Ο βόρειος μαγνητικός πόλος απομακρύνεται από τον Καναδά προς τη Σιβηρία

Πηγή: AP, 9 Δεκεμβρίου 2005

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης απομακρύνεται από τη βόρεια Αμερική προς τη Σιβηρία με τέτοια ταχύτητα, που στα επόμενα 50 χρόνια το σέλας θα εξαφανιστεί από τον ουρανό της Αλάσκας και θα πλησιάσει νοτιότερα τη Σιβηρία και την Ευρώπη, προβλέπουν οι επιστήμονες.

Οι μαγνητικοί πόλοι του πλανήτη δεν συμπίπτουν ακριβώς με τους γεωγραφικούς πόλους, τα σημεία από τα οποία διέρχεται ο άξονας περιστροφής της Γης. Οι μαγνητικοί πόλοι μετακινούνται, και μάλιστα περιοδικά αντιστρέφονται κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Τις τελευταίες δεκαετίες η ταχύτητα μετακίνησης των πόλων έχει αυξηθεί, αν και η πιθανότητα να χαθεί σύντομα το μαγνητικό πεδίο είναι μηδαμινή. Το μαγνητικό πεδίο οφείλεται στην ροή υγρού σιδήρου στο στον πυρήνα της Γης.

Ο ρυθμός μετακίνησης του βόρειου μαγνητικού πόλου έχει αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα σε σχέση με τη σταθερή μετακίνηση των τελευταίων 4 αιώνων, δήλωσαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον, και μάλιστα μπορεί να μετακινηθεί από τον βόρειο Καναδά στη Σιβηρία.

Είναι δε ένα μυστήριο γιατί συμβαίνει αυτή η μετακίνηση και η αντιστροφή. Μάλιστα, όσο διάστημα διαρκεί η αντιστροφή, το μαγνητικό πεδίο της Γης φαίνεται να χάνεται.

Η μετατόπιση που καταγράφεται τώρα ίσως οφείλεται σε φυσική ταλάντωση, και ο βόρειος μαγνητικός πόλος ίσως μετακινηθεί και πάλι πίσω προς τον Καναδά, ανέφερε ένας ειδικός στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ένταση του μαγνητικού πεδίου της Γης έχει μειωθεί κατά 10% στη διάρκεια των τελευταίων 150 ετών. H ανάλυση του Στόνερ έδειξε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο βόρειος μαγνητικός πόλος έχει μετακινηθεί περίπου 1.102 χιλιόμετρα στην Αρκτική.

Αν μετακινηθεί προς τη Σιβηρία η Αλάσκα θα μπορούσε να χάσει το παραδοσιακό της Βόρειο Σέλας, τους πολύχρωμους φωτισμούς στον ουρανό που δημιουργούνται όταν φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, όπου αντιδρούν με σωματίδια στην ατμόσφαιρα και εκπέμπουν λάμψεις.

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος ανακαλύφθηκε το 1831 και όταν οι εξερευνητές το επισκέφτηκαν ξανά το 1904, διαπίστωσαν ότι είχε μετακινηθεί κατά περίπου 50 χιλιόμετρα -και οι βελόνες των πυξίδων παντού στον πλανήτη είχαν μετατοπιστεί ανεπαίσθητα.

Για την πραγματοποίηση της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασε τα αρχεία των ιζημάτων από διαφορετικές λίμνες της Αρκτικής. Τα ιζήματα, που μπορούν εύκολα να χρονολογηθούν, έχουν αποκρυσταλλώσει τη διεύθυνση του μαγνητικού πεδίου στην πορεία των αιώνων και έτσι αποκάλυψαν τη διεύθυνση του μαγνητικού πεδίου στην πορεία των αιώνων.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Γιατί το γήινο μαγνητικό πεδίο αλλάζει φορά;
Το ασταθές μαγνητικό πεδίο της Γης
Το μαγνητικό πεδίο της Γης εξασθένισε 10% τα τελευταία 150 χρόνια
Η αντιστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου