Οι κλιματικές αλλαγές εξαφάνισαν τις δυναστείες των Τανγκ στην Κίνα και των Μάγια στο Μεξικό

Πηγή: The Sunday Times, 8 Ιανουαρίου 2006

Μια νέα έρευνα προτείνει ότι η αλλαγή του κλίματος ευθύνεται  για την κατάρρευση της πιο θαυμαστής αυτοκρατορικής δυναστείας στην ιστορία της Κίνας και την εξάλειψη του πολιτισμού των Μάγιας στην Κεντρική Αμερική πάνω από 1000 χρόνια πριν.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά ικανοποιητική εξήγηση για την άνοδο και πτώση της αυτοκρατορικής δυναστείας Τανγκ, επί της εποχής των οποίων ο κινεζικός πολιτισμός πιστεύεται πως έφτασε στο υψηλότερο σημείο, ενώ η εξαφάνιση του κόσμου των Μάγια προβληματίζει τους μελετητές εδώ και χρόνια.

Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Gerald Haug από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών της Γερμανίας έχει αποδείξεις ότι μια αλλαγή στους μουσώνες προκάλεσε ξηρασία και λιμό τον τελευταίο αιώνα της κυριαρχίας των Τανγκ. Η ίδια αλλαγή του καιρού και στον χρόνο μπορεί επίσης να είχε αλλάξει και τη μοίρα των Μάγια στο μακρινό Μεξικό, λένε οι επιστήμονες.

Και οι δύο δυναστείες στις αρχές του 10ου αιώνα ήταν θύματα των φτωχών βροχοπτώσεων και του λιμού που επικράτησε μεταξύ των δύο λαών όταν καταστράφηκαν οι συγκομιδές.

Η αιτία για την αλλαγή του κλίματος χρεώνεται στη μετανάστευση της ζώνης - στην οποία επικρατούν έντονες τροπικές βροχές - από την βόρεια Κίνα προς τη νότια και δυτική Κίνα, σε απάντηση σε φαινόμενα όπως είναι το Ελ Νίνιο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε ένα άρθρο τους στο Nature. Η αλλαγή αυτή παρατηρήθηκε τόσο στην Κίνα όσο και στην Κεντρική Αμερική γύρω στο 900 μ.Χ..

Η επίδραση της αλλαγής ήταν να τελειώσουν δύο χρυσές εποχές στην ιστορία της ανθρωπότητας, που η μία δεν γνώριζε την ύπαρξη της άλλης και άνθισαν στις αντίθετες πλευρές του κόσμου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν με τη βοήθεια ενός ιζήματος από τιτάνιο και αποθέσειων μαγνητικών μεταλλευμάτων σε μια λίμνη στη νοτιοανατολική Κίνα ότι η περίοδος εκείνη ήταν μια περίοδος έντονων αλλαγών του κλίματος, που άφησε στη βόρεια Κίνα έρημα απόβλητα.

Και πρόσεξαν ότι υπήρχε μια αξιοπρόσεκτη ομοιότητα μεταξύ των αποθέσεων τιτανίου στη λίμνη Huangyan, στην επαρχία Guangdong, και στη λεκάνη Cariaco στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο 8ος και 9ος αιώνας έφεραν ξηρασία σε πολλές περιοχές του κόσμου που κατέστρεψε ολόκληρες κοινωνίες. Όμως υπάρχουν ελάχιστες ανεξάρτητες αποδείξεις που πιστοποιούν τη θεωρία τους ως προς τους Μάγια, αφού είναι γνωστό ότι περιήλθαν σε μεγάλη παρακμή τον 8ο αιώνα και ότι τα τελευταία λίθινα ημερολόγιά τους σκαλίστηκαν στο Μεξικό περίπου το 903 μ.Χ. Αντίθετα, Κινέζοι ειδικοί κατέγραψαν εκτενείς περιγραφές της παρακμής που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των ύστερων χρόνων της δυναστείας Τανγκ, που ολοκληρώθηκε το 907 και ταιριάζουν με τις νέες επιστημονικές αποδείξεις.

"Βάσει των νέων στοιχείων μας, οι αλλαγές στην Κίνα έτειναν να εμφανίζονται όταν ο θερινός μουσώνας ήταν ασθενής και οι βροχοπτώσεις ήταν μειωμένες",  αναφέρουν οι οι επιστήμονες.

Το εμπόριο, η λογοτεχνία και οι τέχνες άκμασαν κάτω από τη δυναστεία των Tang. Εντούτοις, ο Chao-tsung, ο τελευταίος αυτοκράτορας των Tang, δολοφονήθηκε από έναν τυχάρπαστο πολέμαρχο το 904. Αμέσως μετά τοποθετήθηκε στο θρόνο Ο 12-ετής γιος του αλλά το αγόρι και η δυναστεία εξαφανίστηκαν από την ιστορία ακριβώς τρία χρόνια αργότερα ανάμεσα σε χαώδεις εξεγέρσεις των αγροτών και γενικευμένου χάος

Καθώς το κλίμα άλλαζε, οι μανδαρίνοι των Τανγκ αναγκάζονταν να εισάγουν σιτάρι από τον Νότο στις βόρειες περιοχές, επιβάλλοντας ολοένα και βαρύτερους φόρους και απαιτώντας θρησκευτικές προσφορές από τους ταλαίπωρους αγρότες.

Οι νέες έρευνες πιθανόν να αποκτήσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους σημερινούς ηγέτες της Κίνας, που καταβάλλουν προσπάθειες για να ισορροπήσουν τις απαιτήσεις της εξουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος

Home