Λείψανα από νετρίνα εργαλεία για το κυνήγι της σκοτεινής ενέργειας

Πηγή: New Scientist, 21 Ιουλίου 2006

Τεράστια οπτικά τηλεσκόπια στις κορυφές των βουνών είναι τα κύρια εργαλεία για την ανακάλυψη της σκοτεινής ενέργειας - η μυστήρια ουσία που επιταχύνει την διαστολή του κόσμου. Σύντομα η αναζήτηση θα μπορούσε να μετακινηθεί υπόγεια. Τα νετρίνα, που γεννιούνται σε αστρικούς κατακλυσμούς και ανιχνεύονται σε γιγαντιαίες δεξαμενές νερού θαμμένα κάτω σε παλιά ορυχεία, μπορεί να γίνουν τα νέα εργαλεία συστηματικής έρευνας για τη σκοτεινή ενέργεια.

Η σκοτεινή ενέργεια ανακαλύφθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του '90 από τους αστρονόμους, που μελετούσαν την ακτινοβολία από τις αστρικές εκρήξεις γνωστές ως σουπερνόβα τύπου 1a. Από τότε τα τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο, όπως το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) στο Cerro Paranal στη Χιλή, έχουν χρησιμοποιηθεί για να μελετήσουν το φως από όλο και περισσότερους υπερκαινοφανείς.

Τελευταία ο Lawrence Hall του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλευ και συνεργάτες του σκέφτονται ότι τα νετρίνα που ξεπηδούν σε έναν άλλο τύπο αστρικής έκρηξης, μια υπερκαινοφανή κατάρρευση του πυρήνας, θα μπορούσαν να είναι ακριβώς το εργαλείο για την εύρεση της σκοτεινής ενέργειας.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πέφτει φως στο μυστήριο σωμάτιο νετρίνο
Θεωρία συνδέει τη σκοτεινή ενέργεια με τα νετρίνα

Home