Ανακαλύφθηκε ζεύγος μαύρων οπών πολύ κοντά η μία στην άλλη

Πηγή: Space.com, 1 Μαΐου 2006

Οι αστρονόμοι έχουν ανιχνεύσει για πρώτη φορά ένα ζευγάρι κολοσσιαίες μαύρες τρύπες να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη. 

Οι δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες 'χορεύουν' η μία γύρω από την άλλη σε απόσταση μόνο 24 έτη φωτός μεταξύ τους και αναμένονται να συγκρουστούν στο πολύ απώτερο μέλλον.

"Είναι πάνω από 100 φορές πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι που έχουμε βρει μέχρι τώρα", αναφέρει η αστρονόμος Cristina Rodriguez από το πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού καθώς και της Βενεζουέλας.

Η Rodriguez ήταν μέλος της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το Δίκτυο Πολύ Μεγάλης Σειράς (VLBA) του εθνικού ιδρύματος επιστήμης, ένα σύστημα 10 συνδεμένων ραδιο-τηλεσκοπίων διασκορπισμένων στις ηπείρους.

Οι μαύρες τρύπες είναι περιοχές του διαστήματος όπου η μάζα συγκεντρώνεται τόσο κοντά που η βαρύτητα αποτρέπει όχι μόνο την ύλη αλλά ακόμη και το φως να διαφύγουν. Οι ερευνητές δεν μπορούν να τις δουν, αλλά συμπεραίνουν την παρουσία τους από τη δραστηριότητα των άστρων και άλλου υλικού στην περιοχή τους.

Η συνολική μάζα των δύο πρόσφατα ανακαλυμμένων αντικειμένων είναι ίση με πάνω από 150 εκατομμύρια ήλιους. Πριν από τη νέα ανακάλυψη, τα πιο κοντινά επιβεβαιωμένα ζευγάρια των γιγάντιων μαύρων οπών ήταν τουλάχιστον 4.500 έτη φωτός μακριά.

Γαλαξιακές συγχωνεύσεις

Το ζευγάρι των μαύρων οπών κάθεται στην καρδιά ενός ελλειπτικού γαλαξία, του 0402+379,  που βρίσκεται περίπου 750 εκατομμύρια έτη φωτός από τη γη. Οι αστρονόμοι νομίζουν ότι οι δύο μαύρες τρύπες άνηκαν κάποτε σε χωριστούς γαλαξίες αλλά ήρθαν κοντά όταν συγχωνεύτηκαν κάποτε οι γαλαξίες στο απόμακρο παρελθόν.

Η νέα ανακάλυψη θα αναφερθεί λεπτομερώς στο περιοδικό Astrophysical Journal.

Οι γαλαξιακές συγχωνεύσεις είναι ένα σημαντικό τμήμα των θεωριών στην εξέλιξη των γαλαξιών, και οι αστρονόμοι σκέφτονται ότι τα ζευγάρια των μαύρων οπών που μπορούν να σχηματιστούν σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούν να ασκήσουν μια ισχυρή επιρροή στην ανάπτυξη ενός γαλαξία.

"Τέτοιες συγκρούσεις μαύρων οπών είναι αναμφισβήτητα σημαντικές διαδικασίες, και πρέπει να τις καταλάβουμε", λέει το μέλος της ομάδας Gregory Taylor, επίσης του πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού. "Αυτή η ανακάλυψη είναι το πρώτο βήμα σε αυτή την διαδικασία."

Κύματα βαρύτητας

Οι επιστήμονες νομίζουν ότι όταν συγκρούονται οι μαύρες τρύπες, παράγουν τεράστια ποσά ενέργειας - περισσότερη από όλα τα αστέρια στον κόσμο σύμφωνα με ένα πρόσφατο μοντέλο - και στέλνουν κύματα βαρύτητας να κυματίζουν μέσω του χωροχρόνου προς κάθε κατεύθυνση.

Τέτοια βαρυτικά κύματα θα μπορούσαν να ανιχνευθούν με το επίγειο Παρατηρητήριο Βαρυτικών Κυμάτων με Συμβολόμετρο Λέιζερ (LIGO) ή την προτεινόμενη διαστημική αποστολή LISA.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν αυτήν την περίοδο το VLBA για να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη έρευνα για τα συμπαγή αντικείμενα που εκπέμπουν ραδιοκύματα, προκειμένου να βρεθούν περισσότερα ζεύγη από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μετρώντας το σπιν μιας μαύρης τρύπας από μια ρυτίδα του χωροχρόνου
Περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα αφήνει μικρό κοίλωμα στο χωρόχρονο