Επιστημονική ομάδα στη Τουρκία δημιούργησε πηγές φωτός

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 16 Μαΐου 2007

Πηγές φωτός δημιούργησαν με μεθόδους νανοτεχνολογίας Τούρκοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Bilkent της Αγκυρας. Η επιστημονική ομάδα του βοηθού καθηγητή Hilmi Demir κατάφερε να παράξει άσπρο φως χωρίς τη χρήση λυχνιών, αλλά χρησιμοποιώντας νανοκρυσταλλική υβριδοποίηση σε δίοδο εκπομπής φωτός (LED), με ρυθμισμένες χρωματικές προτεραιότητες, για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Ο νανοκρυσταλλικός LED μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας σε φως, ενώ οι λαμπτήρες του Τόμας Έντισον μετέτρεπαν τη θέρμανση σε φως. Ο χρόνος διάρκειας ζωής των βασισμένων σε LED πηγών φωτός είναι τουλάχιστον 23 χρόνια και αναμένεται να υπάρξουν τεράστιες αλλαγές στα συστήματα φωτισμού των αυτοκινήτων.

Εφαρμογές των LEDs, σύμφωνα με τον Hilmi Demir, χρησιμοποιούνται σε κάμερες, σε φωτεινές σηματοδοτήσεις χωρίς ηλεκτρικές λάμπες και πηγές φωτός για μικροσκόπια. «Τα LEDs θα αντικαταστήσουν τις ηλεκτρικές λάμπες και τις λάμπες φθορίου που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας. Αυτή η εφεύρευση θα αλλάξει εσωτερικά και τα συστήματα φωτισμού των αυτοκινήτων στο μέλλον. Οι λειτουργίες φωτισμού των αυτοκινήτων θα πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των άσπρων LEDs την επόμενη πενταετία», τόνισε.

Home