Βαθιά μέσα σε ένα βουνό της Αρκτικής θα φτιαχτεί μια Κιβωτός του Νώε με όλους τους σπόρους

Πηγή: The Guardian, 11 Ιανουαρίου 2006

Μια τράπεζα σπόρων, ανάλογη με την Κιβωτό του Νώε, για μια ενδεχόμενη Ημέρα της Κρίσεως θα φτιαχτεί σε ένα νησί που απέχει 1.000 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, μέσα σε ένα βουνό από ψαμμίτη.

Η Νορβηγία είναι εκείνη που σκοπεύει να δημιουργήσει ένα υπόγειο δωμάτιο στο οποίο θα φυλαχτούν περίπου δύο εκατομμύρια σπόροι που αντιπροσωπεύουν όλες τις γνωστές ποικιλίες των παγκόσμιων καλλιεργειών.

Η συγκεκριμένη τράπεζα σπόρων δημιουργείται για να προστατεύσει τον παγκόσμιο ανεφοδιασμό τροφίμων σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, της αλλαγής του κλίματος, μιας τρομοκρατικής επίθεσης, σεισμών και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η συλλογή των σπόρων που θα συγκεντρωθεί θα αντιπροσωπεύει τα προϊόντα της αναπαραγωγικής διαδικασίας των φυτών από τους αγρότες ολόκληρου του κόσμου από μια περίοδο περίπου 10.000 ετών.

"Είναι η κιβωτός του Νώε για τους σπόρους", αναφέρει ο Cary Fowler, διευθυντής της οργάνωσης Global Crop Diversity Trust για την προστασία της ποικιλομορφίας των σπόρων ο οποίος πραγματοποίησε και τη μελέτη σκοπιμότητας για το πρόγραμμα. "Θα χρησιμοποιηθεί για να επανεγκαθιδρυθεί η γεωργία σε περίπτωση καταστροφής".

Η ακριβής θέση δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα είναι κοντά στο νησί Longyearbyen εντός του αρκτικού κύκλου. Το υπόγειο δωμάτιο όγκου 5x5x15 μέτρα θα κοπεί από ένα στερεό βράχο προς την πλευρά ενός βουνού και θα πρέπει να τελειώσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007.

Για να επιζήσουν οι σπόροι μέσα στον υπόγειο θάλαμο, η κατασκευή του οποίου θα κοστίσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ, απαιτούνται υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται γύρω από -10 έως -20 βαθμούς Κελσίου. Αν το σύστημα ψύξης σταματήσει οι αιώνιοι πάγοι που  περιβάλουν τον υπόγειο θάλαμο θα κρατήσει τους σπόρους περίπου σε -4C, αρκετή ψύξη για να σωθούν οι περισσότεροι από αυτούς. Το κτίριο δεν θα επανδρωθεί με κόσμο μόνιμα, αλλά "τα βουνά επιτηρούνται από τις πολικές αρκούδες", είπε ο Δρ Fowler.

Το κόστος αυτό θα πληρωθεί από τη Νορβηγία, η οποία θα είναι και υπεύθυνη για το κτίριο, αλλά όχι και τους σπόρους μέσα του. "Είναι ένα δώρο στην ανθρωπότητα", είπε ο Δρ Fowler. "Είναι ένα αρκετά φτηνό ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεδομένης της σημασίας του στη γεωργία".

Η Οργάνωση για τη Διατροφή και την Υγεία των Η.Ε υπολογίζει ότι το 75% της γενετικής ποικιλομορφίας των γεωργικών σπόρων έχει ήδη χαθεί. Οι ΗΠΑ, παραδείγματος χάριν, είχαν 7.100 ποικιλίες του μήλου στο 19ο αιώνα και τώρα 6.800 από αυτές δεν υπάρχουν πλέον. "Έχουν εκλείψει για πάντα και ποτέ δεν θα τις βρούμε. Όπως τους δεινόσαυρους", συνέχισε ο Fowler.

"Αυτή η Κιβωτός θα είναι η ασφαλέστερη τράπεζα γονιδίων, αλλά οι σπόροι του θα χρησιμοποιηθούν μόνο όταν όταν χαθούν όλα τα άλλα δείγματα για κάποιους λόγους. Είναι ένας ασφαλής χώρος κι όχι μια συμβατική τράπεζα σπόρων".

Σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 1.400 τράπεζες σπόρων.

Χρήσιμες ιστοσελίδες