Μυστηριώδης περιοχή χωρίς φλοιό υπάρχει στο μέσον του Ατλαντικού ωκεανού

Πηγή: Reuters, 6 Φεβρουαρίου 2007

Μια μυστηριώδης περιοχή που βρίσκεται στο μέσο του Ατλαντικού ωκεανού και στην οποία ο φλοιός της Γης λείπει αφήνοντας έτσι εκτεθειμένο το μανδύα, αποφάσισε να εξερευνήσει μια Βρετανική αποστολή με το σκάφος RSS James Cook. Η μυστηριώδης αυτή γυμνή περιοχή φαίνεται να αψηφά τα καθιερωμένα μοντέλα της Γεωλογίας.

Η γυμνή από φλοιό περιοχή βρίσκεται στο μέσο της μεσοωκεάνιας ράχης, μιας υποθαλάσσιας οροσειράς που διατρέχει τον Ατλαντικό από το βορρά μέχρι το νότο.

Το ολοκαίνουργιο ερευνητικό σκάφος RSS James Cook θα μελετήσει μια περιοχή 3.000 με 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας όπου εντοπίστηκε πριν από πέντε χρόνια η εν λόγω περιοχή στον γήινο φλοιό. Η αποστολή του θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, και ίσως προσφέρει επίσης νέα στοιχεία για το πώς ο σχηματισμός νέου φλοιού επηρεάζει τη σύσταση του θαλασσινού νερού.

Η ράχη σχηματίζεται καθώς οι τεκτονικές πλάκες από την πλευρά της Αμερικής απομακρύνονται από τις τεκτονικές πλάκες στην πλευρά της Ευρώπης και της Αφρικής. Καθώς το χάσμα ανάμεσά τους μεγαλώνει, υλικό από το μανδύα ανέρχεται στην επιφάνεια, στερεοποιείται και σχηματίζει νέο φλοιό, πάχους αρκετών χιλιομέτρων, ενώ η απουσία φλοιού δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη θεωρία εξέλιξης των τεκτονικών πλακών. Το δε στερεό ανώτερο στρώμα του μανδύα ξεχωρίζει από τον υπερκείμενο φλοιό λόγω των φυσικοχημικών του χαρακτηριστικών.

Η απουσία του φλοιού δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη θεωρία εξέλιξης των τεκτονικών πλακών.

Η 20-μελής αποστολή ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς ο σχηματισμός νέου φλοιού επηρεάζει τη σύσταση του θαλασσινού νερού.

Πιθανότατα υπάρχουν εκτάσεις εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου λείπει ο ωκεάνιος πυθμένας, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα αφού θα χαρτογραφήσει λεπτομερώς τον πυθμένα της περιοχής εν συνέχεια θα στείλει ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ-τρυπάνι σε βάθος περίπου 5.500 μέτρων (από την επιφάνεια), ώστε να συλλέξει δείγμα από τον γήινο μανδύα.

Οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει δύο πιθανές θεωρίες για το πώς έχει δημιουργηθεί το «παράθυρο της Γης».

Σύμφωνα με την πρώτη, η απομάκρυνση των τεκτονικών πλακών δημιούργησε ένα νέο ρήγμα και ο μανδύας, αντί να αναδυθεί σε μορφή μάγματος, ανέβηκε στην επιφάνεια ως στέρεο υλικό.

Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, ο φλοιός διαμελίστηκε με άγνωστο τρόπο προκαλώντας το τεράστιο ρήγμα.

Home