Η θάλασσα αλλάζει: Γιατί η παγκόσμια θέρμανση θα ψύξει τη Βρετανία
Καμιά νέα εποχή του πάγου ακόμα, αλλά το Ρεύμα του Κόλπου εξασθενίζει

Πηγή: Guardian, 27 Οκτωβρίου 2006

Οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για μια δραματική αποδυνάμωση του τεράστιου ωκεάνιου ρεύματος, που δίνει στη Μεγάλη Βρετανία το σχετικά ήπιο κλίμα της, που φέρνει θερμό νερό προς τα βόρεια από τους τροπικούς κύκλους. Η επιβράδυνση, που έχουν προβλέψει τα μοντέλα του κλίματος, ακολουθεί την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, κι έχει επιβεβαιωθεί από την πιο λεπτομερή μελέτη που έγινε ποτέ στην ωκεάνια ροή στον Ατλαντικό.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένα μέρος του ρεύματος, που είναι συνήθως 60 φορές ισχυρότερο από τον Αμαζόνιο ποταμό, διακόπηκε προσωρινή κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2004.

Το εφιαλτικό σενάριο μιας κατάρρευσης στο ισημερινό ωκεάνιο ρεύμα, που οδηγεί το Ρεύμα του Κόλπου, το είδαμε στην εντυπωσιακή ταινία η Επόμενη Μέρα. Στην ταινία η καταστροφή του κλίματος βύθισε την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική σε μια νέα εποχή του πάγου σχεδόν ολονυκτίς.

Αν και κανένας επιστήμονας δεν νομίζει ότι θα μπορούσε να συμβεί το φαινόμενο τόσο γρήγορα, συμφωνούν όμως ότι ακόμη και μια εξασθένιση του ρεύματος θα είχε βαθιές συνέπειες στις επόμενες δεκαετίες.

Το θερμό νερό που παρουσιάζεται στις ακτές της Ευρώπης αυξάνει τη θερμοκρασία - κάπου 10ο C - σε μερικές χώρες, και χωρίς αυτή η ήπειρος θα ήταν πολύ πιο ψυχρή και ξηρότερη.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι ακόμα τι φταίει για την παύση των δέκα ημερών. "Ποτέ δεν συνέβη κάτι παρεμφερές μέχρι τώρα και δεν το καταλαβαίνουμε. Δεν ξέραμε ότι θα μπορούσε να συμβεί", λέει ο Harry Bryden, από το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας, στο Southampton, ο οποίος παρουσίασε τα συμπεράσματα σε μια διάσκεψη για τη γρήγορη αλλαγή του κλίματος στο Μπέρμιγχαμ.

Είναι το πρώτο σημάδι ότι το ρεύμα οδηγείται σε μια στάση; "Θέλω να ξέρω περισσότερα προτού να πω κάτι", είπε ο καθηγητής Bryden.

Ο Lloyd Keigwin, επιστήμονας στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole στη Μασαχουσέτη, περιέγραψε το προσωρινό σταμάτημα ως την "πιό απότομη αλλαγή σε ολόκληρο το αρχείο του κλίματος".

Και πρόσθεσε: "Κράτησε μόνο 10 ημέρες. Αλλά υποθέστε ότι αυτό κρατούσε 30 ή 60 ημέρες, πότε θα πηγαίνατε στον πρωθυπουργό για να του πείτε να ξεκινήσει την αποθήκευση καυσίμων ; Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε μια πιο μακροχρόνια διακοπή  το προσεχές έτος;"

Η ομάδα του Bryden τρόμαξε τους ερευνητές του κλίματος πέρυσι με τα στοιχεία που έδειχναν ότι ο ρυθμός ροής της κυκλοφορίας του Ατλαντικού είχε μειωθεί περίπου κατά 6 εκατομμύρια τόνους νερού το δευτερόλεπτο από το 1957 ως το 1998. Εάν το ρεύμα παρέμεινε τόσο ασθενές, πρόβλεψε, αυτό θα οδηγούσε σε μια πτώση κατά 1ο C  στη Μεγάλη Βρετανία στην επόμενη δεκαετία. Ένα πλήρες κλείσιμο του ρεύματος θα οδηγούσε σε μείωση κατά 4--6 βαθμούς Κελσίου σε μια 20-ετία.

Η μελέτη προέτρεπε το Βρετανικό Ερευνητικό Συμβούλιο Φυσικού Περιβάλλοντος (NERC) για να οργανώσει μια σειρά 16 υποθαλάσσιων σταθμών σε όλο τον Ατλαντικό, από τη Φλόριδα έως τη Βόρεια Αφρική, για να μετρήσει το ρυθμό της ροής καθώς και άλλες μεταβλητές σε διαφορετικά βάθη. Τα στοιχεία από αυτούς τους σταθμούς επιβεβαίωσαν ότι η επιβράδυνση το 1998 δεν ήταν μια "παράξενη παρατήρηση" - αν και το ρεύμα φαίνεται να βελτιώνεται ελαφρώς από τότε.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Κανένας φόβος για νέα εποχή παγετώνων στη Δυτική Ευρώπη;
Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική θα φέρει νέα Παγετωνική Εποχή;

Home