Κομήτης ή αστεροειδής εξερράγη πριν 13 χιλιάδες χρόνια πάνω από τη Βόρεια Αμερική

Πηγή: BBC, 21 Μαίου 2007

Μια εντυπωσιακή θεωρία η οποία επιλύει τρεις γρίφους της προϊστορικής αρχαιολογίας και της παλαιοντολογικής έρευνα; παρουσίασαν αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πριν από περίπου 12.900 χρόνια ένας μεγάλος κομήτης που κατευθυνόταν προς τη Γη διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα με καταστροφικά αποτελέσματα για τον πλανήτη και τη ζωή πάνω σε αυτόν. Στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Μεξικό, ομάδα επιστημόνων ανέφερε ότι τα κομμάτια του διαλυμένου κομήτη έπεσαν σαν πύρινες μπάλες στα εδάφη όπου σήμερα βρίσκονται οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αλλά και σε περιοχές της Ευρώπης.

Ο καθηγητής James Kennett του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Santa Barbara εξήγησε ότι η πτώση των θραυσμάτων προκάλεσε τον θάνατο και την καταστροφή σε τρεις φάσεις. Οι προσκρούσει εξαφάνισαν σχεδόν κάθε μορφή ζωής στις περιοχές που έγιναν, αφού οι ειδικοί υπολογίζουν ότι κάθε πρόσκρουση προκάλεσε έκρηξη ισχύος ανάλογα με αυτή μιας ατομικής βόμβας. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν τεράστιες πυρκαγιές, από τις οποίες εξοντώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των μεγάλων ζώων, κυρίως δε τα μαμούθ. Όσα ζώα δεν εξοντώθηκαν άμεσα, πέθαναν από την πείνα. Όλοι οι ελέφαντες μαζί με τα μαμούθ, τις καμήλες και τα άλογα εξαφανίστηκαν.

Η καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας είχε αρνητικές συνέπειες και για τους ανθρώπους της Λίθινης εποχής, αφού έχασαν τις πηγές της τροφής και της ένδυσης τους, ενώ καταστράφηκαν και περιοχές στις οποίες ορισμένες κοινότητες διαβίωναν. Επιπλέον οι πυρκαγιές προκάλεσαν δραματική αλλαγή στο κλίμα και ο πλανήτης που μόλις τότε «έβγαινε» από την τελευταία εποχή των παγετώνων εισήλθε σε μια χιλιετία χαμηλών θερμοκρασιών. Αυτό με τη σειρά του δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και εμπόδια στην εξέλιξη των πρώτων ανθρώπινων πολιτισμών που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται σε Ευρώπη και Ασία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μικροσκοπικά διαμάντια και άλλα ευρήματα σε 26 περιοχές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ευρώπης τα οποία - όπως αποδείχτηκε - προέρχονται από τον ίδιο γιγαντιαίο κομήτη. Η θεωρία των ερευνητών για τον καταστροφικό κομήτη προσφέρει επίσης και μια πιθανή εξήγηση για τη μυστηριώδη εξαφάνιση της κοινότητας των ανθρώπων της Λίθινης εποχής στη Βόρεια Αμερική, εξαφάνιση που συνέβη εκείνη ακριβά» την περίοδο.

Την εποχή εκείνη, πριν 13,000 χρόνια, ζούσαν στη Βόρεια Αμερική οι Clovis, ώσπου ο πολιτισμός τους σχεδόν αφανίστηκε μαζί με αρκετά είδη ζώων. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλεται σε μια γνωστή αντιστροφή των ωκεάνιων ρευμάτων, που σηματοδότησε την αρχή μιας 1000ετούς ψυχρής περιόδου (σε παγκόσμιο κλίμακα).

Η πιο αποδεκτή θεωρία γι αυτή την αλλαγή λέει ότι οφείλεται σε λιώσιμο των πάγων στο εσωτερικό της Βορείου Αμερικής. Αλλά η νέα θεωρία προτείνει ότι η αιτία ήταν η έκρηξη κάποιου μεγάλου εξωγήινου σώματος πάνω από τα στρώματα των πάγων βορείως των Μεγάλων Λιμνών.

Η πτώση όχι μόνο δημιούργησε τεράστια ποσά θερμότητας που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει πυρκαγιές στα τροπικά δάση, αλλά επίσης είχαν επιφέρει μια ψυχρή περίοδο στο κλίμα που κράτησε 1.000 χρόνια - ένα γεγονός γνωστό ως Μεγάλη Ψύξη (Στην επιστημονική κοινότητα είναι γνωστή και σαν περίοδος Younger Dryas - από το όνομα του φυτού Dryas - πριν 12.700 έως 11.500 χρόνια από σήμερα).

Στην σύνθεση λοιπόν των δειγμάτων ανιχνεύτηκαν αρκετοί τύποι υλικών που δεν βρίσκουμε σε αφθονία στην Γη, όπως νανοδιαμάντια - τα οποία όμως συναντώνται σε μετεωρίτες - αλλά και μόρια άνθρακα που περιέχουν το He3, το γνωστό σπάνιο ισότοπο του ηλίου το οποίο βρέθηκε και στην Σελήνη.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο James Kennett εκτίμησε ότι για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους μια θεωρία που εξηγεί τρία από τα πλέον αμφιλεγόμενα αιτήματα των τελευταίων ετών, δηλαδή την αιτία της εξαφάνισης των πρώτων ανθρώπων που έζησαν στην Αμερική, την εξαφάνιση των μαμούθ και την ξαφνική μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Home