Μια ταινία για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου δίνει μια νέα θεωρία συνωμοσίας

Πηγή: Guardian - Καθημερινή, 11 Φεβρουαρίου 2007

Ένας ιός απειλεί τον κόσμο. Προσβάλλει τους εχθρούς της αμερικανικής κυβέρνησης, τους ρουφάει το μυαλό και τους μετατρέπει σε ακραιφνείς ηλιθίους. Καλλιεργήθηκε σε εργαστήριο των ΗΠΑ αλλά έχει περάσει και στη Βρετανία. Δεν περνά μέρα που να μη συναντώ κάποιον, με αφρούς στο στόμα και γυρισμένο μάτι, που προσπαθεί να με κολλήσει.

Ο ιός λέγεται Loose Change και είναι ταινία με θέμα τις κυριότερες θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Αντίθετα με τα υπόλοιπα φιλμ με το ίδιο αντικείμενο, το Loose Change είναι καλογυρισμένο, γρήγορο, με ρυθμό, καλά γραφικά και ήρεμο σπικάζ. Οι τρεις νεαροί δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι το έχουν δει 100 εκατ. άνθρωποι.

Το φιλμ ισχυρίζεται ότι το Πεντάγωνο δεν χτυπήθηκε από αεροπλάνο αλλά από πύραυλο Kρουζ, γιατί δεν βρέθηκαν ίχνη αεροπλάνου στα συντρίμμια και η τρύπα στο κτίριο ήταν μικρή. Επίσης, ότι οι δίδυμοι πύργοι έπεσαν με τη βοήθεια «προσεκτικά σχεδιασμένης επιχείρησης κατεδάφισης», όπως δείχνουν τα συννεφάκια καπνού κάτω από τους ορόφους που καταρρέουν. Ολες οι άλλες υποθέσεις δεν ευσταθούν, γιατί η φωτιά δεν επαρκούσε για να λιώσει το ατσάλι και οι πύργοι έπεσαν υπερβολικά γρήγορα. Με τον ίδιο τρόπο υποτίθεται ότι καταστράφηκε και το κτίριο 7 ώρες αργότερα.

Τα εργαστήρια του Λος Αλαμος

Επίσης, η πτήση 93 δεν συνετρίβη αλλά προσγειώθηκε στο Κλίβελαντ, όπου οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε κτίριο της NASA και εξαφανίστηκαν. Τα εργαστήρια του Λος Αλαμος επεξεργάστηκαν τις φωνές τους και τις χρησιμοποίησαν για να κάνουν ψεύτικα τηλεφωνήματα στους συγγενείς τους. Φυσικά, οι εικόνες με τις οποίες ο Μπιν Λάντεν ανέλαβε την ευθύνη ήταν πλαστές και όλα έγιναν από την αμερικανική κυβέρνηση για τέσσερις λόγους. Πρώτον, για να πάρει την αποζημίωσή του από την ασφαλιστική ο Λάρι Σίλβερσταϊν που είχε νοικιάσει τα κτίρια δεύτερον, για να κερδίσουν όσοι είχαν στοιχηματίσει ότι θα πέσουν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών τρίτον, για να κλαπεί ο χρυσός από το υπόγειο και τέταρτον, για να μπορέσει ο Τζορτζ Μπους να αποκτήσει διευρυμένες εξουσίες και να εκπληρώσει τα σχέδια της παγκόσμιας κυριαρχίας.

Τα προβλήματα θα έπρεπε να είναι προφανή. Το πρώτο είναι η παντελής έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης. Σε κάποιο σημείο ο παρουσιαστής ρωτάει: «Τι γκρέμισε λοιπόν τους δίδυμους πύργους; Ας ρωτήσουμε τους ειδικούς». Αλλά δεν ρωτούν τους ειδικούς. Παίρνουν κάποιες παλιές δηλώσεις, τις συρράπτουν ώστε να φύγουν οι αμφισημίες και μετά καταγγέλλουν όλες τις διαψεύσεις ως περαιτέρω αποδείξεις της θεωρίας συνωμοσίας. Οι μόνοι άνθρωποι από τους οποίους παίρνουν συνεντεύξεις είναι ένας επόπτης κτιρίου, μια ομάδα πυροσβεστών και ένας εκπαιδευτής αεροπλάνων. Αφήνουν τον επόπτη να μακρηγορεί, ενώ κόβουν τους πυροσβέστες στη μέση της φράσης. Ο εκπαιδευτής μιλάει με δόσεις και αφήνει να εννοηθεί ότι ο Χανί Χαντζούρ, ο μαθητής του, δεν ήταν ικανός να χτυπήσει το Πεντάγωνο. Αλλού έχει πει το αντίθετο. Οτι θα μπορούσε «χωρίς αμφιβολία».

