Μια πρόταση από το διάστημα για να λυθεί το ενεργειακό μας πρόβλημα

Πηγή: PhysOrg.com, 12 Μαρτίου 2006

Μια νεοσύστατη εταιρεία στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, η GreenFuel, θέλει να χρησιμοποιήσει μικρά πράσινα άλγη (φύκια) για να μετατρέψει τα παράγωγα της καύσης (διοξείδιο του άνθρακα και οξείδια του αζώτου) σε βιολογικά καύσιμα, όπως την αιθανόλη ή βιοντήζελ.

Η αρχική έμπνευση - που προήλθε από τις μελέτες της NASA για να βρεθούν τρόποι υποστήριξης της ζωής σε άλλους κόσμους - ενσωματώνει ειδικά διαμορφωμένους σωλήνες νερού και φύκια συγκεκριμένων περιοχών, εκεί που εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, για παράδειγμα εκεί που καίγεται κάρβουνο, μειώνοντας τις εκπομπές του CO2 μέχρι και 40% και του NOx μέχρι και 86%, σύμφωνα με την επιχείρηση.

Ο ιδρυτής της εταιρείας GreenFuel και καθηγητής της αεροναυτικής στο MIT Isaac Berzin συνέλαβε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τα άλγη για να σώσει το περιβάλλον εδώ στη Γη, όταν εργαζόταν σε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει ώστε να μπορέσουν να ζήσουν οι άνθρωποι σε άλλους κόσμους στο διάστημα. Αυτός είχε συμβληθεί ώστε να αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα υποστήριξης της ζωής για τη NASA, και δούλεψε με υδρόβια μικρόβια,  όπως άλγη, που θα μπορούσαν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα από την αναπνοή και άλλες πηγές αποβλήτων, πίσω σε οξυγόνο. Σύντομα συνειδητοποίησε τη δυνατότητα των αλγών να συλλάβουν τον άνθρακα και έτσι ήταν τα ιδανικά μέσα για τη μείωση της ρύπανσης από τις εγκαταστάσεις παραγωγής των αερίων του θερμοκηπίου στη γη. 

Η GreenFuel έχει κάνει δύο σημαντικές ανακαλύψεις που θεωρεί ότι θα κάνουν την ιδέα βιώσιμη. Κατ' αρχάς, ανέπτυξε τεχνικές για να προσαρμοστούν τα φύκια στις συγκεκριμένες περιοχές με μεγάλη αποδοτικότητα και περιορισμό των προβλημάτων, όπως να πεθαίνουν ένα-ένα, που έχουν κάνει να αποτυγχάνουν άλλες προσπάθειες. Επίσης, πρόσεξαν να προσαρμόζονται τα φύκια σε βασικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κλίμα και τα επίπεδα του φωτός, έως τη φύση των αερίων παραγωγής και στην μετα-επεξεργασία των αερίων.

Κεντρικό ρόλο στην επιχειρησιακή πρόταση της GreenFuel είναι τα άλγη, που ενώ έχουν συλλέξει το υλικό τους, μπορούν να μετατραπούν έπειτα σε βιοντήζελ, αιθανόλη, ή άλλα προϊόντα όπου οι πελάτες που αγορασαν το προϊόν να μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Ενώ τα συλληφθέντα αέρια - CO2 και οξείδια του αζώτου (NOx) - θα μπορούν να επαναπελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα με μια άλλη διαδικασία καύσης, έτσι κάθε μόριο θα έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο από μία φορά μειώνοντας κατά πολύ τις συνολικές εκπομπές.

Είναι λοιπόν μια ελπιδοφόρος τεχνολογία, που μαζί με την ηλιακή ενέργεια, θα χρησιμοποιηθεί και στο διάστημα αλλά και στη γη. 

Η εταιρεία GreenFuel έχει χορηγηθεί με πάνω από 11 εκατομμύρια δολάρια και αυτή την περίοδο είναι σε διαπραγματεύσεις με την πολιτεία της Νέας Υόρκης για να κάνουν τις αναλύσεις και τις αρχικές δοκιμές των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας.