Μαζική η εξαφάνιση των ειδών πριν 250 εκατομμύρια χρόνια

Πηγή: Reuters, 25 Νοεμβρίου 2006

Μια νέα έρευνα από δύο αμερικανούς και έναν αυστραλό βιολόγο προτείνει ότι το 95% των θαλασσίων ειδών και το 70% των χερσαίων ειδών σε παγκόσμια κλίμακα εξαφανίστηκαν πριν 250 εκατομμύρια χρόνια, μεταβάλλοντας τη βασική οικολογία των ωκεανών της Γης.

Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, υποδεικνύει ότι οι οργανισμοί με υψηλό μεταβολισμό καθώς και κινούμενοι οργανισμοί τείνουν να κυριαρχήσουν στους παλαιότερους, σε αυτούς με χαμηλό μεταβολισμό και στους ακίνητους οργανισμούς που φιλτράρουν τις θρεπτικές ουσίες τους από το νερό. Έτσι, τα αποκαλούμενα «οικολογικά απλά» είδη όπως τα στάσιμα κοχύλια και άλλες μορφές που φιλτράριζαν τροφή από το νερό αντικαταστάθηκαν από τις «σύνθετες κοινότητες» με κινούμενα είδη, όπως τα καβούρια και τα μαλάκια.

Οι ερευνητές δεν προχώρησαν στη μελέτη για την αιτία που προκάλεσε τη μαζική εξάλειψη των ειδών, ανέφεραν όμως ότι αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από τη μελέτη αρχείων 540 εκατ. χρόνων. Έφθασαν δηλαδή στα συμπεράσματά τους αφού μελέτησαν μια παλαιοβιολογική βάση δεδομένων, ένα τεράστιο αρχείο απολιθωμένων στοιχείων, που τους επέτρεψαν να μετρήσουν για πρώτη φορά μέτρηση των αλλαγών στην πολυπλοκότητα της θαλάσσιας οικολογίας στο Φανεροζωϊκό Αιώνα.

"Νομίζουμε ότι αυτές είναι οι πρώτες αναλύσεις αυτού του τύπου σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Δείχνουν ότι η μαζική εξάλειψη των ειδών στο τέλος της Πέρμιαν - όταν στη γη υπήρχε μόνο μια ήπειρος που περιβαλλόταν από έναν ενιαίο ωκεανό - άλλαξε μόνιμα όχι μόνο την ποικιλομορφία των ειδών αλλά και την επικρατούσα δομή του θαλάσσιου οικοσυστήματος", λέει ο αμερικανός Scott Lidgard ένας από τους ερευνητές.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία και οι αναλύσεις αφορούν τα μοντέλα του σχετικού πληθυσμού τους που βρίσκονται στις απολιθωμένες κοινότητες σε όλο το Φανεροζωϊκό.

"Η επισήμανση πώς οι θαλάσσιες κοινότητες έγιναν πιο σύνθετες κατά τη διάρκεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών είναι σημαντική επειδή μας παρουσιάζει ότι δεν υπήρξε μια αδυσώπητη τάση προς τα σύγχρονα οικοσυστήματα", λέει ο  ερευνητής Peter Wagner.

"Εάν δεν υπήρχε αυτό το γεγονός της τεράστιας εξάλειψης στο τέλος της Πέρμιαν, τότε μπορεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα σήμερα να ήταν όπως και πριν 250 εκατομμύρια χρόνια", πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το κλίμα κατηγορείται για τις μεγάλες εξαφανίσεις των ειδών
Το μεγάλο θανατικό πριν 250 εκατ. χρόνια
Μεγάλη εξαφάνιση ήρθε σταδιακά

Home