Βρέθηκαν 19 νέοι γαλαξίες που παρουσιάζουν το φαινόμενο του βαρυτικού εστιασμού

Πηγή: UPI, 18 Νοεμβρίου 2005

Αστρονόμοι με τη βοήθεια του Sloan Digital Sky Survey και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA ταυτοποίησαν 19 νέους γαλαξίες που δημιουργούν βαρυτικούς φακούς. Οι νέοι αυτοί βαρυτικοί φακοί περιλαμβάνουν οκτώ νέα δακτυλίδια Αϊνστάιν, όπως λέγονται, τα οποία θεωρούνται ότι προέρχονται από το φαινόμενο του βαρυτικού εστιασμού. Μέχρι τώρα τρία μόνο τέτοια δαχτυλίδια είχαν φανεί προηγουμένως στο ορατό φως.

βαρυτικός εστιασμόςΔεξιά εικόνα: Παράδειγμα του φαινομένου του βαρυτικού εστιασμού είναι η εικόνα που αποδίδεται σε εστίαση του φωτός που εκπέμπει, ίσως ένα κβάζαρ λόγω παρεμβολής του βαρυτικού πεδίου ενός γειτονικού γαλαξία. Σύμφωνα με το φαινόμενο, προκύπτουν δύο (ή και περισσότερα) είδωλα του ίδιου αντικειμένου (κίτρινες κηλίδες στη φωτογραφία).

Στους βαρυτικούς φακούς, το φως από τους απόμακρους γαλαξίες εκτρέπεται καθώς ταξιδεύει προς τη γη, από το πεδίο βαρύτητας οποιουδήποτε τεράστιου αντικειμένου συναντήσει στο δρόμο του, όπως λένε οι αστρονόμοι. Λόγω της κάμψης του φωτός, βλέπουμε το γαλαξία διαστρεβλωμένο σε ένα τόξο ή σε πολλαπλάσιες ξεχωριστές εικόνες. Όταν δύο γαλαξίες παρατάσσονται ακριβώς στην ίδια ευθεία, το φως σχηματίζει ένα σχήμα σαν το μάτι ενός ταύρου, και αυτό το ονομάζουν δαχτυλίδι του Αϊνστάιν, γύρω από το γαλαξία που είναι σε πρώτο πλάνο.

The Einstein CrossΑριστερά: Τέσσερις εικόνες του ιδίου κβάζαρ εμφανίζονται γύρω από τη κεντρική λάμψη που σχηματίστηκε από τον γειτονικό γαλαξία. Ο Σταυρός του Einstein είναι ορατός μόνο από το Νότιο ημισφαίριο. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα βαρυτικής εστίασης (βαρυτικού φακού).

Το φαινόμενο του βαρυτικού εστιασμού δίνει στους αστρονόμους έναν πιο άμεσο έλεγχο της κατανομής της σκοτεινής ύλης στους ελλειπτικούς γαλαξίες. Η σκοτεινή ύλη είναι μια αόρατη και εξωτική μορφή ύλης, που ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί άμεσα. Με την έρευνα για τη σκοτεινή ύλη, οι αστρονόμοι ελπίζουν να μάθουν καλύτερα για το πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες.

Οι νέοι φακοί ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα αστρονόμων που καθοδηγήθηκαν από τον Adam Bolton του Σμιθσονιτικού Κέντρου για την αστροφυσική στο Χάρβαρντ και τον Leon Koopmans του Αστρονομικού Ιδρύματος Kapteyn στην Ολλανδία.


Διαστρέβλωση του χωρόχρονου

Το φαινόμενο του βαρυτικού εστιασμού οφείλεται στη διαστρέβλωση του χωρόχρονου από μια πολύ μεγάλη μάζα στο διάστημα, καθώς περνά δίπλα του μια ακτίνα φωτός. Και σύμφωνα με τους αστροφυσικούς είναι μια άμεση απόδειξη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Einstein. Η ιδιαίτερα ισχυρή βαρύτητα των αστέρων νετρονίων ή των κβάζαρ κλπ κάμπτει τις ακτίνες του φωτός.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Κίνηση βαρυτικών μικροφακών
Η καμπύλωση του φωτός και ο βαρυτικός φακός απορρέουν από την αρχή της ισοδυναμίας
Ένας 'βαρυτικός' φακός στο τραπέζι σας Διδακτικά πειράματα για τους βαρυτικούς φακούς