Αδυναμία να υλοποιήσει τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο η Ευρώπη

Πηγή: BBC, 26 Δεκεμβρίου 2005

Το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) αναφέρει ότι δέκα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, δεν θα πετύχουν τους στόχους τους.

Γι' αυτό και επισημαίνει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την υλοποίηση του Πρωτοκόλλου. Κάνει δε την εκτίμηση πως τα περισσότερα από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. των 15 δεν θα πετύχουν τους στόχους του. Έτσι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο δέκα χώρες των "15", όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία, θα πετύχουν τους στόχους μόνο με έκτακτα μέτρα, ενώ η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα βρίσκονται στην "μαύρη λίστα", καθώς η προσπάθειά τους θα έχει αίσιο τέλος μόνο αν εφαρμοστούν άμεσα οι προγραμματισμένες πολιτικές.

Τέλος, μόνο η Βρετανία και η Σουηδία, σύμφωνα με την έρευνα, βρίσκονται σε καλό δρόμο και θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

"Μας έχει απομείνει ελάχιστος χρόνος για να αρχίσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πριν η ζημιά γίνει ανεπανόρθωτη", ανέφερε ο υπεύθυνος του IPPR.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, που ήταν βασική επιδίωξη της Ε.Ε πρωτοστατώντας στην υλοποίησή του, προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μειώσουν την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα κατά 8% περίπου, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012.

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε πρόσφατα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), σύμφωνα με τον οποίο τα οικολογικά σχέδια απέχουν κατά πολύ από το να γίνουν πράξη, καθώς η ευρωπαϊκή οικογένεια θα καταφέρει να μειώσει τα καυσαέρια μόνο κατά 2,5%, μέχρι το 2012.

Κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς, οι χώρες της Ε.Ε. θα χρειαστεί να υιοθετήσουν αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και της βαριάς βιομηχανίας, στη δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού Προγράμματος Εμπορίας Εκπομπών, λένε οι υπεύθυνοι.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, μια συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τέθηκε σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου 2005 και δεσμεύει τις 141 χώρες που το έχουν υπογράψει να μειώσουν την εκπομπή έξι αερίων του θερμοκηπίου (με κυριότερο το διοξείδιο του άνθρακα) κατά 5,2%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που παράγει τους περισσότερους ρύπους παγκοσμίως, έχει αρνηθεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο, με το επιχείρημα ότι η επικύρωσή του θα βλάψει τα οικονομικά της συμφέροντα.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Δυστυχώς δεν άλλαξαν και πολλά στην υπόθεση του κλίματος στο Μόντρεαλ
Νέα τεχνική για ακριβή πρόβλεψη του καιρού στην Ευρώπη