Πού είναι οι στατικοί μηχανικοί, οι ειδικοί των υλικών, οι ειδικοί στα εκρηκτικά ή τις πυρκαγιές; Οι τρεις δημιουργοί λένε τώρα ότι η τρίτη εκδοχή της ταινίας θα ελεγχθεί για την ακρίβεια των στοιχείων από έναν ειδικό, όμως όπως φαίνεται ο ειδικός αυτός θα είναι «καθηγητής θεολογίας». Δεν τον κατονομάζουν αλλά στοιχηματίζω ότι θα είναι ο Ντέιβιντ Ρέι Γκρίφιν, ο ιεροκήρυκας των θεωριών συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου.

Το επόμενο προφανές χάσμα είναι ότι, σε μια τέτοια θεωρία συνωμοσίας θα έπρεπε να έχουν αναμειχθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ειδικοί στις κατεδαφίσεις, οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας που φύλαγαν τους πύργους, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Τζουλιάνι, μεγάλο μέρος της αμερικανικής αεροπορίας, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η υπηρεσία αεράμυνας, οι συγγενείς όσων «σκοτώθηκαν» στα αεροπλάνα, το υπόλοιπο προσωπικό του Πενταγώνου, τα εργαστήρια του Λος Αλαμος, το FBI, τη CIA και οι ερευνητές που έψαχναν στα ερείπια.

Αν όμως υπάρχει ένα τυπικό αμερικανικό χαρακτηριστικό είναι η κουλτούρα που δεν επιτρέπει τα μυστικά. Οι Αμερικανοί πάνε ώς και στο σόου του Τζέρι Σπρίγκερ για να περιγράψουν τις σεξουαλικές σχέσεις με το τρακτέρ τους, αλλά κανένας δεν εμφανίστηκε να αποκαλύψει το συγκλονιστικότερο θέμα στην ιστορία της Αμερικής.

Αντίθετα επιχειρήματα

Τα επιχειρήματα του Loose Change καταρρέουν γρηγορότερα και από τους Δίδυμους Πύργους. Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το αεροπλάνο να χτυπάει το Πεντάγωνο. Επειδή συγκρούστηκε με ένα από τα πλέον ενισχυμένα κτίρια στον κόσμο με μεγάλη ταχύτητα, το αεροπλάνο έγινε σκόνη. Ακόμη κι έτσι, κομμάτια από το αεροπλάνο και από τα πτώματα των επιβατών βρέθηκαν. Τα φτερά και η ουρά διαλύθηκαν με την πρόσκρουση, γι’ αυτό και οι τρύπες δεν ήταν μεγαλύτερες.

Οσο για την πτώση των Δίδυμων Πύργων, υπάρχει εκτενής επιστημονική μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας. Η κατάρρευση όχι απλώς δεν ήταν αδύνατη, ήταν αναπόφευκτη. Τα αεροπλάνα έκοψαν κάποια υποστυλώματα και άναψαν φωτιές που αποδυνάμωσαν (χωρίς να λιώσουν) το μεταλλικό σκελετό. Καθώς κατέρρευσαν οι περιμετρικές κολόνες, τα κτίρια δεν μπορούσαν να αντέξουν το βάρος των πάνω ορόφων που κατέρρεαν. Καθώς τα κτίρια έπεφταν, έβγαιναν καπνοί λόγω της σύνθλιψης των υλικών.

Το Counterpunch, το περιοδικό της ριζοσπαστικής Αριστεράς, έβαλε έναν δικό του ειδικό να ελέγξει τα επίσημα συμπεράσματα. Εκείνος έδειξε ότι το ινστιτούτο πρέπει να είχε δίκιο. Επίσης έδειξε πώς κατέρρευσε το κτίριο 7. Τα φλεγόμενα συντρίμμια των πύργων έσπασαν τους πετρελαιοσωλήνες που τροφοδοτούσαν τις γεννήτριες του κτιρίου. Λόγω της πτώσης της πίεσης, μπήκε σε λειτουργία το αυτόματο σύστημα άντλησης, που διοχέτευσε χιλιάδες λίτρα ντίζελ στη φωτιά. Ο σκελετός αποδυναμώθηκε, λύγισε και το κτίριο κατέρρευσε. Το περιοδικό Popular Mechanics ρώτησε 300 ειδικούς και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Ετσι λοιπόν, όσοι επικρίνουν την ταινία, (μαζί τους και το Counterpunch) θεωρούνται συνωμότες. Στη συνωμοσία φαίνεται ότι έλαβε μέρος ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν μπορεί κανείς να τα βάλει με αυτή την τρέλα.

