Αναγέννηση νευρικών κυττάρων

Πηγή: Science Daily, 20 Μαΐου 2007

Η δυνατότητα να αναπαραχθούν τα νευρικά κύτταρα στο σώμα μας θα μείωνε τα δυσάρεστα αποτελέσματα μετά από ένα τραύμα ή από μια ασθένεια κατά πολύ. Σε δύο παρουσιάσεις στη Διάσκεψη NSTI Nanotech του 2007, ερευνητές περιγράφουν τη χρήση της νανοτεχνολογίας για να ενισχύσουν την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων.

Η νανοϊατρική ανοίγει το δρόμο για την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων

Στην πρώτη μέθοδο, που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (M.N. De Silva, M.V. Almeida και J.L. Goldberg) οι ερευνητές έδειξαν πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μαγνητικά νανοσωματίδια (MNP) για να δημιουργήσουν μηχανική τάση η οποία υποκινεί την αύξηση και την επιμήκυνση του νευράξονα των νευρώνων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η δεύτερη μέθοδος από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλευ από τους ερευνητές Shyam Patel και Song LI, χρησιμοποιεί ευθυγραμμισμένες νανοΐνες, που περιέχουν έναν ή περισσότερους παράγοντες ανάπτυξης ικανούς να δώσουν μια βιοενεργό μήτρα όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν τα νευρικά κύτταρα.

Είναι γνωστό ότι οι τραυματισμένοι νευρώνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα (CNS) δεν αναπαράγονται, αλλά δεν είναι σαφές το γιατί. Οι νευρώνες του CNS στους ενήλικες μπορούν να απολέσουν μια εγγενή ικανότητα για γρήγορη αναγέννηση, αλλά και το γλοίωμα του CNS δημιουργεί ένα ανασταλτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μετά από έναν τραυματισμό.

Μήπως λοιπόν αυτές οι προκλήσεις μπορούν να υπερνικηθούν ακόμη και προτού να τις καταλάβουμε πλήρως στο μοριακό επίπεδο;

Home