Φυσικοί χρησιμοποιούν δέσμη ηλεκτρονίων για να χαράξουν τις μικρότερες μεταλλικές νανοδομές στον κόσμο

Πηγή: , 26 Ιουνίου 2007

Φυσικοί στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας χρησιμοποιούν μια νέα τεχνική για να επεξεργαστούν τις μικρότερες μεταλλικές νανοδομές στον κόσμο : όχι μεγαλύτερες από 10 νανόμετρα ή 10.000 φορές μικρότερες από το πλάτος μιας απλής ανθρώπινης τρίχας.

Η τεχνική υιοθετεί τη μέθοδο της λιθογραφίας με δέσμες ηλεκτρονίων ή TEBAL όπως συμβολίζεται, για να 'χαράξει' νανοδομές σε λεπτά φύλλα χρυσού, αργύρου, αλουμινίου και άλλων μετάλλων.

Οι επιστήμονες λένε ότι η μέθοδος TEBAL παρέχει μια πιο αξιόπιστη μέθοδο για τις ποιοτικές εκδόσεις αυτών των μικροσκοπικών συσκευών. Η μέθοδος επιτρέπει επίσης την ταυτόχρονη, σε πραγματικό χρόνο ατομική απεικόνιση των συσκευών καθώς αυτές γίνονται.

Αφ' ετέρου, οι παραδοσιακές τεχνικές για το κτίσιμο νανοσυσκευών, ενώ επίσης υιοθετούν τη λιθογραφία με δέσμες ηλεκτρονίων, απαιτούν επιπλέον την χρήση πολυμερών σωμάτων και χημικών ουσιών κατά την οποία εξατμίζεται το μέταλλο.

Τυπικά αποτελέσματα δημιουργίας νανοδομών είναι πιο κοντά στα 50 νανόμετρα και σπάνια μικρότερα από 10.

Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνική, η Marija Drndif, καθηγήτρια της φυσικής στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και η ομάδα της, έχει δημιουργήσει τώρα νανοδίσκους, νανοδακτύλιους, νανοοπές και πολυτερματικά νανο-τρανζίστορ.

Η ομάδα αυτή κατάφερε να έχει πολύ μεγάλο έλεγχο της δέσμης των ηλεκτρονίων για να αναπαραγάγει πολλαπλάσια, όμοια αντίγραφα κάθε δομής.

"Είναι πολύ δύσκολο ακόμα να φτιάξουμε συσκευές στην κλίμακα κάτω από τα 10 nm αλλά αυτή η τεχνική μας ανοίγει το δρόμο σε αυτή την υπόθεση", είπε η Drndif.

Home