Λογοκρισία σε τρεις επιστήμονες για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Πηγή: Associated Press , 14 Φεβρουαρίου 2006

Τρεις Αυστραλοί επιστήμονες δήλωσαν ότι υπέστησαν πιέσεις από την κυβέρνηση τους για να μη διατυπώσουν τη γνώμη τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

"Mου είπαν ότι δεν έπρεπε να πω τίποτε που να υποδήλωνε ότι δεν συμφωνώ με την κυβερνητική πολιτική", δήλωσε ο Graeme Pearman, πρώην διευθυντής του τμήματος για το κλίμα μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας, του Oργανισμού Eπιστημονικής και Bιομηχανικής Έρευνας της Kοινοπολιτείας (CSIRO).

H Αυστραλία αρνήθηκε να επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο του 1997, που επιβάλλει περιορισμούς στις εκπομπές αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Pearman είπε ότι λογοκρίθηκε τουλάχιστον έξι φορές την τελευταία χρονιά στην υπηρεσία. Τις ίδιες πιέσεις δέχθηκαν και οι δύο άλλοι από το γραφείο του πρωθυπουργού της Αυστραλίας. Μάλιστα τους υποδείχθηκε να μη μιλήσουν για το θέμα της χρήσης της αιθανόλης, όπως και  να αποσύρουν από κυβερνητική δημοσίευση πληροφορίες για την επίδραση από την υπερθέρμανση. Όπως δήλωσαν τους έγινε ρητή σύσταση να μη μιλήσουν για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.