Δευτερόλεπτα μετά το Big Bang: Εργασία ερευνά πώς πήρε το σχήμα του το σύμπαν 

Πηγή: Πανεπιστήμιο Kent, 12 Ιουλίου 2006

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κεντ και μεταπτυχιακοί σπουδαστές είναι μεταξύ μιας ομάδας φυσικών που αναδημιούργησαν την ύλη του σύμπαντος λίγα μόνο μικροδευτερόλεπτα μετά από το Big Bang, ένα πλάσμα κουάρκ γκλουονίων.

Αυτό το τεράστιο επίτευγμα επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν την ύλη στην πιο πρώιμη μορφή της, ενώ προέρχεται από ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε τα πέντε προηγούμενα χρόνια στο Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), τον γιγάντιο θραυστήρα των πυρήνων που βρίσκεται στο Εργαστήριο Brookhaven, όπου οι επιστήμονες δημιούργησαν μια πρωταρχική μορφή του σύμπαντος ανάμεσα στις συγκρούσεις υψηλής ενέργειας. Η πολιτεία του Κεντ διαδραματίζει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο σε αυτήν την ερευνητική συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει το πανεπιστήμιο του Berkley, Το ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη και το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής.

Στο θεμελιώδες επίπεδο, αυτή η έρευνα προσπαθεί να γίνει κατανοητό το υλικό από το οποίο αποτελείται ο κόσμος στην πραγματικότητα και πώς το πρώιμο σύμπαν εξελίχθηκε στο σημερινό σύμπαν όπως το ξέρουμε τώρα. Επιπλέον, αποσκοπεί στην ανάπτυξη εξοπλισμού και τεχνικών απαραίτητων για να πραγματοποιήσουν την έρευνα στο RHIC.

Προς το παρόν, τεχνικές της πυρηνικής χρησιμοποιούνται εκτενώς στην ακτινοθεραπεία του καρκίνου και τη μη καταστρεπτική ανάλυση του χάλυβα, των δειγμάτων πετρελαίου, της κεραμικής και πολλών άλλων υλικών. Δεδομένου ότι η γνώση, ο εξοπλισμός και οι τεχνικές μας βελτιώνονται, είμαστε σε θέση να μεταχειριστούμε καλύτερα τους καρκινικούςς όγκους και να βελτιώσουμε την ανάλυση των υλικών.

Η εργασία των ερευνητών έχει δημοσιευτεί στα περιοδικά Nuclear Physics Α και Physical Review Letters, καθώς επίσης και στο Journal Physics.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Φυσικοί ένα βήμα πιο κοντά για να κατανοήσουν την αρχή του σύμπαντος
Αναπάντητα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις με το πείραμα ATLAS στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων

Home