Οι μαύρες τρύπες όταν εκτιναχθούν μπορούν να πάρουν μαζί τους και τα καύσιμά τους

Πηγή: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, 23 Μαΐου 2007

Ο τεράστιος μεγαλοπρεπής σπειροειδής γαλαξίας που ζούμε σήμερα ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών μέσω συγχωνεύσεων με άλλους γαλαξίες. Και σε 5 έως 10 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, θα συγχωνευτεί μαζί με το γαλαξία της Ανδρομέδας. Δεδομένου ότι και οι δύο αυτοί γαλαξίες έχουν μια θηριώδη μαύρη τρύπα στο κέντρο τους, τι θα συμβεί όταν θα συγχωνευτούν; Μια πιθανότητα είναι ότι μια μαύρη τρύπα θα εκτιναχθεί από τον ενωμένο γαλαξιακό πυρήνα με μια τεράστια ταχύτητα.


Μια εικόνα από μια προσομείωση που παρουσιάζει τη συγχώνευση δύο γαλαξιών και των κεντρικών μαύρων οπών τους. Οι μαύρες τρύπες είναι σε τροχιά η μία γύρω από την άλλη επί εκατοντάδες εκατομμυρίων ετών προτού να συγχωνευτούν για να σχηματίσουν μια ενιαία υπερβαρέα μαύρη τρύπα και στέλνοντας στο διάστημα πυκνά κύματα βαρύτητας

Οι αστρονόμοι έχουν υποψιαστεί από καιρό τώρα ότι μπορεί να συμβεί αυτή η αλληλεπίδραση σε μια συγχώνευση δύο γαλαξιών. Οι ταχύτητες και οι δυνάμεις της βαρύτητας είναι τόσο μεγάλες κατά τη διάρκεια μιας συγχώνευσης μαύρων οπών, που το ένα από τα δύο αντικείμενα θα μπορούσε να πεταχτεί έξω μακριά. Είχε θεωρηθεί ότι η μαύρη τρύπα θα απογυμνωνόταν από το δίσκο προσαύξησής της, καθώς αυτή θα έφευγε από τον γαλαξία, κι έτσι θα ήταν αδύνατο να την ανιχνεύσουμε.

Αλλά κάποιοι νέοι υπολογισμοί από τον Avi Loeb, έναν ερευνητή από το Σμιθσονιτικό Κέντρο για την Αστροφυσική του Χάρβαρντ, δείχνουν ότι μια εκτιναγμένη μαύρη τρύπα μπορεί να είναι σε θέση να μεταφέρει μαζί της και το δίσκο προσαύξησής της. Και φυσικά η εκπομπή της ακτινοβολίας από αυτό τον δίσκο μπορεί να είναι ανιχνεύσιμη εδώ κάτω στη Γη.

Εάν οι υπολογισμοί του είναι σωστοί, οι δύο συγχωνευμένες μαύρες τρύπες θα απελευθερώσουν ένα χείμαρρο βαρυτικής ακτινοβολίας στην κατεύθυνση της τροχιάς τους. Η ορμή από αυτήν την ακτινοβολία θα δώσει σε μια μαύρη τρύπα ένα 'λάκτισμα' προς την αντίθετη κατεύθυνση, εκτινάσσοντας την με μια ταχύτητα 16 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα. Με αυτήν την ταχύτητα, μια μαύρη τρύπα θα διαπερνούσε το γαλαξία της ακριβώς σε 10 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με το Loeb, εφ' όσον το αέριο μέσα στο δίσκο περιστρεφόταν με μια ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από την ταχύτητα της εκτίναξης της μαύρης τρύπας, θα ακολουθούσε τη μαύρη τρύπα στο ταξίδι της. Θα μπορούσε δε για μερικά εκατομμύρια χρόνια, να καταναλώνει η μαύρη τρύπα τα αέρια αυτού του δίσκου, και επειδή λάμπουν αρκετά τα ισχυρά τηλεσκόπια θα μπορούσαν να το ανιχνεύσουν. Έτσι, ο γαλαξίας που θα τις φιλοξενούσε θα φαινόταν να έχει ένα διπλό κβάζαρ.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Παρατηρήθηκαν λεπτομερώς δύο μαύρες τρύπες σε διαδικασία συγχώνευσης
Σύγκρουση γαλαξιών : Υπερυπολογιστές αναπαράγουν τις ρευστές κινήσεις του κοσμικού ντουέτο

Home