Νέο διεθνές πρότυπο χιλιόγραμμου

Πηγή: yubanet.com, 15 Ιουνίου 2007

 Ένα νέο πρότυπο χιλιόγραμμου που αντί για μια μπάρα πλατίνας και ιριδίου θα κατασκευαστεί από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Μετρήσεων της Αυστραλίας (NMI). Οι επιστήμονες αυτοί χρησιμοποίησαν έναν μόνο κρύσταλλο πυριτίου-28 που δημιουργήθηκε από ρώσους και γερμανούς επιστήμονες τα τελευταία τρία χρόνια. Με βάση αυτό το υλικό αναμένεται να δημιουργήσουν δύο σφαίρες, καθεμία εκ των οποίων θα Ζυγίζει ακριβώς ένα χιλιόγραμμο και θα φέρει ατέλειες μικρότερες των 35 εκατομμυριοστών του χιλιοστού.

Δεξιά: Φτιάχνοντας την πιο λεία σφαίρα του κόσμου

 Οι σφαίρες αυτές αναμένεται να αποτελούν τις πιο «στρογγυλές» σφαίρες του κόσμου.Δημιουργήθηκαν από αυστραλούς επιστήμονες στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας για την υιοθέτηση ενός νέου διεθνούς πρότυπου χιλιόγραμμου, καθώς το υπάρχον πρότυπο - μια μπάρα από πλατίνα και ιρίδιο που φυλάσσεται σε έναν θόλο στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών στη Γαλλία από το 1889 - έχει κριθεί εδώ και χρόνια ότι εμφανίζει μια μικρή αλλαγή και πρέπει να αντικατασταθεί.

"Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά τέλειο αντικείμενο. Δεν είναι μόνον η σχεδόν τέλεια στρογγυλότητα και η καθαρότητα του κρυστάλλου, αλλά και άλλοι παράμετροι", ανέφερε ο επικεφαλής Dr Barry Inglis των ερευνητών, ενώ προσθέτει: "Το πυρίτιο αποτελεί ένα υλικό το οποίο γνωρίζουμε καλά. Δημιουργούνται από αυτό πολύ καλοί κρύσταλλοι και μπορούμε να το δουλέψουμε κατάλληλα ώστε να έχουμε τέλειο αποτέλεσμα".

Αρχικά κατασκευάστηκε ένας κύλινδρος καθαρού πυριτίου μήκους 20 εκατοστών στη Ρωσία και μετά έγινε τέλεια καθαρός κρύσταλλος στη Γερμανία. Ακολούθως θα χρειαστούν δώδεκα εβδομάδες, προκειμένου να δημιουργηθούν οι δύο σφαίρες διαμέτρου 93 χιλιοστά στην Αυστραλία. Δεδομένου ότι είναι φτιαγμένες από ένα σταθερό υλικό (το πυρίτιο) αναμένεται να μην πέσουν «θύματα» της υγρασίας, της διάβρωσης ή της επιμόλυνσης, όπως συμβαίνει με το σημερινό πρότυπο που είναι γνωστό ως Διεθνές Πρωτότυπο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το κιλό δεν είναι ένα κιλό λέει μια έρευνα

Home