Οι γαλαξίες που συγχωνεύονται φορούν μια μάσκα που αποκαλύπτει τους δύο πυρήνες  τους

Πηγή: Jet Propulsion Laboratory, Μάιος 2006

Τα μυστήρια μπλε μάτια που αναδύονται εν μέσω μιας λαμπρής κόκκινης μάσκας, σε αυτήν την νέα ψευδοχρωματική εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA, είναι στην πραγματικότητα το φως των άστρων από τους πυρήνες δύο γαλαξιών που συγχωνεύονται, του NGC 2207 και του IC 2163. Η ερυθρή μάσκα είναι οι σκονισμένοι σπειροειδείς βραχίονες των δύο γαλαξιών με τα τεράστια αποθέματα άστρων, αερίων και σκόνης από τα οποία αποτελούνται.

Ένα ζευγάρι  γαλαξιών που συγχωνεύονται εμφανίζεται σαν να είναι ντυμένο για μια κοσμική μεταμφίεση, στην εικόνα που πάρθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA. Η εικόνα στην υπέρυθρη περιοχή του φάσματος δείχνει μια φιγούρα, που μοιάζει με δύο παγωμένα μπλε μάτια να κοιτάζουν επίμονα μέσω μιας επιμελημένης, στροβιλιζόμενης κόκκινης μάσκας. Αυτά τα "μάτια" είναι στην πραγματικότητα οι πυρήνες δύο γαλαξιών που συγχωνεύονται, οι οποίοι συναντήθηκαν σχετικά πρόσφατα και άρχισαν να στροβιλίζονται ο ένας γύρω από τον άλλο.

Η "μάσκα" αποτελείται από τους στροβιλιζόμενους σπειροειδείς βραχίονες των γαλαξιών. Διασταυρώνονται κατά μήκος των βραχιόνων, σαν σειρές των διακοσμητικών μαργαριταριών, και είναι τα σκονισμένα σμήνη των νεογέννητων αστεριών.

Είναι η πρώτη φορά που τα σμήνη αυτού του τύπου, που καλούνται "χάντρες στη σειρά" από τους αστρονόμους, έχουν παρουσιαστεί στον NGC 2207 και στον IC 2163. Οι τελευταίοι αυτοί γαλαξίες βρίσκονται προς την κατεύθυνση του αστερισμού Mέγας Kύων, πολύ κοντά στο λαμπρότερο άστρο του ουρανού, τον Σείριο, και σε απόσταση 140 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Οι ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις του μεγαλύτερου γαλαξία NGC 2207, που έχει διάμετρο 143.000 ετών φωτός, έχουν διαστρεβλώσει το σχήμα του μικρότερου IC 2163 αποσπώντας άστρα και αέρια που εκτείνονται σε μια περιοχή 100.000 ετών φωτός. Η πλησιέστερη προσέγγιση των δύο αυτών γαλαξιών έγινε πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια, αλλά ο μικρότερος γαλαξίας δεν διαθέτει αρκετή ενέργεια για να ξεφύγει από την βαρυτική έλξη του μεγαλύτερου.
Έτσι θα συνεχίσουν να αλληλοστρεβλώνονται και τελικά ύστερα από 500 εκατομμύρια χρόνια θα σχηματίσουν έναν νέο γαλαξία με τα υλικά και των δύο, θέτοντας τέλος στις ημέρες των μεταμφιέσεών τους.

Ο Δρ Debra Elmegreen,  του κολλεγίου Vassar στο Poughkeepsie της Νέας Υόρκης, είναι επικεφαλής συντάκτης ,ιας εργασίας που περιγράφει τις παρατηρήσεις Spitzer στο περιοδικό Astrophysical Journal.

Οι αστρονόμοι λένε ότι οι 'χάντρες' διαμορφώθηκαν όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά το γαλαξιακό δίδυμο. Οι γαλαξίες αφού συγκρούστηκαν ανάγκασαν το αέριο και τη σκόνη να συσσωρευτούν σε θύλακες με τη βοήθεια της βαρυτικής έλξης. Έτσι, μόλις συμπυκνώθηκε αυτό το υλικό στις χάντρες - κάτι σαν νέφη, άρχισαν να δημιουργούνται αστέρια διάφορων μεγεθών μέσα σε αυτές.

Η υπέρυθρη φωτογραφική μηχανή του Spitzer ήταν σε θέση να δει τα σύννεφα της σκόνης για πρώτη φορά, επειδή ακτινοβολούν με υπέρυθρο φως. Τα καυτά, νέα αστέρια που στεγάζονται μέσα στα νέφη θερμαίνουν τη σκόνη, η οποία ακτινοβολεί έπειτα στα υπέρυθρα μήκη κύματος. Αυτή η σκόνη είναι χρωματισμένη κόκκινη στην εικόνα, ενώ τα αστέρια δείχνονται με μπλε.

Τα στοιχεία του Spitzer αποκαλύπτουν επίσης μια κατ' ασυνήθιστο τρόπο φωτεινή χάντρα που διακοσμεί την αριστερή πλευρά της "μάσκας." Αυτή η εκθαμβωτική σφαίρα που είναι γεμάτη από σκόνη, αποτελεί το 5% του συνολικού υπέρυθρου φωτός που προέρχεται και από τους δύο γαλαξίες. Η ομάδα του Elmegreen σκέφτεται ότι τα κεντρικά αστέρια σε αυτήν την πυκνή συστάδα (σμήνος) μπορεί να έχουν συγχωνευτεί για να γίνουν μια μαύρη τρύπα.

