Επικίνδυνοι για τα παιδιά οι ασύρματοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Πηγή: Έθνος, 23 Απριλίου 2007

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των ασύρματων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην υγεία των παιδιών κρούουν οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, επισημαίνοντας πως, τα προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα -που έχουν ήδη τοποθετηθεί στα περισσότερα σχολεία της χώρας- μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο ή πρόωρο γήρας.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία ζήτησε τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για το θέμα, εκφράζοντας φόβους για μία νέα «ωρολογιακή βόμβα» στον τομέα της δημόσιας υγείας, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσανατολίζονται στην απαγόρευση των μηχανημάτων στα σχολεία.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Αλαν Τζόνσον, η Διδασκαλική Ενωση της Βρετανίας, που εκπροσωπεί 35 χιλιάδες δασκάλους απ όλη τη χώρα, τονίζει πως «η επανάσταση της τεχνολογίας «Wi- Fi πιθανότατα βλάπτει σοβαρά την υγεία των παιδιών, θεωρώντας επιτακτική ανάγκη τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με τις επιπτώσεις από τη χρήση των ασύρματων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τα μηχανήματα αυτά λειτουργούν μ' έναν... μαγικό τρόπο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κυριακάτικη «Ιντιπένεντ», χωρίς να είναι συνδεδεμένα με τηλεφωνικές γραμμές.

Οι ασύρματοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γνωστοί και ως τεχνολογία «Wi- Fi», έχουν ήδη εγκατασταθεί στο 60% των δημοτικών σχολείων και τα 90% των γυμνασίων στη Βρετανία.

Επίσημα, πάντως, δεν έχει διεξαχθεί έρευνα για τις επιπτώσεις των μηχανημάτων στην υγεία των παιδιών, είναι όμως γνωστό ότι εκπέμπουν ακτινοβολία παρόμοια με αυτή των κινητών και ασύρματων τηλεφώνων.

Ο καθηγητής Ολε Γιόχανσον από το έγκριτο Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ταχύτατη εξάπλωση των τεχνολογίας των «Wi - fi», επισημαίνοντας πως υπάρχουν χιλιάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά που ενοχοποιούν τα μηχανήματα.

Τα δίκτυα WiFi

Τα δίκτυα WiFi επιτρέπουν στους χρήστες την ασύρματη πρόσβαση στο Ίντερνετ από τους υπολογιστές τους. Ήδη λειτουργούν τουλάχιστον 400 τέτοια εμπορικά δίκτυα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε διεθνείς αλυσίδες καταστημάτων πώλησης καφέ και ταχυφαγείων, ξενοδοχεία, στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε πολλά καταστήματα. Πολλαπλάσιος αριθμός εκτιμάται ότι υπάρχει σε κατοικίες για την εξυπηρέτηση μικρών οικιακών δικτύων που αποτελούνται από δύο ή και περισσότερους υπολογιστές, ενώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση WiFi δικτύων σε περισσότερα από 1.260 σχολεία, 360 κέντρα πολιτισμού και αθλητισμού (δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, πνευματικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις), σχεδόν 1.800 σημεία δημόσιων φορέων (κτίρια δήμων, νομαρχιών, ΔΟΥ, Πυροσβεστική) και 320 περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας. 

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ακτινοβολία από τα συγκεκριμένα δίκτυα μοιάζει με αυτή των φούρνων μικροκυμάτων, με τη διαφορά ότι η εκπεμπόμενη ισχύς είναι αρκετά μικρότερη. «Ακόμα και σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα, η ισχύς των δικτύων WiFi είναι υποδεκαπλάσια. Ως εκ τούτου τα ασύρματα δίκτυα κρίνονται πιο ασφαλή απ΄ ό,τι τα κινητά», επισημαίνει ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος κ. Χρήστος Καψάλης, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ειδικός σε θέματα τηλεπικοινωνιών. Γι΄ αυτό τον λόγο η απόσταση ασφαλείας από ένα τερματικό WiFi είναι τα 10 εκατοστά, ενώ για ένα κινητό τηλέφωνο, που έχει και μεγαλύτερη ισχύ, τα 30 εκατοστά.

Αυτό όμως που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι δεν υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία αναφορές για τη μακροπρόθεσμη έκθεση ανθρώπων στη μη ιονίζουσα ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα: «Η αθροιστική δράση της ακτινοβολίας από WiFi έπειτα από μακρόχρονη έκθεση δεν τεκμηριώνεται προς το παρόν», λέει η κ. Κωνσταντίνα Νικήτα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επισημαίνει δε ότι αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και οι διεθνείς οδηγίες για τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση τέτοιων δικτύων, δεν τίθεται θέμα τα εκπεμπόμενα μικροκύματα να προκαλούν θερμικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, δηλαδή να θερμαίνουν τον δερματικό ιστό και να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.

«Όμως, οι συγκεκριμένες οδηγίες δεν καλύπτουν τις μη θερμικής φύσεως επιπτώσεις, οι οποίες αφορούν επιδράσεις στο νευρικό και το ενδοκρινολογικό σύστημα, διαταραχές στη μνήμη και επιπτώσεις στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό», εξηγεί η κ. Νικήτα.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένα φυσικό φίλτρο του ανθρώπινου οργανισμού που απαγορεύει τη διείσδυση επιβλαβών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. «Έχει διαπιστωθεί σε πειραματόζωα ότι η μακρόχρονη έκθεση σε τέτοιου είδους ακτινοβολίες καταστρέφει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και επιτρέπει στις επιβλαβείς πρωτεΐνες να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο- πρόκειται για μία κατάσταση η οποία συνδέεται και με το Αλτσχάιμερ», αναφέρει η κ. Νικήτα.

«Στη διεθνή αλλά και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα γίνονται προσπάθειες να αξιολογηθούν οι μη θερμικές επιπτώσεις τέτοιου είδους ακτινοβολιών. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε απτά αποτελέσματα ώστε να μπορούμε να πούμε ότι σαφώς προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό», λέει ο κ. Καψάλης.

Πάντως, επιστημονικοί κύκλοι αναφέρουν πως είναι ιδιαίτερα ύποπτο το γεγονός ότι οι έρευνες για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας από δίκτυα WiFi στον ανθρώπινο οργανισμό μοιράζονται ακριβώς στη μέση: «Όπως και στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων, έτσι και με τα ασύρματα δίκτυα το 50% των ερευνών αναφέρουν ότι μπορεί να προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ το άλλο 50% ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Είναι αριστοτεχνικά στημένες έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα», λένε με νόημα.

Από τα ΝΕΑ

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Wi-fi worry από το BBC

Home