Γαλοπούλες και όλα τα συναφή επιβαρύνουν με 2 εκατομμύρια τόνους αέρια του θερμοκηπίου την ατμόσφαιρα

Πηγή: The Guardian, 21 Δεκεμβρίου 2005

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας κατανάλωσης την ημέρα των Χριστουγέννων, σκεφτείτε για λίγο για τα αποτελέσματα της υπερκατανάλωσης στη γη. Ενώ διασκεδάζουμε,  τρώμε την γαλοπούλα μας και πίνουμε το κρασί μας, ο πλανήτης μας πρέπει να ζήσει μειώνοντας τα πρόσθετα αέρια του θερμοκηπίου.

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο της Φυσικής (IoP) στη Βρετανία υπολόγισαν την πρόσθετη ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί για το ψήσιμο της τέλειας γαλοπούλας, τα χιλιόμετρα που θα κάνουμε για να δούμε τους συγγενείς στο χωριό, την ανοικτή τηλεόραση και το άνοιγμα της πόρτας στα παιδιά που θα μας πουν τα κάλαντα, για να βρουν την επιβάρυνση στην αλλαγή του κλίματος.

Ο μεγαλύτερος ένοχος είναι η γοητεία που μας εξασκούν τα χριστουγεννιάτικα φώτα έξω από το σπίτι μας, που επί 20 ημέρες τουλάχιστον καίνε πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε. Ένα τυπικό σετ χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων για κάθε οικογένεια θα κατανάλωνε 3.5 δισεκατομμύρια KWh ηλεκτρικής ενέργειας, απελευθερώνοντας 1.6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αν προσθέσουμε τα ειδικά χριστουγεννιάτικα τηλεοπτικά προγράμματα και τις εποχιακές επαναλήψεις, τότε για έναν μέσο όρο 30 ώρες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου (ο μέσος όρος είναι περίπου 17 ώρες εβδομαδιαίως). Σύμφωνα με το IoP, αυτό είναι αρκετό να καταναλώσουν οι βρετανοί πρόσθετα 61.5 εκατομμύρια KWh ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 28.000 τόνους CO2, το ίδιο ποσό που αποδεσμεύεται από σχεδόν 50 πτήσεις με επιστροφή πάνω από τον Ατλαντικό με ένα τεράστιο αεριωθούμενο αεροπλάνο.

Το μαγείρεμα της γαλοπούλας έχει μια πολύ μικρότερη επίδραση. Για σύγκριση πέρυσι κατανάλωσαν οι βρετανοί 10 εκατομμύρια γαλοπούλες με κόστος 29 εκατομμύρια KWh και 13.500 τόνους CO2, αρκετά για να γεμίσουμε 2.695 αερόστατα.

Τα ταξίδια για να επισκεφτούμε φίλους και οικογένεια θα ελευθερώσουν περίπου 281.000 τόνους CO2 (που προυποθέτει κάθε οικογένεια να ταξιδεύει περίπου 200 χιλιόμετρα) και ένα πρόσθετο κόστος για τη θερμότητα στο σπίτι σας, όταν ανοίγετε τις πόρτες σε αυτούς που λένε τα κάλαντα, κάπου 338 τόνοι CO2

Έτσι, μόνο στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου θα απελευθερωθούν σχεδόν 2 εκατομμύρια τόνοι πρόσθετου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, γεγονός που υποδηλώνει τη συνολική επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Sam Rae, ένας επιστήμονας στο IoP που έκανε τους υπολογισμούς του ως συμμετοχή στους εορτασμούς για το Παγκόσμιο Έτος Φυσικής ή Αϊνστάιν είπε: "Στη χρονιά του Αϊνστάιν προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι η φυσική μπαίνει στην καθημερινή ζωή μας και η εορταστική εποχή δεν είναι τίποτα διαφορετική. Δεν λέμε ότι δεν θα γιορτάσουμε, αλλά η φυσική μας δίνει μερικές πραγματικές δικαιολογίες για να μην κάνουμε μερικές από αυτές τις μικροδουλειές που βαριόμαστε".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι πρώτοι Χριστιανοί έκρυψαν την προέλευση του αστεριού της Βηθλεέμ