Εξ αιτίας σεληνιακών δυνάμεων η γήινη επιφάνεια να έλκεται προς τα δυτικά

Πηγή: Reuters, 28 Ιανουαρίου 2008

Η γήινη επιφάνεια μπορεί να γλιστράει αργά αργά προς τα δυτικά, σερνόμενη από τις ίδιες σεληνιακές δυνάμεις που δημιουργούν τις παλίρροιες, λέει μια νέα μελέτη από αμερικανούς και ιταλούς επιστήμονες.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο Δελτίο της Γεωλογικής Ένωσης της Αμερικής, ο Carlo Doglioni του πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης και ομάδα ιταλών και αμερικανών επιστημόνων υποστηρίζουν ότι η προς δυσμάς κίνηση οφείλεται στην παλιρροιακή έλξη του φεγγαριού.

Ο γήινος φλοιός διαιρείται σε τεράστιες πλάκες που μετατοπίζονται αργά, παράγοντας τους σεισμούς, τα βουνά και τις ρωγμές όπου αυτές συγκρούονται ή απομακρύνονται. Οι περισσότεροι γεωλόγοι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η μετακίνηση είναι το αποτέλεσμα των ανοδικών και πτωτικών κινήσεων του μάγματος βαθιά κάτω από την επιφάνεια.

Η νέα έρευνα, εντούτοις, λέει ότι εκτός από την ύπαρξη έντονων πιέσεων βαθιά κάτω από την επιφάνεια, οι τεκτονικές πλάκες του πλανήτη γλιστρούν αργά δυτικά. Δεδομένου ότι η γη περιστρέφεται ανατολικά ως προς το φεγγάρι, η βαρύτητα του φεγγαριού κρατά πολύ ελαφρώς το στρώμα της γήινης επιφάνειας προς τα πίσω (δυτικά).

"Η προς δυσμάς περιστροφή της λιθόσφαιρας σχετικά με τον υποκείμενο μανδύα είναι ένα φαινόμενο που αποδίδεται κυρίως στα αποτελέσματα της παλίρροιας, και δευτερευόντως στη δυναμική της μεταφοράς του μανδύα", σημειώνουν στη μελέτη με τον τίτλο "Η προς δυσμάς κλίση της λιθόσφαιρας: μια περιστροφική έλξη;"

Ο Doglioni δείχνει τη "βαθιά ασυμμετρία" που υπάρχει στην κατανομή των μεγάλων βουνών της γης σαν τμήμα των αποδεικτικών στοιχείων.

"Γιατί είναι οι Άνδεις και τα Βραχώδη Όρη μόνο στην ανατολική πλευρά του ειρηνικού ωκεανού;" αναρωτιέται ο Doglioni.

Η απάντηση, σύμφωνα με αυτόν, είναι ότι στην ανατολική Αμερική, οι υπόγειες δυνάμεις της τεκτονικής των πλακών οδηγούν τις τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού προς τα ανατολικά, προς το ηπειρωτικό μπλοκ, το οποίο από την άλλη ωθείται δυτικά από τη βαρύτητα του φεγγαριού.

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, η δύναμη που σχηματίζει τα όρη είναι πιο αδύνατη, επειδή η πλάκα του Ειρηνικού εκεί κινείται επίσης προς τα δυτικά, ουσιαστικά μη πιέζοντας την ασιατική ήπειρο.

Άλλοι επιστήμονες διατηρούν τις αμφιβολίες τους για τη μελέτη.

"Είναι δημιουργική η άποψη τους", λέει η Carolina Lithgow-Bertelloni του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. "Αλλά υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξεταστεί".