Οι μίνι μαύρες τρύπες μπορεί να αποκαλύψουν την 5η διάσταση

Πηγή: space.com, 26 Ιουνίου 2006

Ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που σχεδιάζεται να πετάξει το 2007 θα είναι αρκετά ευαίσθητο για να ανιχνεύσει τις θεωρητικές μικροσκοπικές μαύρες τρύπες, αυτές που ίσως είναι κρυμμένες μέσα στο ηλιακό σύστημά μας, λένε οι επιστήμονες.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να εξετάσει μια εξωτική θεωρία της βαρύτητας των πέντε διαστάσεων, που ανταγωνίζεται τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αλβέρτου Αϊνστάιν. Κι αυτό, φυσικά, εάν οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Η ιδέα, που εκτίθεται λεπτομερώς στο περιοδικό Physical Review D, προτείνεται από τον Charles Keeton, έναν φυσικό στο πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϋ, και Arlie Petters στο Πανεπιστημίου του Ντιούκ στη Βόρεια Καρολίνα.

Βράνες

Το μοντέλο των βρανών των  Randall-Sundrum, που ονομάστηκε έτσι από τους επιστήμονες που το δημιούργησαν, δηλώνει ότι το ορατό σύμπαν είναι μια βράνη που ενσωματώνεται μέσα σε έναν μεγαλύτερο σύμπαν, όπως ένα σκέλος φυκιού που επιπλέει στον ωκεανό. Αντίθετα από το σύμπαν που περιγράφεται από τη γενική σχετικότητα, και έχει τρεις χωρικές διαστάσεις και μία του χρόνου- ο κόσμος των βρανών περιέχει μια πρόσθετη τέταρτη διάσταση του διαστήματος, συνολικά λοιπόν έχει πέντε διαστάσεις.

Εάν η θεωρία των κόσμων με βράνες είναι αληθινή, τότε θα ανέτρεπε την υπάρχουσα θεωρία και θα επιβεβαίωνε ότι υπάρχει μια τέταρτη διάσταση στον χώρο , η οποία θα δημιουργούσε μια φιλοσοφική προέκταση στη γνώση μας για τον φυσικό κόσμο".

Η θεωρία του κόσμου με βράνες προβλέπει την ύπαρξη μικροσκοπικών μαύρων οπών που υπάρχουν σε όλο το σύμπαν, κατάλοιπα της Μεγάλης Έκρηξης. Χιλιάδες από αυτές πρέπει να υπάρχουν στο ηλιακό σύστημά μας - αν υπάρχουν βέβαια. Η γενική σχετικότητα, αντίθετα, προβλέπει ότι τέτοιες αρχέγονες μαύρες τρύπες εξατμίστηκαν πολύ καιρό πριν.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι αυτές οι μαύρες τρύπες είναι στο μέγεθος ενός ατομικού πυρήνα αλλά έχουν μάζες παρόμοιες με ενός αστεροειδή.

Κυματισμοί ακτίνων γάμμα

Οι Petters και Keeton λένε ότι η θεωρία τους είναι ελέγξιμη. Οι μίνι μαύρες τρύπες πρέπει να στρεβλώνουν το χωροχρονικό ιστό διαφορετικά από άλλους τύπους μαύρων οπών - σαν τις αστρικές μαύρες τρύπες καθώς και τις γιγάντιες - κάτι που οφείλεται στη στενή σύνδεση τους με την πέμπτη διάσταση. Η ακτινοβολία γάμμα  συγκεκριμένα, πρέπει να διαστρεβλώνεται διαφορετικά με αυτές τις μικροσκοπικές μαύρες τρύπες, αν συγκριθούν έναντι των συμβατικών μαύρων τρυπών.

"Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι οι μίνι μαύρες τρύπες του κόσμου των βρανών θα μας δώσουν έναν ορισμένο κυματισμό στις ακτίνες γάμμα, που θα ήταν διαφορετικό από τη γενική σχετικότητα", λέει ο Petters.

Οι ερευνητές σκέφτονται ότι το Μεγάλο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ακτίνων-γάμμα (GLAST) που σχεδιάζεται για να πετάξει το 2007 πρέπει να είναι αρκετά ευαίσθητο για να ανιχνεύσει τις διαστρεβλώσεις των ακτίνων γάμμα. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το νεαρό Σύμπαν αποτελείτο από μίνι μαύρες τρύπες
Το Atlas θα εξετάσει σε βάθος τη θεμελιώδη φύση του σύμπαντος
Μικρές μαύρες τρύπες που εκρήγνυνται πέφτουν σαν βροχή στη Γη 
Μικροσκοπικές 'μαύρες οπές' μπορούν να σχηματίζονται τακτικά
Οι φυσικοί προσπαθούν να φτιάξουν μια μαύρη τρύπα