Γεώτρηση φτάνει μέχρι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα σε βάθος 3 km

Πηγή: BBC, 9 Δεκεμβρίου 2005

Επιστήμονες στη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών ανέφεραν τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα του ερευνητικού τους προγράμματος να φτάσουν με τρυπάνι μέχρι το βάθος των 3 km στο διάσημο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια. Η ρωγμή μήκους 1.300 km διατρέχει την κεντρική Καλιφόρνια και είναι η αιτία πολλών μεγάλων σεισμών.

Η γεώτρηση αυτή, του προγράμματος Παρατηρητήριο Βάθους Ρήγματος Αγίου Ανδρέα (Safod) όπως λέγεται - έχει φτάσει μέχρι το ενεργό τμήμα αυτής της 'σεισμικής μηχανής', αλλά τα όργανα δεν θα εγκατασταθούν πλήρως έως το 2007, αλλά ήδη τα πρώτα όργανα του Safod δίνουν συναρπαστικά και χρήσιμα στοιχεία για το μεγάλο ρήγμα, όπως την καταγραφή της πίεσης για πρώτη φορά μέσα στον φλοιό της Γης.

"Βλέπουμε πολύ εντοπισμένες ζώνες με τους έντονα παραμορφωμένους βράχους", λέει ο Bill Ellsworth, ένας από τους ερευνητές στο πρόγραμμα Safod..

"Οι ζώνες αυτές σχηματίζουν αυτό που ονομάζουμε κοιλίσκο του ρήγματος, υλικό που έχει διαλυθεί από παλαιότερες μετακινήσεις στο ρήγμα. Οι ζώνες αυτές είναι πολύ στενές - μερικές έχουν πλάτος μερικών μέτρων, αλλά έχουν πάχος δακτύλου".

Μεγάλο βραβείο

Το πρόγραμμα της διάτρησης έχει εγκατασταθεί στην πόλη Parkfield, την παγκόσμια πρωτεύουσα των σεισμών, όπως ονομάζεται. Το ρήγμα, που εκτείνεται σε μήκος 1.300 χιλιομέτρων, δημιουργείται στην επιφάνεια σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών του Ειρηνικού και της Βόρειας Αμερικής.

Η πόλη Parkfield  δοκιμάζει μικρούς έως μέτριους σεισμούς σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού συγκρούεται με την πλάκα της βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας κατά μήκος του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα.

Το πρόγραμμα θα μετρήσει τις αλλαγές στο βράχο πριν από, κατά τη διάρκεια, και μετά από τις δονήσεις, ενώ τα στοιχεία θα συγκριθούν με τις μετρήσεις της επιφάνειας.

"Δεν γνωρίζουμε την πραγματική μηχανική των σεισμών, αφού πάντα τους μελετούμε από την επιφάνεια", ανέφερε ο Δρ Ellsworth στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι πιο ενδιαφέρουσες μετρήσεις θα προκύψουν στη διάρκεια των σεισμικών δονήσεων. "Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μετρήσεις για τα φυσικά μεγέθη που αλλάζουν κατά τη διάρκεια του σεισμικού κύκλου. Ξέρουμε δε ότι απελευθερώνονται μεγάλες πιέσεις, αλλά πόσο μεγάλες είναι και πώς συσσωρεύονται; Γι αυτό θα φτάσουμε μέχρι την καρδιά της σεισμικής μηχανής".

Το βασικό φυσικά είναι να βρεθούν κάποια πρόδρομα σήματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφτούν οι σεισμοί με ακρίβεια και έγκαιρα.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πρόδρομα φαινόμενα εμφανίστηκαν σε σεισμούς λέει ένας γεωφυσικός