τη σεληνιακή εξερεύνηση", λέει ο Paul Lockhart, διευθυντής των Constellation Systems της NASA.

Το πρωτότυπο διογκώθηκε για τελευταία φορά την περασμένη Τετάρτη προτού συσκευαστεί και ταξιδέψει στο σταθμό McMurdo της Ανταρκτικής. Η NASA θα χρησιμοποιήσει το κρύο, σκληρό, απομονωμένο τοπίο της Ανταρκτικής για να εξετάσει μια από τις ιδέες της για την κατοικία των αστροναυτών στο φεγγάρι. Ένας τέτοιος βιότοπος που θα διογκώνεται είναι μία από τις υπό εξέταση ιδέες.

Η NASA είναι συνεταίρος στο πρόγραμμα μαζί με το Αμερικανικό Ίδρυμα Επιστημών, και την εταιρεία ILC Ντόβερ, που κατασκεύασε την πρωτότυπη δομή. Οι τρεις οργανώσεις θα μοιραστούν τα στοιχεία από την δοκιμή που θα κρατήσει 13 μήνες, και η οποία θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2008.

Το πρόγραμμα Constellation της NASA έχει ως σκοπό να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι μέχρι το 2020. Μετά από τις αρχικές εξορμήσεις, οι αστροναύτες θα εγκαταστήσουν ένα σεληνιακό φυλάκιο με σκοπό να παραμείνουν εκεί πάνω για πολύ καιρό.

Η NASA αναπτύσσει νέες ιδέες για κατάλληλα οικιστικά περιβάλλοντα, που θα παρέχουν προστασία στους αστροναύτες και θα είναι εύκολο να μεταφερθούν στη σεληνιακή επιφάνεια.

Σκίτσο μιας ιδέας για την κατοικία των αστροναυτών στη Σελήνη

"Για να προσεδαφιστούν στη Σελήνη 0,45 κιλά προμήθειες, απαιτούνται να προωθηθούν 56,25 κιλά υλικού και καυσίμων για να τις φθάσουν εκεί πάνω," λέει ο Lockhart.  "Έτσι οι σεληνιακές κατοικίες πρέπει να είναι ελαφριές καθώς επίσης και ανθεκτικές."

Αυτός ο πρωτότυπος βιότοπος που θα διογκωθεί εκεί πάνω θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, και να μπορεί να εγκατασταθεί και σε άλλα μέρη, επιτρέποντας έτσι την εξερεύνηση και πέρα από την αρχική περιοχή προσγείωσης, σύμφωνα με τον Lockhart.

Θα πρέπει δε να ανοίγει με τη βοήθεια τεσσάρων μόνο αστροναυτών μέσα σε λίγες ώρες,

Η οικιστική δομή θα μοιάζει σαν ένα φουσκωμένο μπαλόνι για τα παιδιά, αλλά θα είναι πολύ περιπλοκότερη. Θα είναι μονωμένη και θα θερμαίνεται, θα έχει ηλεκτρισμό και θα έχει σταθερή ατμοσφαιρική πίεση.

Θα προσφέρει 35,68 τετραγωνικά μέτρα ζωτικού χώρου και θα έχει μέγιστο ύψος 2,44 μέτρα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, οι αισθητήρες θα επιτρέψουν στους μηχανικούς να ελέγξουν την απόδοση του βιότοπου, αναφέρει η NASA.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι αποστολές στη Σελήνη
34 χρόνια μετά την πρώτη προσεδάφιση, σχεδιάζεται ο εποικισμός της Σελήνης

Home