Οι εικόνες των γαλαξιών στο ορατό φως παρουσιάζουν αστέρια που βρίσκονται μέσα στις χάντρες, αλλά οι χάντρες οι ίδιες είναι αόρατες. Σε αυτές τις εικόνες, οι γαλαξίες φαίνονται περισσότεροι σαν ένα σύνολο - όπως είναι τα μάτια της κουκουβάγιας - με "τα φτερά" των διεσπαρμένων αστεριών.


Συγκρούσεις γαλαξιών

Οι αστρονόμοι έχουν σήμερα συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι γαλαξιακές συγκρούσεις είναι πολύ πιο συχνές απ ό,τι πιστεύαμε. Αποδείχτηκε μάλιστα ότι το ένα τρίτο όλων των σπειροειδών γαλαξιών, όπως είναι ο δικός μας, παρουσιάζουν σημάδια προηγουμένων συγκρούσεων. Οι γαλαξιακές αυτές συγκρούσεις είναι διαδικασίες που διαρκούν δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τα μεγέθη των συγκρουόμενων γαλαξιών και τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Οι μικρότεροι γαλαξίες καταβροχθίζονται συνήθως από τους μεγαλύτερους αλλά όταν τα μεγέθη είναι περίπου ίσα η σύγκρουση καταλήγει σε αδιέξοδο.

Στις περιπτώσεις ισορροπίας δυνάμεων οι δύο γαλαξίες ενώνονται σχηματίζοντας έναν ελλειπτικό γαλαξία, διαφορετικά επικρατεί συνήθως το σχήμα και η δομή του μεγαλύτερου.

Παρόμοιες διαδικασίες γαλαξιακών συγκρούσεων βλέπουμε ήδη να συμβαίνουν σε πολλές άλλες περιοχές του Σύμπαντος. Δεκάδες τέτοιες στενές επαφές έχουν καταγραφεί από τα μεγάλα τηλεσκόπιά μας, που παρατηρούν επισταμένα όλες τις διαδικασίες που συμβαίνουν εκεί έξω.

Σε άλλες πάλι περιοχές ανακαλύψαμε επίσης πολλά γαλαξιακά σμήνη των οποίων τα μέλη κινούνται με σχετικές ταχύτητες που φτάνουν τα επτά εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα. Στις μετακινήσεις τους αυτές οι μεγαλύτεροι γαλαξίες παραμορφώνουν και απογυμνώνουν τα μικρότερα θύματά τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα καταβροχθίζουν ολόκληρα αφομοιώνοντάς τα.

Οι συγκρούσεις που επακολουθούν είναι οι κύριοι παράγοντες που διαμορφώνουν τη δομή και την εμφάνιση που έχουν οι διάφοροι γαλαξίες στην εξελικτική τους πορεία.

Μια άλλη παραξενιά των συγκρούσεων μεταξύ των γαλαξιών είναι και το γεγονός ότι σπάνια έχουμε τη σύγκρουση μεμονωμένων άστρων, αφού οι μέσες αποστάσεις ανάμεσα στα άστρα είναι τεράστιες.

Στις στενές αυτές επαφές πρωταγωνιστές είναι τα τεράστια σύννεφα αερίων και σκόνης του μεσογαλαξιακού χώρου, τα οποία στη διάρκεια της σύγκρουσης μπαίνουν σε μια διαδικασία αστρογένεσης τεραστίων διαστάσεων. Tο παράξενο σ' αυτές τις συγκρούσεις είναι επίσης το γεγονός ότι όσο πιο γρήγορα κινούνται οι δύο γαλαξίες στη διάρκεια της σύγκρουσης τόσο πιο μικρή επίδραση έχει ο ένας πάνω στον άλλο. Στον αστερισμό του «Kόρακα» και σε απόσταση 63 εκατ. ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ένα άλλο παράδειγμα συγκρουόμενων γαλαξιών.

Oι δύο γαλαξίες είναι γνωστοί και ως «Kεραίες» επειδή το όλο σύμπλεγμα μοιάζει με τις κεραίες ενός τεράστιου εντόμου. Tα τελευταία μερικά χρόνια το χαρακτηριστικό αυτό δείγμα συγκρουόμενων γαλαξιών έχει φωτογραφηθεί και μελετηθεί επισταμένως από επίγεια και τροχιακά αστεροσκοπεία περιλαμβανομένων του ευρωπαϊκού Yπέρυθρου Διαστημικού Aστεροσκοπείου και του αμερικανο-ευρωπαϊκού Tηλεσκόπιου «Xαμπλ».

Oι φωτογραφίες που λάβαμε μας αποκαλύπτουν μία εκτεταμένη διαδικασία αστρογένεσης ιδιαίτερα στις περιοχές όπου οι δύο γαλαξίες βρίσκονται κάτω από την άμεση επίδραση της σύγκρουσης.

Πρόσθετη πηγή: Δ. Σιμόπουλος

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την πιθανότητα για όγκο στα αυτιά
Ο
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Mobile phones 'appear to be safe'