Το Σύμπαν είναι σπαρμένο με μαύρες τρύπες αναφέρει η NASA

Πηγή: earthtimes.org, 9 Οκτωβρίου 2006

Η συμπαντική γειτονιά μας είναι σπαρμένη με υπερβολικά μεγάλες μαύρες τρύπες - αυτά τα τεράστια αντικείμενα που καταβροχθίζουν όλη την ύλη γύρω τους, έδειξε μια νέα γαλαξιακή έρευνα της NASA.

Στους προηγούμενους εννέα μήνες ο δορυφόρος της NASA Swift ανίχνευε γαλαξίες σε μια ακτίνα 400 εκατομμυρίων ετών φωτός από το δικό μας Γαλαξία. Ο εξοπλισμός του περιλάμβανε αισθητήρες ακτίνων X που μπορούν να ανιχνεύσουν ακτινοβολία - ιδιαίτερα ακτίνες γάμμα - που εκπέμπονται από τις μαύρες τρύπες αρκετά εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας. Τα αποτελέσματα των ερευνών που έδωσε η NASA έδειξε την παρουσία πάνω από 200 μαύρες τρύπες, η κάθε μία από αυτές να είναι ενεργές.

Οι μαύρες τρύπες, που είναι γνωστές επίσης σαν Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες (AGN), είναι υπερβολικά μεγάλα αντικείμενα, πραγματικά μια περιοχή του χωρόχρονου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να δραπετεύσει. Η άκρη ή το όριό της είναι ο ορίζοντας γεγονότων και από εδώ, οποιοιδήποτε αντικείμενο απορροφάται από τη μαύρη τρύπα. Ακόμα και το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει λόγω της βαρυτικής έλξης της.

Η παρουσία ενός AGN στον κόσμο είναι συχνά δύσκολο να ανιχνευτεί επειδή κρύβονται συνήθως κοντά του νέφη σκόνης και αερίου. Αλλά αυτό το αντικείμενο εκπέμπει ακτινοβολία που μπορεί να είναι ανιχνεύσιμη και οι αστρονόμοι θεωρούν ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν περίπου το 20 τοις εκατό όλης της ακτινοβολούσας ενέργειας στο σύμπαν.

Μερικές από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες θεωρούνται πως είναι τόσο ισχυρές ώστε να περιέχουν μάζα μέχρι 1 δισεκατομμύριο φορές τη μάζα του ήλιου μας σε μια περιοχή όχι μεγαλύτερη από το ηλιακό σύστημα μας.

Ο αξιωματούχος της NASA Craig Markwardt  είπε ότι αυτός δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει ότι όλος ο ουρανός είναι σπαρμένος με μαύρες τρύπες. Ο Markwardt ήταν επιφορτισμένος να βρει το διάγραμμα των εκπομπών ακτίνων Χ στον ουρανό, κάτι σαν ένας γαλαξιακός χάρτης - μια ένδειξη των θέσεων των AGN.

Ενώ ανακοινώθηκαν αυτά τα αποτελέσματα της έρευνας στη συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, η NASA ανέφερε επίσης ότι ανίχνευσε ένα πολύ ενεργό γαλαξιακό πυρήνα AGN στο γαλαξία M87 στον αστερισμό της Παρθένου. Αυτοί ανίχνευσαν ήχους εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας, που θεωρούνται πως έχουν εκπεμφθεί κατά τη διάρκεια μιας εκρηκτικής δραστηριότητας μέσα σε μια μαύρη τρύπα.

Home