Το πλαγκτόν θα σώσει τον πλανήτη;

Πηγή: Times, 3 Μαΐου 2007

Σε λίγες εβδομάδες ξεκινά ένα μεγαλεπήβολο - αν και αμφιλεγόμενο για κάποιους ειδικούς - σχέδιο με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση των ωκεανών με πλαγκτόν το οποίο είναι ο υπ' αριθμόν ένα «εχθρός» του διοξειδίου του άνθρακα: Απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα που αποτελεί το «καύσιμο» του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αμερικανική εταιρεία θα προσπαθήσει να αυξήσει με τεχνητό τρόπο τη δημιουργία πλαγκτού στις θάλασσες. Ένα σκάφος θα ταξιδέψει στον Ειρηνικό Ωκεανό, 350 μίλια έξω από τις ακτές των νησιών Γκαλάπαγκος και θα ρίξει στη θάλασσα τόνους κονιορτοποιημένου σιδήρου (σίδηρο σε μορφή σκόνης). Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι ο σίδηρος θα οδηγήσει στη δημιουργία πλαγκτού και μάλιστα σε ποσότητες τέτοιες που θα είναι ορατές από το Διάστημα.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί πλαγκτόν επαρκές να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Ο σίδηρος επιλέχθηκε επειδή διαθέτει τα βασικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του πλαγκτού και αν η πρώτη προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος θα σπεύσουν να κάνουν αυτές τις «ενέσεις» πλαγκτού σε άλλες περιοχές των ωκεανών που είτε δεν υπάρχει πλαγκτόν είτε υπάρχει σε μικρές ποσότητες.

Το φυτοπλαγκτόν (η φυτική μορφή του πλαγκτού) δυσκολεύεται πολύ να αναπτυχθεί σε συνθήκες έλλειψης σιδήρου και έτσι η «εμφύτευση» του στη θάλασσα πιστεύεται ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του. Το πρόγραμμα δημιουργίας πλαγκτού σχεδίασε η εταιρεία Planktos που εδρεύει στην Καλιφόρνια και βασίζεται σε παλαιότερες έρευνες δημιουργίας «τεχνητού» πλαγκτού.

Στις έρευνες αυτές είχε διαπιστωθεί μεν ότι ο σίδηρος προκαλεί «άνθηση» του πλαγκτού, πλην όμως οι επιπτώσεις της διαδικασίας κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες ήταν. Παρ' όλα αυτά η εταιρεία προχωρεί στο σχέδιο της και ελπίζει ότι σε πρώτη φάση θα μπορέσει να δημιουργήσει 50-60 εκατομμύρια τόνους πλαγκτού, ποσότητες που υπολογίζεται ότι τελικά θα μπορέσουν να απορροφήσουν 3-5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Για να το πετύχουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, σκοπεύουν να ρίξουν στην θάλασσα 100 τόνους σιδήρου, παραβλέποντας τους φόβους για πιθανή οικολογική καταστροφή που έχουν εκφράσει πολλοί επιστήμονες. Αν όλα πάνε καλά, από την αύξηση του πλαγκτού δεν θα ωφεληθεί μόνο η ατμόσφαιρα, αλλά και πολλά θαλάσσια είδη αφού ως γνωστόν αποτελεί τη βάση της διατροφικής αλυσίδας στους ωκεανούς.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ζυγίζονται οι συνέπειες περίεργων μέτρων για την παγκόσμια θέρμανση
Πώς να ψύξετε έναν πλανήτη
Όπλα και ομπρέλες για την διάσωση του κλίματος
Λύσεις για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα
Αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος για τη μείωση του στον αέρα

Home