Ανακαλύφθηκε νέος τύπος της παραβίασης CP

Πηγή: Stanford Linear Accelerator Center, 2 Οκτωβρίου 2006

Η ανακάλυψη κάποιου αναμενόμενου φαινομένου έχει φέρει τους ερευνητές στο Γραμμικό Κέντρο Επιταχυντών του Στάνφορντ (SLAC) ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη τον απροσδόκητου.

Η συνεργασία BaBar στο SLAC έχει ανακαλύψει ότι η παραβίαση CP - μια ασυμμετρία μεταξύ της συμπεριφοράς της ύλης και αντιύλης  - υπάρχει ακόμη και σε μια πολύ σπάνια κατηγορία διασπάσεων σωματιδίων. Αυτό το αποτέλεσμα προσφέρει μια μέθοδο για να ερευνήσουν οι επιστήμονες τις ασυμμετρίες μεταξύ ύλης-αντιύλης, με σοβαρές επιπτώσεις για τη μελλοντική κατανόηση της φυσικής πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο.

"Η συνεργασία BaBar έχει αποδειχθεί ένα φανταστικό όργανο για να ερευνήσουμε την προέλευση των ασυμμετριών ύλης και αντιύλης, έτσι θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια τις σπάνιες διαδικασίες τις σχετικές με το πώς το πρώιμο σύμπαν εξουσιάστηκε από τη γνωστή ύλη κι όχι από την αντιύλη", λέει ο εκπρόσωπος της συνεργασίας BaBar David MacFarlane και καθηγητής στο Γραμμικό Κέντρο Επιταχυντών του Στάνφορντ.

Η θεωρία του Καθιερωμένου Μοντέλου δίνει μια πολύ συνεπή εικόνα των δομικών μονάδων του υποατομικού κόσμου γύρω μας και των δυνάμεων μεταξύ τους. Ακόμα ξέρουμε τώρα ότι περιγράφει μόνο το 5% της συνολικής μάζας του Κόσμου και αφήνει αναπάντητα πολλά θεμελιώδη ζητήματα στη σωματιδιακή φυσική και την κοσμολογία. Οι πολύ σπάνιες διασπάσεις σωματιδίων που μελετήθηκαν από τη συνεργασία BaBar θα μπορούσαν να προσφέρουν τους πρώτους υπαινιγμούς μιας κατάρρευσης του καθιερωμένου μοντέλου. Με την επίτευξη του κατωφλίου όπου μπορούν να φανούν οι ασυμμετρίες σε τέτοιες διασπάσεις, η συνεργασία BaBar έχει ανοίξει την πόρτα για την ανακάλυψη της νέας φυσικής.

"Η επίδειξη σπάνιων τρόπων της παραβίασης CP είναι μια οριακή γραμμή για τη BaBar", λέει ο καθηγητής Fernando Palombo του INFN (ιταλικό πυρηνικό ίδρυμα φυσικής) και του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου του Μιλάνου). "Μας βοηθάει επίσης να θέσουμε την επόμενη ερώτηση: το μέγεθος της ασυμμετρίας ταιριάζει με τις προσδοκίες από το Καθιερωμένο Μοντέλο;"

Το πρόσφατο αποτέλεσμα έγινε εξετάζοντας μια διάσπαση - που η μορφή του διαγράμματος της μοιάζει με τον πιγκουΐνο γι αυτό και ονομάστηκε έτσι - από το διάγραμμα διάσπασης του - στο οποίο ένα B μεσόνιο διασπάται σε δύο άλλα σωμάτια, ένα μεσόνιο Η και ένα ουδέτερο μεσόνιο Κ. Αν και αυτή η διάσπαση είναι δέκα φορές σπανιότερη από τις αλληλεπιδράσεις που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως για να μετρήσουν την ασυμμετρία ύλης-αντιύλης, οι ερευνητές στο SLAC είναι τώρα ικανοί να αποδείξουν μια διαφορά μεταξύ των διασπάσεων του μεσονίου Β και του αντισωματίου του με τους σημαντικούς αυτούς τρόπους. Η ανάλυση βρίσκει μια διαφορά στη χρονική εξέλιξη της ύλης και αντιύλης με ένα εύρος 0.58±0.10, που διαφέρει από τη μηδενική ασυμμετρία περίπου κατά 5,5 καθιερωμένες αποκλίσεις.

Μέχρι σήμερα, η συνεργασία BaBar έχει καταγράψει 1.200 παραδείγματα αυτής της ειδικής διάσπασης και αναμένει να τα διπλασιάσει στα επόμενα δύο χρόνια. Οι μορφές διάσπασης - διάγραμμα διάσπασης σαν του πιγκουΐνου - γενικά προσφέρουν μια ιδιαίτερα καλή ευκαιρία για να ψάξουν οι φυσικοί για τη νέα φυσική, επειδή περιλαμβάνουν κβαντικές διαδικασίες βρόχου που θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν εικονικά σωματίδια πολύ υψηλής μάζας. Τα νέα αποτελέσματα προσφέρουν υπαινιγμούς ότι η νέα, ανεξήγητη φυσική μπορεί να υπάρχει στις μορφές διάσπασης του πιγκουΐνου. Αλλά μόνο με ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων οι ερευνητές θα είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα ότι έχουν δει αλληλεπιδράσεις που δεν εξηγούνται από τις τρέχουσες θεωρίες.

"Το εργοστάσιο των μεσονίων Β, ήδη φέρνει γεγονότα με τετραπλάσιο αριθμό από ότι είχε αρχικό προβλεφτεί, και αναβαθμίζεται τώρα για να διπλασιαστεί αυτή η απόδοση", λέει ο John Seeman, βοηθός διευθυντής του SLAC.

Αυτή η νέα έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων μορφών αλληλεπιδράσεων και ακόμη και νέων σωματιδίων. Επιπλέον, οι διασπάσεις που η μορφή τους είναι σαν του πιγκουΐνου είναι ευαίσθητες στη νέα φυσική, που μπορεί να εξηγήσει γιατί υπάρχει περισσότερη ύλη από ό,τι αντιύλη στον κίοσμο, που υπάρχει στο σύμπαν από την εποχή της Μεγάλης Έκρηξης, όπως προβλέπει το Καθιερωμένο Μοντέλο.

"Ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα που αντιμετωπίζει η σωματιδιακή φυσική και η κοσμολογία είναι η αφθονία της ύλης στον κόσμο", τονίζει ο διευθυντής του SLAC  Jonathan Dorfan. "Το νέο αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα συναρπαστικό βήμα για να κατανοήσουμε πώς ήρθε αυτή η αφθονία."

Περίπου 600 επιστήμονες και μηχανικοί από 75 ιδρύματα στον Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Ισπανία το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται στη συνεργασία BaBar.

Η εργασία αυτή θα δημοσιευτεί στο Physical Review Letters


Η παραβίαση CP

Ελέγχοντας για την CP συμμετρία κάνουμε την παρακάτω φανταστική διαδικασία: Πρώτα παίρνουμε όλα τα σωματίδια και αντιστρέφουμε το φορτίο τους (ο όρος "C") από θετικό σε αρνητικό και αντίστροφα (για τα αντισωματίδια). Τότε αλλάζουμε στα σωματίδια την   αριστερόστροφη ιδιοπεριστροφή (σπιν) και την μετατρέπουμε σε δεξιόστροφο σπιν (ο όρος "P") και αντίστροφα. Αν τώρα τα νέα σωματίδια που θα προκύψουν  συμπεριφέρονται κατά τον ίδιο τρόπο με τα παλιά, τότε οι νόμοι της Φυσικής είναι  αναλλοίωτοι στην CP μεταβολή.

Επειδή η CP διαδικασία αλλάζει κάθε σωματίδιο στο αντισωματίδιο του, η CP συμμετρία θα σημαίνει ότι οι φυσικοί νόμοι είναι ακριβώς ίδιοι για την ύλη και την αντιύλη. Ο J.Cronin, του Πανεπιστημίου του Chicago, και ο Val Fitch, του Πανεπιστημίου του Princeton, άλλαξαν τελείως την εικόνα που είχε ο κόσμος για την συμμετρία, όταν βρήκαν το 1964 πως τα καόνια μερικές φορές διασπώνται με τρόπο που παραβίαζε αυτό τον κανόνα.

Μέχρι τότε οι φυσικοί πίστευαν ότι σε όλα τα μικροσκοπικά φαινόμενα οι δύο κατευθύνσεις του χρόνου είναι απολύτως ισοδύναμες. Έτσι, έπεσε κεραυνός εν αιθρία όταν οι δύο τους ανακάλυψαν ότι κατά τη διάσπαση των Κ-μεσονίων, ακόμη και αυτή η συνδυασμένη συμμετρία CP έπαυε να ισχύει. Και μάλιστα αυτό συνεπάγεται συγχρόνως την παραβίαση, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, και της αντιστροφής του χρόνου.

Σύμφωνα με κάποιο μαθηματικό θεώρημα κάθε θεωρία που υπακούει στους νόμους της κβαντικής μηχανικής και της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας πρέπει επίσης να υπακούει στην συνδυασμένη συμμετρία CPT.  Δηλαδή, το Σύμπαν πρέπει να εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο αν αντικαταστήσουμε τα σωματίδια με τα αντισωματίδια τους, πάρουμε το κατοπτρικό του Σύμπαν και αντιστρέψουμε τον χρόνο.

Οι Cronin και Fitch έδειξαν ότι αν κάνουμε τις δύο πρώτες αντιστροφές C και P κι όχι την αντιστροφή του χρόνου, το Σύμπαν δεν εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο. Η αντιστροφή του χρόνου πρέπει να αλλάζει κάποιους νόμους της Φύσης!. Ήταν γνωστό μέχρι τότε ότι το Σύμπαν υπακούει στη συνδυασμένη συμμετρία  CPT, (και του χρόνου δηλαδή), αλλά αφού δεν υπακούει στη συνδυασμένη συμμετρία CP, δεν πρέπει να υπακούει και στη συμμετρία Τ.

Η ουσία της ομοτιμίας του φορτίου (CP) είναι η έννοια της συμμετρίας. Και το C και το P  είναι συμμετρίες που διατηρούνται στις περισσότερες αλληλεπιδράσεις των σωματιδίων. Το C αντιπροσωπεύει την αντικατάσταση των φορτίων όλων των υποατομικών σωματιδίων σε μια αλληλεπίδραση με τα αντισωμάτια τους. Το Ρ αντιστοιχεί στο κοίταγμα σε έναν καθρέφτη που αντιστρέφει και τις τρεις χωρικές συντεταγμένες.

Και ενώ στην αρχή οι φυσικοί νόμιζαν ότι και το C και το P διατηρούνται στις αλληλεπιδράσεις των σωματιδίων, το 1956 οι Lee και Yang έδειξαν ότι το P θα μπορούσε να παραβιαστεί σε ορισμένες αλληλεπιδράσεις. Εντούτοις, ο συνδυασμός του C και του P νόμιζαν πως διατηρείται - αλλά κι αυτό τελικά έχει δοκιμασθεί πως δεν ισχύει.

Η προβλεφθείσα CP-παραβίαση έδειξε ότι τα σωματίδια που αποκαλούνται μακρόβια  (long-lived) ουδέτερα καόνια διασπάστηκαν περιστασιακά σε δύο πιόνια, μια διαδικασία που παραβιάζει τη συμμετρία CP.

Δύο ομάδες φυσικών πήραν βραβείο Nobel για τις ανακαλύψεις τους στη συμμετρία. Το 1957 για την παραβίαση της P συμμετρίας οι Τ. D. Lee και C. Ν. Yang και το 1980 οι Cronin και Fitch για την παραβίαση της συμμετρίας CP στα Κ-μεσόνια. Οι θεωρητικοί φυσικοί Τ. D. Lee και C. Ν. Yang είχαν προτείνει το 1956 ότι η ομοτιμία δεν χρειάζεται να διατηρείται στις ασθενείς αλληλεπιδράσεις διασπάσεων.

Αργότερα, δύο Ιάπωνες θεωρητικοί, ο Makoto Kobayashi και ο Toshihide Maskawa, έδειξαν πως το Καθιερωμένο Μοντέλο θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να στεγάσει αυτό το αποτέλεσμα.

Δύο πειραματικές ομάδες βοήθησαν να δημιουργηθούν ζεύγη B μεσονίων και αντι-Β μεσονίων συγκρούοντας μαζί ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια, σε επιταχυντές σωματιδίων. Τα ηλεκτρόνια με τα ποζιτρόνια επιταχύνονται σε υψηλές ενέργειες σε ένα γραμμικό επιταχυντή και τότε μεταπηδούν σε ένα κυκλικό δακτύλιο, όπου περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις και συντρίβονται μαζί. Αυτό γίνεται στο πείραμα BaBar  στο Κέντρο Επιταχυντή του Stanford.

Σε μια στροφή μέσα στην πειραματική διάταξη, τα ηλεκτρόνια και τα ποζιτρόνια ρίχνονται με ελαφρά διαφορετικές ενέργειες ώστε τα B μεσόνια, όταν δημιουργηθούν, να κινούνται σταθερά σε μια κατεύθυνση με περίπου τη μισή ταχύτητα του φωτός αντί να παραμένουν ακίνητα. Η κίνηση αυτή γίνεται με ένα έξυπνο τρόπο για να καθυστερήσουν το μεσόνιο, και τότε το αντισωματίδιο του να  διασπαστεί σε μια δέσμη σωματιδίων. Επιτρέποντας έτσι στους αναλυτές να ανιχνεύσουν αυτόν τον πίδακα των ιχνών των σωματιδίων, οι υψηλής ανάλυσης ανιχνευτές -- που ονομάστηκαν Belle και BaBar -- εντοπίζουν το σημείο στο οποίο οι διασπάσεις λαμβάνουν μέρος.

Αφότου τα Β μεσόνια κινούνται, η απόσταση που έχουν ταξιδεύσει δίνει ένα μέτρο του χρόνου μέσα στον οποίο γίνονται οι διασπάσεις. Συγκρίνοντας τον χρόνο λεπτομερώς, που εξαρτάται από τις διασπάσεις των Β και των αντι-Β μεσονίων, οι φυσικοί μπορούν να ψάξουν για αποδείξεις μιας ασυμμετρίας που θα αποδεικνύει ότι συμμετέχει η CP παραβίαση.

Έτσι, από τα 10 εκατομμύρια B μεσόνια που παράγονται στο BaBar, τα 120 είναι ειδικού τύπου που επιτρέπει στην επιστημονική ομάδα να ψάχνει για την CP παραβίαση, οδηγώντας τους στα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Τα μυστήρια της συμμετρίας και ασυμμετρίας εκτείνονται και προς το σύμπαν, επίσης. Οι επιστήμονες δεν έχουν δεν έχουν εντελώς κατανοήσει γιατί το τμήμα του σύμπαντος που έχουν παρατηρήσει γίνεται από συνηθισμένη ύλη. Αν οι νόμοι της σωματιδιακής φυσικής ήταν ακριβώς οι ίδιοι για τα σωματίδια και τα αντισωματίδια τους -- ένα είδος συμμετρίας -- τότε η έκρηξη του Big Bang θα είχε δημιουργήσει ίσες ποσότητες ύλης κι αντιύλης, που θα εκμηδένιζαν η μία την άλλη, και το σύμπαν θα ήταν κενό.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα εργοστάσια των μεσονίων-Β κάνουν υπερωρίες
Γιγαντιαία συνεργασία δεν μπορεί ακόμη να μετακινήσει το καθιεωμένο μοντέλο των Φυσικών
Ανακαλύφθηκε το μυστικό της ύλης και της αντιύλης

Home