Ανιχνεύτηκαν σπηλιές στον Άρη

Πηγή: United Press, 24 Σεπτεμβρίου 2007

Η κάμερα υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου Mars Reconnaissance Orbiter φωτογράφισε πριν από λίγες ημέρες το έδαφος κοντά σε απότομες πλαγιές βράχων οι οποίες βρίσκονται σε υψίπεδα των νοτίων περιοχών του Άρη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αυλάκια που έχουν σχηματιστεί εκεί δεν είναι τίποτε άλλο από Αεροπόταμοι, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θεωρία ότι στην επιφάνεια του Άρη έρεε πριν από πολύ καιρό νερό.


Οι επτά σπηλιές στον Άρη

Την πιο ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε όμως ένας άλλος δορυφόρος, που βρίσκεται στον Άρη. Ο Mars Odyssey φωτογράφισε κάποιους σκούρους κυκλικούς σχηματισμούς επτά τον αριθμό, για τους οποίους οι ειδικοί πιθανολογούν ότι μπορεί να είναι είσοδοι σπηλαίων. Η διάμετρος τους είναι περίπου 250 μέτρα.

Αυτές όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές είναι πιο ψυχρές από το περιβάλλον τους την ημέρα και πιο θερμές τη νύχτα. Ο Glen Cushing του πανεπιστημίου της Αριζόνα λέει ότι η θερμική τους συμπεριφορά δεν είναι τόσο σταθερή όσο οι μεγάλες σπηλιές της Γης, που συχνά έχουν μια ευχάριστη σταθερή θερμοκρασία, αλλά είναι συνεπής με τις βαθιές τρύπες στο έδαφος.

Αν η εικασία των ειδικών επιβεβαιωθεί τότε θα είμαστε εμπρός σε μια εντυπωσιακή εξέλιξη, αφού θα έχουμε να κάνουμε με νέες, άγνωστες ως σήμερα, τοποθεσίες στον Κόκκινο Πλανήτη, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένου να κρύβουν κάποιες μορφές ζωής στο εσωτερικό τους.

Παράλληλα, αν υπάρχουν πράγματι σπήλαια, αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές που θα γίνουν στον Άρη.

Πάλι νερό στον Άρη

Νέες υψηλής ευκρίνειας εικόνες από τον δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter έδειξαν ακόμα μια φορά την ύπαρξη νερού στον Άρη. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι κάποιοι σχηματισμοί οφείλονται σε άλλο υλικό όπως, για παράδειγμα, άμμο. Επιπρόσθετα μια μεταγενέστερη ροή λάβας έχει καλύψει τα κατώτερα στρώματα πετρωμάτων, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολη η μελέτη τους και η ανίχνευση παλιότερης ύπαρξης νερού.

Επίσης, μια άλλη μελέτη δείχνει ότι τα γνωστά αποθέματα πάγου στον Νότιο Πόλο του Άρη αποτελούνται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό όχι από CO2 αλλά από νερό.

Home