Οι μύθοι για το τσουνάμι θα μπορούσαν να λυθούν με τα μαθηματικά

Πηγή: Reuters, 21 Φεβρουαρίου 2006

Ένα χρόνο και κάτι μήνες μετά από το καταστροφικό τσουνάμι που χτύπησε την Ασία, οι μαθηματικοί υποστηρίζουν ότι τα μαθηματικά θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν μερικές από τις παρερμηνείες και τους μύθους για αυτά τα θανάσιμα κύματα και ίσως να βοηθήσουν να σωθούν ζωές σε μελλοντικά κτυπήματα.

Τα μαθηματικά ταιριάζουν ιδιαίτερα στον καθορισμό των πιθανοτήτων και των περιορισμών για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των τσουνάμι, λέει ο Δρ. Craig, που κατέχει την ερευνητική έδρα για τη μαθηματική ανάλυση στο πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά.

"Η πρόβλεψη των σεισμών είναι μια μεγάλη πρόκληση που προς το παρόν είναι πάνω από μας. Αλλά η πρόβλεψη ενός πιθανού καταστροφικού τσουνάμι βασισμένης στους σεισμούς είναι ένα ρεαλιστικό πρόβλημα και σκέφτομαι ότι οι μαθηματικοί μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό", λέει ο Δρ. Craig.

Τα μαθηματικά, αναφέρει, έχουν έναν βασικό ρόλο να διαδραματίσουν στη διάλυση των λαθεμένων υποθέσεων για αυτά τα κύματα. Μια τέτοια δημοφιλής πεποίθηση είναι ότι το πρώτο κύμα του τσουνάμι είναι πάντα και το μεγαλύτερο. Δεν είναι απαραιτήτως και το μεγαλύτερο, προειδοποιεί. Παραδείγματος χάριν, στη Σρι Λάνκα το μεγαλύτερο μέτωπο του κύματος ήταν το τρίτο ή το τέταρτο. Σε μια περίπτωση, λέει, ένας βρετανός γεωλόγος που έκανε τυχαία διακοπές σε ένα θέρετρο της Sri Lankan παρατήρησε το αρχικό μέτριο, μη καταστρεπτικό κύμα και προειδοποίησε αμέσως το προσωπικό και τους τουρίστες να αφήσουν την παραλία πριν από την άφιξη των μεγαλύτερων, και θανάσιμων κυμάτων.

Ο ίδιος λέει ότι λόγω των διαφορών σε βάθος, η εξέλιξη ενός τσουνάμι είναι διαφορετική στις διαφορετικές ωκεάνιες λεκάνες. Παραδείγματος χάριν, το τσουνάμι του Boxing Day ταξίδεψε με διπλάσια ταχύτητα στο βαθύτερο Ινδικό Ωκεανό απ' ό,τι στη λεκάνη Andaman. Τα κύματα του τσουνάμι διακρίνονται από τα συνηθισμένα  ωκεάνια κύματα που δημιουργούνται από τον αέρα από το μεγάλο μήκος τους μεταξύ των κορυφών, υπερβαίνοντας συχνά και τα 200 χιλιόμετρα στο βαθύ ωκεανό, και από το μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ αυτών των κορυφών, που κυμαίνονται από 15 λεπτά έως μια ώρα.

Το μήκος και το πλάτος των τσουνάμι, παρά το ύψος τους στη θάλασσα αποκαλύπτει την τεράστια ισχύ τους, σύμφωνα με τον Craig. Το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού είχε ένα μήκος μεταξύ των κορυφών περίπου 1.200 χιλιόμετρα. Τα κύματα που πλημμύρισαν την ακτή της Sri Lankan ήταν τμήματα των κυμάτων που είχαν μήκος 100 χιλιόμετρα από την κορυφή έως το χαμηλότερο σημείο, αλλά αυτά στο μέσον του ωκεανού είχαν λιγότερο από ένα μέτρο σε πλάτος.

Ο Δρ. Craig έχει αρχίσει αυτήν την περίοδο συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς συναδέλφους του στο πανεπιστήμιο του McMaster, Bartosz Protas και Nicholas Kevlahan για να εφαρμόσουν τα μαθηματικά εργαλεία από τη μετεωρολογική πρόβλεψη, με σκοπό να καταλάβουν την παραγωγή των μεγάλων τσουνάμι, που προέρχονται από σημαντικούς σεισμούς.

Ενώ τα καλύτερα συστήματα προηγμένης προειδοποίησης μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις, λέει ο Δρ. Craig, η ενασχόληση του στην επιστήμη των τσουνάμι του έχει δείξει ότι η ταχύτητα και η ισχύς των τσουνάμι μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Με ένα κύμα που ταξιδεύει 700 χιλιόμετρα την ώρα, οι συμβουλές του είναι, ότι εάν αισθανθείτε έναν σεισμό, πηγαίνετε σε πιο ψηλό έδαφος.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μεγάλες πιθανότητες να κτυπηθεί η Μεσόγειος από τσουνάμι από ό,τι ο Ινδικός