Πως θα μοιάζει η ζωή στη Γη σε 1000 χρόνια από τώρα

Πηγή: The Times, Φεβρουάριος 2006

Ένα εφιαλτικό όραμα για τη ζωή στη Γη σε 1.000 χρόνια από σήμερα σκιαγραφεί μία ομάδα επιστημόνων που μελετά τις συνέπειες του φαινομένου της υπερθέρμανσης στον πλανήτη. Αν η ανθρωπότητα δεν κανονίσει τις υποχρεώσεις της, η θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ το επίπεδο της θάλασσας θα μπορούσε να ανεβεί έως και 11.4 μέτρα.

Η έρευνα Κλιματολογικές αλλαγές σε κλίμακα Χιλιετίας (Climate Change on the Millennial Timescale), την οποία διεξήγαγε το Κέντρο Tyndall για την Έρευνα των Κλιματολογικών Αλλαγών, είναι η πρώτη η οποία εξετάζει συνολικά τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Καλεί σε συνεχείς προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι αλλαγές του κλίματος να καταστούν ανεξέλεγκτες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το έτος 3000: Η παγκοσμία υπερθέρμανση ενδέχεται να έχει τετραπλασιαστεί, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται ως και κατά 15 βαθμούς Κελσίου αν συνεχιστεί η κατανάλωση υδρογονανθράκων. Το επίπεδο της θάλασσας θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει έως τα τέλη αυτής της χιλιετίας και η συνολική άνοδος θα μπορούσε να φθάσει στα 11,4 μέτρα. Αυτό ανατρέπει τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματολογικές Αλλαγές, σύμφωνα με την οποία το επίπεδο της θάλασσας θα αυξηθεί μεταξύ 16 και 69 εκατοστών έως τη δεκαετία του 2080.

Η άνοδος του επιπέδου της Θάλασσας κατά τουλάχιστον δύο μέτρα θα μπορούσε να πλημμυρίσει μεγάλες περιοχές του Μπανγκλαντές, της Φλόριδας και πολλών πόλεων που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, καθώς και να εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Η αιφνίδιες κλιματολογικές αλλαγές είναι πιθανές ακόμη και μετά την παύση των εκπομπών αερίων, επειδή οι αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει δεν θα μπορούν να σταματήσουν. Η περιεκτικότητα των ωκεανών σε οξέα θα μειωθεί δραματικά συνιστώντας απειλή για θαλάσσιους οργανισμούς όπως τα κοράλλια και το πλαγκτόν. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι ευρύτερες από αυτές, αν το κλίμα αποδειχθεί πιο ευαίσθητο στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου απ' ό,τι υποθέτει η έρευνα.

Επίσης, αν το ρεύμα του Κόλπου σταματήσει θα φέρει την παγωνιά σε όλες τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, ρίχνοντας την επιφανειακή θερμοκρασία των νερών του Ατλαντικού κατά 3ο Κελσίου. Όμως η θερμοκρασία του Αρκτικού ωκεανού θα ανέβει κατά 8 βαθμούς.

Η μόνη λύση, σύμφωνα με την ομάδα έρευνας, είναι ο μηδενισμός των εκπομπών αερίων ως το 2200. 0 επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Tim Lenton δήλωσε ότι "ενώ οι περισσότερες μελέτες ασχολούνται με το τι θα συμβεί ως το 2100 αναφορικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας, εμείς εξετάσαμε τι μπορούσε να συμβεί ως και την επόμενη χιλιετία.  Μόνο αν ξεκινήσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούμε να αποφύγουμε επικίνδυνες κλιματολογικές αλλαγές".

Το μήνυμα είναι ότι ο πλανήτης δεν έχει την πολυτέλεια να καταναλώσει παρά μόνο το 25% των γνωστών αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Αυτό υπονοεί μικρή αύξηση των εκπομπών αερίων σε παγκόσμιο επίπεδο ως το 2025 και τη μείωση ή την εξαφάνιση τους έως το 2200.

"Αν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί", πρόσθεσε ο Tim Lenton, "τότε οι μελλοντικές γενιές θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν επικίνδυνες αλλαγές στο κλίμα".

Ο κίνδυνος είναι η επιστροφή του πλανήτη Γη σε μια κατάσταση θερμότητας στην οποία δεν έχει βρεθεί παρά μόνο πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως δήλωσε ένας άλλος ειδικός, ο Baroness Young, η Γη χρειάζεται σκληρές αποφάσεις και αμέσως μάλιστα. Γιατί πολλές παράκτιες πόλεις θα εξαφανιστούν αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα τώρα. Για παράδειγμα μια μείωση κατά 20% στις εκπομπές των αερίων έως το 2100 και ακόμα πιο πολύ μέχρι το 2020.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Επιταχύνεται η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ενώ η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη από όσο υπολογίζαμε

Η εκδίκηση της Γαίας  Η Γη είναι σε μια κατάσταση χωρίς επιστροφή πια προειδοποιεί τώρα ο James Lovelock
Η παγκόσμια θέρμανση ήδη βρίσκεται στο σημείο χωρίς επιστροφή
Τουλάχιστον για ένα αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έστω κι αν μειώνονταν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα