Συμφωνία για το κλίμα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Μπανγκόγκ

Πηγή: New York Times, 4 Μαΐου 2007

Συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, επετεύχθη στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές που έγινε στην Μπανγκόγκ. Οι διαπραγματεύσεις στη Διάσκεψη ήταν μαραθώνιες και επετεύχθησαν με πολλές υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές.

Στο περιεχόμενο της έκθεσης του ΟΗΕ που τελικά υιοθετήθηκε, αναφέρεται ότι η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ελεγχόμενη και υπάρχει η τεχνολογία για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι τα επόμενα 20-30 χρόνια είναι κρίσιμα και ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερθέρμανσης θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 50 ως 85% μέχρι το 2050. Σε μία πρώτη οικονομική εκτίμηση, η Διακυβερνητική Ομάδα Ειδικών για τις κλιματικές αλλαγές (Giec) επισημαίνει ότι για να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου θα χρειαστεί το 0,12% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η Ε.Ε έκανε έκκληση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα διεθνή συμφωνία για το κλίμα το Δεκέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της είναι πλέον καιρός και για την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί με την ΕΕ και να δεσμευτεί ως προς τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων που προκαλούν τον φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να περιορίσει μονομερώς κατά τουλάχιστον 20% το 2020 τις εκπομπές της των αερίων αυτών σε σχέση με το επίπεδο των εκπομπών του 1990 και δηλώνει έτοιμη να περιορίσει έως και κατά 30% τις ρυπογόνους εκπομπές για το περιβάλλον, όπως συστήνουν οι ειδικοί, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας, απορρέουσας από το πρωτόκολλο του Κιότο που εκπνέει το 2012.

Η τελική έκθεση της επιτροπής, που παρουσιάστηκε εξετάζει τους πιθανούς τρόπους για να μειωθούν οι εκπομπές. Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία για επιλεγμένους τομείς.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ: Η χρήση  του άνθρακα και πετρελαίου θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το φυσικό αέριο ή με ώριμη τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα ή η καύση βιομάζας, που δεν θα προσθέτει νέες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Άλλες ανανεώσιμες πηγές περιλαμβάνουν τον κλιματισμό με τη βοήθεια του ήλιου, την ενέργεια των κυμάτων και τα ηλιακά πάνελ φτιαγμένα με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας. Η έκθεση περιέλαβε επίσης και την πυρηνική ενέργεια η οποία μπορεί να προκαλεί ανησυχίες και να έχει μειονεκτήματα, εν τούτοις δεν παράγει αέρια του θερμοκηπίου. Η οργάνωση WWF δηλώνει όμως ότι δεν θεωρεί την πυρηνική ενέργεια επαρκέστερη ή οικονομικότερη σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Εξάλλου, η Greenpeace εμμένει στη θέση ότι η πυρηνική ενέργεια δεν πρέπει να προβάλλεται ως εναλλακτική λύση. Ωστόσο ο Τζ. Λόβλοκ που διατύπωσε τη θεωρία της Γαίας, υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια. Η Greenpeace αναφέρει ότι σήμερα λειτουργούν 441 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε 31 χώρες. Στη χρήση πυρηνικής ενέργειας προηγούνται οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιαπωνία, με την Ινδία και την Κίνα να ακολουθούν.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: Ευρύτερη χρήση  παθητικού ηλιακού σχεδιασμού, φωτισμός υψηλής απόδοσης και συσκευές, εξαερισμού και συστήματα ψύξης, ηλιακοί θερμοσίφωνες, σύγχρονη μόνωση και νέες τεχνικές, οικοδομικά υλικά υψηλής ανακλαστικότητας και διπλούς υαλοπίνακες στα παράθυρα. Οι κυβερνήσεις μπορούν να συμβάλουν ενημερώνοντας συνεχώς τους νόμους κατασκευής των κτηρίων και τα στάνταρτ τους.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Νέα τεχνολογία τούρμπο ντιζελομηχανών, βελτίωση των μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα, υψηλής απόδοσης συστήματα προώθησης για τα τραίνα, και συνδυασμός νέου σχεδιασμού φτερών στα αεροπλάνα καθώς και νέα συστήματα προώθησης τους θα μπορούσε να αυξήσει την αποδοτικότητα τους. Τα βιολογικά καύσιμα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου που χρησιμοποιείται τώρα στη μεταφορά.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Απαιτείται νέα, λιγότερο ακριβή τεχνολογία για να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους των αέριων εκπομπών. Η υπάρχουσα καθαρή τεχνολογία μπορεί να δοθεί,  επίσης, γρηγορότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, και οι κυβερνήσεις μπορούν να προσφέρουν κίνητρα στις επιχειρήσεις για να επενδύσουν στη μείωση των εκπομπών.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Μπορούν να αλλάξουν οι μέθοδοι της καλλιέργειας για να "απομονώσουν" περισσότερο άνθρακα στο χώμα παρά να το απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα, παραδείγματος χάριν αποκαθιστώντας οργανικά εδάφη που αποστραγγίζονται για την παραγωγή των σοδειών. Επίσης, είναι  δυνατόν να ελαττωθεί η κατανάλωση του νερού μαζί με άλλες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης και της βελτιωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας του ρυζιού. Συνιστάται μια ευρύτερη υιοθέτηση της αγροδασοκομίας καθώς και βελτιωμένη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου και των λιπασμάτων.

ΔΑΣΗ: Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, έτσι αν σταματήσει ή αντιστραφεί η αποψίλωση των δασών καθώς και να αναπτυχθούν κι άλλα δάση, μπορεί να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου. Απαιτείται μια βιώσιμη δασική διαχείριση για να εξασφαλιστεί μια συνεχόμενη ετήσια παραγωγή ξυλείας, φυτικών ινών ή και ενέργειας, ενώ θα πρέπει να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα και να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Υπάρχουν ήδη πολλές αποτελεσματικές τεχνικές για να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου από τα λύματα και τα στερεά απόβλητα, και πολλές από αυτές προσφέρουν επίσης κι άλλα οφέλη, όπως για παράδειγμα τη βελτίωση της δημόσιας υγείας που μειώνουν την περιβαλλοντική ζημιά. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν βελτιωμένες πρακτικές υλικών οδόστρωσης, σωστή διαχείριση των αποβλήτων υδάτων, την ελεγχόμενη λιπασματοποίηση των οργανικών αποβλήτων, την αποτέφρωση με χαμηλή εκπομπή αερίων και επεκτεινόμενη υγιεινή κάλυψη.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Κίνδυνος από την υπερθέρμανση στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο
Οι οκτώ χειρότερες επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη
Ο πλανήτης Γη ήδη εκπέμπει τα πρώτα SOS
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας
Οι προβλέψεις για την παγκόσμια θέρμανση υποτιμώνται λένε οι επιστήμονες
Η ΕΕ προειδοποιεί για την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη
Οι 12 τοποθεσίες της Γης που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας

Home