Ο Νεγρεπόντης παρουσίασε το laptop των 100 δολαρίων

Πηγή: MIT, 17 Νοεμβρίου 2005

Ο φθηνός φορητός υπολογιστής των 100 δολαρίων που θα διατεθεί στους μαθητές των φτωχών κρατών του πλανήτη με στόχο ”να κλείσει η ψαλίδα της ψηφιακής ανισότητας”, όπως δήλωσε ο εμπνευστής του, ο διάσημος καθηγητής του ΜΙΤ Νικόλας Νεγρεπόντης, παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Τυνησία.

Το φτηνό λάπτοπ των 100 δολλαρίων, αναγγέλθηκε για πρώτη φορά από το Νεγρεπόντη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο 2005, σαν έναν πολύ φτηνό υπολογιστή, με όλα τα χαρακτηριστικά ενός ακριβού για τα παιδιά του Γ! Κόσμου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Kofi Annan χαρακτήρισε το πράσινο μηχάνημα, που θα πωλείται μόνο στα υπουργεία Παιδείας, ”έκφραση παγκόσμιας αλληλεγγύης”.

Η τιμή του laptop κινείται στο 1/10 της τιμής ενός μέτριου μοντέλου φορητού υπολογιστή που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Το μηχάνημα κατασκεύασε ο ιδρυτής και πρόεδρος του θρυλικού Media Lab του Massachusetts Institute of Technology στο πλαίσιο της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας Ένας Υπολογιστής Για Κάθε Παιδί, το οποίο χορηγούν κολοσσοί όπως η Google, η AMD και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Rupert Murdoch.

Το μηχάνημα είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να αντέχει στις σκληρές συνθήκες που επικρατούν στις αναπτυσσόμενες αγορές. Το περίβλημά του είναι ελαστικό και έχει μια χειροκίνητη μανιβέλα που χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Βέβαια το laptop των 100 δολαρίων βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο, όμως μέχρι στις αρχές του 2007 μπορεί να έχει ξεκινήσει η παραγωγή 5-10 εκατομμυρίων μονάδων. Τελικός στόχος είναι να βρεθεί στα χέρια 100 με 150 εκατομμυρίων μαθητών σε όλο τον κόσμο.

Από τις περίπου 24 χώρες που έχουν ενημερωθεί η Βραζιλία και η Ταϊλάνδη έχουν εκφράσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Παράλληλα ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης εξέφρασε την πρόθεσή του να δαπανήσει περίπου 54 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αγοράσει ένα laptop για κάθε μαθητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πολιτεία του.

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται μέσα στις 24 χώρες, που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τον υπολογιστή, που θα έχει μικροεπεξεργαστή AMD στα 500 megahertz και αντί για σκληρό δίσκο θα έχει μνήμη flash, ενώ η οθόνη του θα είναι περίπου 8 ίντσες. Τέλος, θα τρέχει λογισμικό ανοικτού κώδικα (το πιθανότερο Linux), το οποίο είναι δωρεάν.

Παρ' όλα αυτά το laptop αυτό θα μπορεί να κάνει σχεδόν ό,τι και ένας κοινός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Υπάρχει πρόβλεψη για ασύρματη πρόσβαση στο Internet, ενώ θα διαθέτει επεξεργαστή κειμένου, πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πρόγραμμα για περιήγηση στο διαδίκτυο (web browser).

Εταιρείες όπως η Google, η Advanced Micro Devices, η Red Hat και η News Corporation έχουν χορηγήσει από 2 εκατομμύρια δολάρια στον οργανισμό One Laptop per Child. Η Microsoft, αν και δεν συμμετέχει στο εγχείρημα, συζητά για το πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να εμπλακεί ώστε το laptop των 100 δολαρίων να έχει τα Windows ως λειτουργικό του σύστημα.

Μάλιστα μέσα στα σχέδια του Νεγρεπόντη είναι και η κατασκευή ενός laptop, επίσης ιδιαίτερα χαμηλού κόστους (γύρω στα 200 δολάρια) αυτή τη φορά όμως για εμπορικούς σκοπούς. Επιδίωξη είναι με τα κέρδη να επιδοτηθεί η διάθεση φορητών Η/Υ στους μαθητές των αναπτυσσόμενων χωρών.

Παρόμοιες προσπάθειες έχει καταβάλει και η ινδική εταιρεία πληροφορικής HCL Infosystems που λάνσαρε πρόσφατα τον δικό της φθηνό ηλεκτρονικό υπολογιστή με την υποστήριξη του ινδικού κράτους. Η τιμή του είναι στα 225 δολάρια, έχει επεξεργαστή 1GHz, μνήμη 128ΜΒ RAM, 40 GB χωρητικότητα σκληρού δίσκου και οθόνη 15 ιντσών.

Πρόσθετες πληροφορίες: Ελευθεροτυπία