Πνίγεται η αλήθεια

Ο κόσμος πιστεύει το Loose Change επειδή φτιάχνει έναν κόσμο κλειστό, ελεγχόμενο. Παρόλο που το κακό βρίσκεται στην εξουσία, ο κόσμος αυτός είναι προτιμότερος από τον χαοτικό κόσμο της πραγματικότητας. Η ταινία αυτή μας απομακρύνει από τα πραγματικά ζητήματα –το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τον πόλεμο του Ιράκ, τα πυρηνικά όπλα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανισότητα– ενώ όποιος την ασπάζεται βλέπει την αξιοπιστία του να καταρρέει για πάντα. Ο Μπούς πράγματι επωφελήθηκε από τις επιθέσεις και πράγματι ακολούθησε μια προαποφασισμένη στρατηγική. Ομως, η αλήθεια αυτή πνίγεται σε έναν ωκεανό ανοησίας και έτσι δεν μπορούμε να την πάρουμε στα σοβαρά.

Αλλά το μεγαλύτερο σφάλμα της ταινίας είναι το εξής. Οι δημιουργοί της είναι ζωντανοί. Αν πράγματι η αμερικανική κυβέρνηση κινεί τα νήματα μιας μεγάλης συνωμοσίας, γιατί δεν τους έχει εξαφανίσει από καιρό; Υπάρχει μόνο μία πιθανή εξήγηση. Οι δημιουργοί είναι πράκτορες του καθεστώτος Μπους, και στόχος τους είναι να αποσπάσουν την προσοχή από την πραγματική κατάχρηση εξουσίας της κυβέρνησης. Αν τείνετε να πιστεύετε τέτοιες θεωρίες, αυτή είναι πολύ πιο αξιόπιστη από όσα λέει το Loose Change.

Από τους εξωγήινους στον «βασιλιά» Πρίσλεϊ

Οι θεωρίες συνωμοσίας ανθούν στις ΗΠΑ από την εποχή των εξωγήινων του Ρόσγουελ. Τον Ιούλιο του 1947, στην αεροπορική βάση του Ρόσγουελ στο Νέο Μεξικό συνετρίβη μικρό αεροσκάφος. Η βάση χρησιμοποιείτο για δοκιμές πειραματικών οχημάτων, όμως γρήγορα διαδόθηκε η φήμη ότι επρόκειτο για UFO. Παράλληλα, κυκλοφόρησε ψεύτικο βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν δήθεν εξωγήινος. Το περιστατικό του Ρόσγουελ έπεισε εκατομμύρια Αμερικανούς ότι η χώρα τους δέχθηκε επίσκεψη άλλων μορφών ζωής. Σε συνάρτηση με αυτή τη θεωρία βρίσκεται και εκείνη που υποστηρίζει ότι ο Ελβις Πρίσλεϊ δεν πέθανε. Ο «βασιλιάς» ζει και είτε έχει απαχθεί από εξωγήινους είτε έχει βαρεθεί τη φήμη του και κυκλοφορεί, μεταμφιεσμένος ανάμεσά μας. Μια άλλη θεωρία συνωμοσίας για την οποία γράφτηκαν και βιβλία είναι αυτή που υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος ουδέποτε πάτησε στο φεγγάρι και ότι οι διαστημικές αποστολές ήταν μια απάτη για να αποσπάσει η αμερικανική κυβέρνηση το θαυμασμό του κόσμου.

Ομως, δεν είναι όλες οι φαινομενικά απίστευτες θεωρίες αποκυήματα φαντασίας. Ο Λευκός Οίκος του Νίξον πράγματι έβαλε «κοριούς» στα γραφεία των δημοκρατικών στο συγκρότημα Γουότεργκεϊτ, ενώ για να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη να εμπλακεί στον πόλεμο του Βιετνάμ, η αμερικανική κυβέρνηση πράγματι ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι δέχθηκε μεγάλη επίθεση στον κόλπο του Τόνκιν. Πιο πρόσφατα, κάθε άλλο παρά παρανοϊκοί ήταν όσοι υποστήριζαν ότι οι θεωρίες περί όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ήταν μια συνωμοσία για να συρθούν οι ΗΠΑ σε έναν ακόμη πόλεμο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Επιστήμονες λένε ότι η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ήταν μια σκηνοθετημένη απάτη
Τα ενεργειακά μεγέθη κατά το χτύπημα του WTC

Home