Φακοί θα λειτουργούν χωρίς μπαταρίες

Πηγή: Reuters, 30 Ιανουαρίου 2006

Μια αμερικανική επιχείρηση έχει κατασκευάσει έναν φακό νέας γενεάς που δεν χρειάζεται ποτέ νέες μπαταρίες ή νέες λάμπες αλλά παρέχει μέχρι μια ώρα φως εάν περιστρέψετε τη λαβή της για ένα λεπτό.

Η εταιρεία RotoPower έχει αναπτύξει το μηχανισμό RotoGlo, που δουλεύει μια ολόκληρη ώρα για κάθε λεπτό περιστροφής του στρόφαλου του.

Είναι δε πολλαπλών καθηκόντων γιατί συνδέεται με το RotoRadio και ακούτε μουσική από το ραδιόφωνο ακόμη και χωρίς να ανεβάσετε τις κεραίες, αν και το σήμα εξασθενίζει με την κίνηση. Ο χρήστης του μπορεί να πάρει μισή ώρα φως και ήχο για κάθε λεπτό που στρέφεται ο στρόφαλος.

Σε κάθε μοντέλο υπάρχει μια συστάδα τριών μικρών φώτων LED, που υπολογίζεται ότι διαρκούν για περισσότερο από 10.000 ώρες χρήσης - ενώ προσφέρουν μια ισχυρή ακτίνα φωτός.

Στη ραδιο-έκδοση, με ένα μεγαλύτερο κωνικό κάτοπτρο, είναι φωτεινότερη κατά ένα παράγοντα δύο. Η επιχείρηση λέει ότι έρχεται και ο μηχανισμός RotoCharger - μια ασθενής πηγή ενέργειας για τη φόρτιση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, των κινητών και των MP3 player.

Μια άλλη νοτιοαφρικανική εταιρεία πωλεί από καιρό τώρα ένα ραδιόφωνο που τροφοδοτείται από ένα ελατήριο από άνθρακα και χάλυβα.. Έχουν δε κατασκευαστεί φορητοί φορτιστές των κινητών.